Andrej Trampuž, vodja infekcijskega oddelka v berlinski bolnišnici Charite. Foto: Televizija Slovenija
Andrej Trampuž, vodja infekcijskega oddelka v berlinski bolnišnici Charite. Foto: Televizija Slovenija

V Sloveniji so zaradi epidemije covida-19 že več kot mesec dni zapovedani številni ukrepi, kot so prepoved gibanja med občinami, policijska ura, nošenje mask na prostem, vendar se krivulja dnevno potrjenih okužb (še) ni obrnila navzdol.

"Poostreni ukrepi so bili pozno sprejeti. Če bi jih sprejeli nekaj mesecev prej, bi imeli manj dela. Slovenija ni edina država, ki je zamudila. Tudi druge še huje prizadete države, kot so Avstrija, Hrvaška ali Portugalska, so. Slovenija pa spada med od pet do deset najslabših držav, ne samo glede novih infekcij, temveč tudi glede števila mrtvih. To je pa tisto, kar želimo preprečiti," je opozoril v oddaji Ultrazvok Radia Slovenija. Dodal je, da ima tudi Nemčija rast umrlih s covidom-19, saj število novih okužb šele čez nekaj tednov pripelje do porasta števila umrlih.

"Vsak pacient, ki umre, je preveč. Predvsem v luči tega, da bomo kmalu imeli rešitev, cepivo, s katerim lahko težke in smrtne primere preprečimo," poudarja.

Razmišlja se tudi že o morebitnem rahljanju ukrepov, vendar Trampuž opozarja, da se epidemija covida-19 decembra zagotovo ne bo umirila.

"Vemo, da bodo cepljenja šele januarja in cepljenje bo edino, ki bo obrnilo ta trend," opozarja.

Vrnitev v normalnost, kot je bila pred pandemijo covida-19, pa naj bi se po njegovi napovedi zgodila poleti 2021.

Cepivo naj bi bilo zelo učinkovito

V kliniki Charite v Berlinu, kjer deluje Trampuž, so že klinično preizkušali cepivo proti covidu-19, vendar poudarja, da niti bolnik niti zdravnik nista vedela, ali gre za pravo ali namišljeno (placebo) cepivo.

"Podatki, ki prihajajo na dan, kažejo, da je cepivo izjemno učinkovito. To nas navdaja z optimizmom, da bomo to pandemijo hitreje pripeljali do konca, kot smo pričakovali," je dejal in dodal, da se logistično že pripravljajo, da bodo samo v Berlinu dnevno cepili 20.000 ljudi. Cepljenje bo trajalo več mesecev.

"S tem, ko bomo začeli pri ranljivejših, starejših skupinah, bomo lahko hitro preprečili smrtne primere," pojasnjuje. Bolj kot morebitna zavračanja cepljenja Trampuža skrbi, kako narediti vrstni red, kdo bo cepljen prvi.

"Pandemija se bo ustavila, če bomo precepili polovico ljudi," pravi in dodaja, da se bo lahko vsak sam odločil, ali želi biti cepljen ali pa bo nosil tveganje morebitne okužbe in morda imel težek potek bolezni, ki se lahko konča s smrtjo.

Ob tem še opozarja, da bodo tudi morebitni stranski učinki cepiva veliko manjši, kot so lahko stranski učinki okužbe z novim koronavirusom.

Dr. Andrej Trampuž: Konec epidemije je na vidiku