Mario Draghi je v Italiji s svojo izjavo dvignil nekaj prahu. Foto: EPA
Mario Draghi je v Italiji s svojo izjavo dvignil nekaj prahu. Foto: EPA

Mario Draghi je pri odgovoru na novinarsko vprašanje, ali "je mogoča uvedba obveznega cepljenja" po potrditvi dokončne uporabe cepiva evropske in italijanske agencije za zdravila, preprosto odgovoril z "da", poroča Politico.

Zdravstveni minister Roberto Speranza je nato dodal, da je cepljenje že obvezno za delavce v zdravstvu in s tem "za del družbe". Draghi je pojasnil, da se z ministrom že "nekaj časa" pogovarjata o širitvi obveznega cepljenja, a da se bodo dokončno dogovorili na srečanju vodij koalicijskih strank.

Premier je sicer na novinarski konferenci izrazil prepričanje, da bodo v Italiji do konca septembra dosegli 80-odstotno precepljenost populacije nad 12 let.

Politico poroča, da številni ministri v Draghijevi vladi pozivajo k razširitvi obveznega cepljenja, če tega ne bodo dosegli. Trenutno je polno cepljenih dobrih 70 odstotkov prebivalcev v tej starostni kategoriji.

Predsednica desničarske nacionalistične stranke Bratovščina Italije Giorgia Meloni je v odzivu na Draghijeve navedbe sporočila, da podpira nekdanjega ministra Mattea Salvinija, ki nasprotuje obveznemu cepljenju proti covidu-19. "Menim, da Salvini zagovarja pravo stališče, ki se mu pridružujemo in ga deli tudi večina evropskih držav," je dejala.

Vodja italijanskih socialdemokratov Enrico Letta je na drugi strani pozdravil izjave italijanskega premierja o obveznem cepljenju.

  • Velika Britanija zavrnila cepljenje otrok

Se pa je medtem britanska vladna agencija, ki bedi nad varnostjo cepiv, odločila, da ni dovolj dokazov, da bi priporočili cepljenje otrok, starih med 12 in 15 let, je pa dopustila, da se ministri obrnejo na drugo mnenje. V Veliki Britaniji tako (vsaj za zdaj) še ne bodo cepili otrok.

Je pa Odbor za cepiva (JCVI) priporočil razširitev cepljenja na skupine otrok s specifičnimi zdravstvenimi stanji, zaradi katerih so dovzetnejši, da zbolijo za covidom. Ti otroci bi morali prejeti dva odmerka Pfizerjevega cepiva, so priporočili.

Odbor je še sklenil, da glede na to, da le dva na milijon otrok potrebujeta intenzivno nego zaradi covida, so koristi cepljenja zanje marginalne in zato ni zadostnih argumentov, ki bi govorili v korist univerzalnemu cepljenju v tej starostni skupini.

Je pa danes skupina nasprotnikov cepljenja v Londonu skušala vdreti na sedež britanske agencije za zdravila (MHRA). Protestniki so se spopadli s policisti, ki so varovali vhode v poslopje na vzhodu britanske prestolnice. Pri tem je bilo poškodovanih več policistov.

Nasprotniki cepljenja na Otoku so v zadnjih nekaj tednih večkrat skušali vdreti v poslopja več medijskih hiš v Londonu. Konec avgusta jim je uspelo zasesti preddverje produkcijske TV-hiše ITN. Podobnim prizorom so bili priča na začetku avgusta na nekdanjem sedežu BBC-ja.

Hrvaška obala je na zemljevidu ECDC-ja še vedno oranžna. Foto: MMC RTV SLO/Gregor Valenčič
Hrvaška obala je na zemljevidu ECDC-ja še vedno oranžna. Foto: MMC RTV SLO/Gregor Valenčič
  • Na Hrvaškem narašča število dnevnih okužb

Na Hrvaškem so v preteklih 24 urah ob 9658 testih našteli 816 novih okužb s koronavirusom, kar je 220 primerov več kot pred tednom dni. 14-dnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev je 455,1.

Na Hrvaškem je zadnji dan s covidom-19 umrlo še šest ljudi, skupno 8355 ljudi od začetka pandemije. V hrvaških bolnišnicah se zdravi 457 covidnih bolnikov, 57 jih potrebuje pomoč medicinskih ventilatorjev.

Pozivi k cepljenju

V preteklih desetih tednih so imeli na Hrvaškem 117 covidnih bolnikov, ki so potrebovali pomoč medicinskih ventilatorjev, od tega jih 110 ni bilo cepljenih, je izpostavil hrvaški minister za zdravje Vili Beroš. Znova je pozval prebivalce, naj se cepijo. Vlada ni zadovoljna s tem, koliko državljanov je cepljenih. Z dvema odmerkoma so namreč za zdaj cepili le dobrih 48 odstotkov prebivalstva.

Direktor hrvaškega zavoda za javno zdravje (HZJZ) Krunoslav Capak je napovedal, da bodo zelo kmalu začeli cepiti s poživitvenim odmerkom. Najprej bodo cepili kronične bolnike in imunsko oslabljene, sledili bodo drugi.

Evropski center za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC) je v četrtek objavil nov zemljevid o o razširjenosti koronavirusa, na katerem je osem hrvaških celinskih županij obarvanih rdeče. Hrvaška obala, Zagreb in sever države so še naprej oranžni.

  • Avstralija: Rekordno število okužb kljub zaprtju

V avstralski zvezni državi Novi Južni Wales, kjer je že deset tednov zaradi pandemije v veljavi strogo zaprtje, še naprej potrjujejo visoko število dnevnih okužb. Zadnji dan so potrdili rekordnih 1431 okužb in 12 smrti bolnikov s covidom 19, kar je prav tako največ do zdaj. Posebej prizadeto je glavno mesto Sydney.

Sydney je najhuje prizadeto mesto v Avstraliji. Foto: EPA
Sydney je najhuje prizadeto mesto v Avstraliji. Foto: EPA

Po napovedih premierke Novega Južnega Walesa Gladys Berejiklian naj bi vrhunec doslej najhujšega vala pandemije dosegli v prihodnjih 14 dneh. V tej zvezni državi so sicer nekoliko omilili ukrepe za zajezitev okužb, prebivalcem je zdaj na prostem dovoljeno ukvarjanje s športom več kot le uro.

Večje sprostitve protikoronskih ukrepov pristojne oblasti v Novem Južnem Walesu načrtujejo šele, ko bo dva odmerka cepiva proti covidu-19 prejelo 70 odstotkov prebivalcev. Po načrtih naj bi se to zgodilo oktobra letos. Od osmih milijonov prebivalcev Novega Južnega Walesa je trenutno polno cepljenih proti covidu-19 približno 36 odstotkov prebivalcev.

Avstralski premier Scott Morrison je medtem napovedal, da bo Velika Britanija Avstraliji v prihodnjih tednih poslala štiri milijone odmerkov Pfizerjevega cepiva, s čimer naj bi podvojili število odmerkov tega cepiva, ki ga imajo na voljo za september.

Nov val okužb po Balkanu