Hidroksiklorokin lahko ima nevarne stranke učinke. Kljub temu ga ameriški predsednik Donald Trump oglašuje kot primernega, jemal naj bi ga tudi sam. Foto: Reuters
Hidroksiklorokin lahko ima nevarne stranke učinke. Kljub temu ga ameriški predsednik Donald Trump oglašuje kot primernega, jemal naj bi ga tudi sam. Foto: Reuters

Klinično testiranje je zajelo 821 ljudi v ZDA in Kanadi, rezultati pa so pokazali, da hidroksiklorokin pri preprečevanju okužbe z novim koronavirusom ne deluje bistveno bolje od placeba (snovi, za katero prejemnik misli, da bo učinkovala blagodejno). Raziskavo je opravila ekipa znanstvenikov z Univerze v Minnesoti, izsledki pa so objavljeni v znanstveni reviji New England Journal of Medicine.

To so težko pričakovane ugotovitve, saj je šlo drugače od nekaterih prejšnjih testiranj za t. i. randomizirano nadzorovano preskušanje, ki velja za nekakšen zlati standard pri kliničnih raziskavah. Nekateri znanstveniki vseeno opozarjajo, da je bil vzorec premajhen, da bi bili izsledki povsem dokončni, in da so potrebne še nadaljnje raziskave.

V tokratni raziskavi so sodelovali odrasli, ki so bili najmanj deset minut na razdalji dveh metrov ali manj v stiku z nekom, pri katerem so potrdili covid-19. Pri večini (719) je bilo tveganje okužbe ocenjeno kot zelo visoko, saj pri tem niso nosili ne obrazne maske ne zaščitnih očal, pri preostanku pa je bilo to tveganje zmerno, saj so nosili masko, ne pa tudi očal, pojasnjuje francoska tiskovna agencija AFP.

Vsi so nato v štirih dneh po omenjenem stiku prejeli ali hidroksiklorokin, s katerim sicer zdravijo malarijo, revmatoidni artritis in lupus, ali placebo. V naslednjih dveh tednih so jih raziskovalci spremljali glede novega koronavirusa, ki so ga potrdili ali z laboratorijskimi testi ali na osnovi kliničnih znakov. Od 414, ki so prejeli zdravilo za malarijo, jih je zbolelo 49, od 407, ki so prejeli placebo, pa 58. To pomeni 11,38 odstotka proti 14,35 odstotka, a absolutna razlika 2,4 odstotne točke glede na velikost vzorca ne velja za statistično pomembno.

WHO bo obnovil testiranje hidroksiklorokina

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je 25. maja začasno prekinila klinična testiranja hidroksiklorokina, potem ko je nekaj študij pokazalo, da ima lahko to zdravilo nevarne stranske učinke, predvsem aritmijo srca, in lahko v primeru covida-19 pri bolnikih celo poveča možnost za smrt. Klinične preiskave so prekinili tudi v več državah, v nekaterih pa so ga celo prepovedali za zdravljenje covida-19.

V sredo pa so iz WHO-ja sporočili, da bodo v okviru prizadevanj za razvoj zdravila za covid-19 klinična testiranja hidroksiklorokina zdaj obnovili, saj je varnostno preverjanje pokazalo, da ni razloga za njihovo ustavitev. Kot je pojasnil generalni direktor organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus, so v vmesnem času znova pregledali vse razpoložljive podatke o smrtnosti zaradi covida-19 in sklenili, da ni razloga za ustavitev. Zatrdil je še, da bodo ves čas natančno preverjali varnost vseh testiranih zdravil.