V vrsti za cepljenje. Foto: EPA
V vrsti za cepljenje. Foto: EPA

Iz Indije poročajo o rekordnih 349.691 novih okužbah. Zaradi pomanjkanja kisika v bolnišnicah še naprej narašča tudi število umrlih. V preteklih 24 urah je zaradi covida-19 umrlo 2767 ljudi, kar je največ od začetka pandemije, kažejo podatki indijskega ministrstva za zdravje.

To je že četrti dan zapored, da so v državi z 1,3 milijarde ljudi potrdili več kot 300.000 primerov okužb in več kot 2000 primerov smrti.

Zdravstveni sistem je pod velikim pritiskom, v bolnišnicah primanjkuje postelj, zdravil in kisika. Bolnišnice v prestolnici New Delhi pošiljajo opozorila zaradi pomanjkanja kisika za bolnike. Številni strokovnjaki sicer opozarjajo, da Indija še ni blizu vrhunca tokratnega vala pandemije.

Država podaljšuje ukrepe

V New Delhiju, kjer živi 20 milijonov ljudi, so se zaradi poslabšanja epidemičnih razmer odločili, da še za teden dni podaljšajo zaprtje javnega življenja, ki so ga uvedli v ponedeljek, je sporočil glavni minister indijske prestolnice Arvind Kejrival.

Ob New Delhiju je zaradi koronavirusa močno prizadeta tudi finančna metropola Mumbaj, o rekordnem porastu okužb pa poročajo tudi iz Bangalora, ki velja za središče visoke tehnologije.

V Indiji so doslej našteli 16,9 milijona primerov okužbe z novim koronavirusom, kar jo uvršča med najhuje prizadete države za ZDA. Zaradi covida-19 je v Indiji doslej umrlo 192.311 ljudi.

Pomoč iz Evrope in tudi Pakistana

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je sporočila, da Evropska unija za Indijo pripravlja hitro pomoč. Nujno pomoč tej državi sta napovedala tudi nemška kanclerka Angela Merkel in britanski premier Boris Johnson.

Sorodna novica Krematoriji v Indiji kar na parkiriščih, oboleli umirajo pred vrati bolnišnic

Evropska unija bo aktivirala mehanizem unije za civilno zaščito, da bi hitro odgovorila na prošnjo Indije, ki se sooča z resnimi epidemiološkimi razmerami, je na Twitterju sporočila von der Leyen, ki je izrazila polno solidarnost EU-ja z indijskim narodom.

Tudi evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je na Twitterju potrdil, da je Unija na zaprosilo Indije aktivirala omenjeni mehanizem in da se Center za koordinacijo ukrepanja ob nesrečah (ERCC) že dogovarja z državami članicami glede dobave nujno potrebnega kisika in zdravil.

Pomoč so pred tem napovedali tudi Nemčija, Pakistan in ZDA. "Ljudem Indije želim izraziti sočutje ob strašnem trpljenju, ki ga je covid-19 znova povzročil vaši deželi," je dejala kanclerka Merkel v sporočilu, ki ga je na Twitterju delil njen govorec Steffen Seibert. "Boj proti pandemiji je naš skupen boj," je še dodala Merkel.

Podrobnosti o tem, kako bi Nemčija lahko pomagala Indiji, niso navedli, je pa nemški tednik Der Spiegel poročal, da so nemške oborožene sile prejele prošnjo, naj pomagajo organizirati dobavo kisika.

ZDA bodo pomagale z ventilatorji

Združeno kraljestvo je sporočilo, da bo Indiji poslala potrebno medicinsko opremo, vključno z ventilatorji in koncentratorji kisika. "Nujno potrebna medicinska oprema je na poti v Indijo, da bi podprli prizadevanja in preprečili tragične izgube življenj zaradi novega koronavirusa," je v izjavi zapisal premier Johnson.

Francija je napovedala, da bo v prihodnjih dneh v Indijo poslala pomoč, med drugim ventilatorje. Indiji bodo na pomoč priskočile tudi ZDA. Iz Bele hiše so sporočili, da bodo tja takoj poslali sestavine za proizvodnjo cepiva, teste, ventilatorje in zaščitno opremo.

Pakistan pa je sosedi, s katero ima pogosto napete odnose, ponudil pomoč v obliki medicinskih pripomočkov. "Pakistan je kot gesto solidarnosti z ljudmi v Indiji ob sedanjem valu pandemije covida-19 ponudil pomoč, vključno z medicinskimi ventilatorji," je v soboto sporočilo pakistansko zunanje ministrstvo.