V Italiji v veljavi ostaja obvezna uporaba mask v bolnišnicah in domovih za ostarele. Foto: EPA
V Italiji v veljavi ostaja obvezna uporaba mask v bolnišnicah in domovih za ostarele. Foto: EPA

Več italijanskih sodišč je pred tem izrazilo pomisleke glede zakonitosti obveznega cepljenja proti covidu-19, pa tudi glede sorazmernosti sankcij, zlasti za tiste, ki delajo na daljavo, in glede varnosti cepiv. Ustavno sodišče je po dolgi obravnavi vse zastavljene pomisleke v četrtek zavrnilo.

Razsodilo je, da odločitve, sprejete glede obveznega cepljenja zdravstvenih delavcev v času pandemije, niso bile nerazumne in nesorazmerne. O vprašanju, ali necepljeni zdravstveni delavci ne smejo delati, tudi če niso v stiku z bolniki, medtem niso vsebinsko odločali, saj so ga zavrnili že iz postopkovnih razlogov.

Četrtkova sodba je sicer v skladu z dosedanjo prakso ustavnega sodišča, ki je že leta 2018 odločilo v prid obveznemu cepljenju, če so izpolnjeni trije pogoji – če cepljenje izboljša zdravje posameznika in skupnosti, če so posledice sprejemljive in če je zagotovljeno ustrezno nadomestilo v primeru nadaljnje in nepredvidljive škode.

V četrtek je pred ustavnim sodiščem demonstriralo nekaj nasprotnikov cepljenja, ki so se pripeljali iz vse Italije. Med njimi so bili ljudje, ki so po lastnih izjavah utrpeli resne zdravstvene posledice zaradi cepljenja proti covidu-19.

Obveznost cepljenja proti covidu-19 za določene poklicne skupine naj bi sicer prvotno veljala do konca letošnjega leta, a jo je vlada v Rimu nato odpravila že s 1. novembrom.