Pokopališče v Bergamu v Lombardiji. Foto: Reuters
Pokopališče v Bergamu v Lombardiji. Foto: Reuters

Število smrtnih primerov v Italiji je že v četrtek preseglo statistiko Kitajske. Do petka v Italiji ni bilo več kot 475 smrtnih primerov v enem dnevu, na Kitajskem jih ni bilo več kot 150. Število okuženih po državi je 47.021, najhuje je v severni deželi Lombardiji, ki ima 2549 primerov smrti in 22.264 okuženih. Od vseh okuženih v Italiji jih je v petek 5129 ozdravelo v primerjavi z dnevom prej, ko jih je ozdravelo 4440. Na intenzivni negi je 2655 obolelih. Italija ima sicer 60 milijonov prebivalcev.

Veliko število okuženih je tudi v Švici, in sicer 4.840, umrlo je 51 ljudi.

Prav zato je predsednik te severnoitalijanske dežele Attilio Fontana vlado v Rimu pozval k zaostritvi karantene. "Če nam vlada ne bo prisluhnila, potem bomo v okviru svojih pristojnosti sami ukrepali," je dejal. Med drugim se je zavzel za prepoved rekreacije na prostem, zapreti bi morali vse pisarne in gradbišča. Tudi javni promet bi morali dodatno omejiti, je prepričan Fontana.

Rim razmišlja o še strožjih ukrepih

Celotna Italija je zaradi pandemije novega koronavirusa od 10. marca v karanteni. Odhod od doma je dovoljen samo zaradi poslovnih ali nujnih razlogov ter za kratke nakupe osnovnih življenjskih potrebščin. Nekaj dni zatem so ukrepe še poostrili. Zaprti so bari, lokali in večina trgovin. Državljani imajo še vedno dostop do lekarn, pošt in trgovin z življenjskimi potrebščinami.

Med dodatnimi ukrepi naj bi bila tudi zaprtje supermarketov v trgovskih centrih ob koncih tedna in prepoved potovanja in bivanja v sekundarnem bivališču, denimo v počitniških hišicah. Vlada v Rimu je sicer že dala vedeti, da bodo živilske trgovine ostale odprte tudi ob koncih tedna.

Italijanska vojska je v četrtek s tovornjaki odvažala krste s posmrtnimi ostanki žrtev na različna pokopališča v Bergamu. Foto: EPA
Italijanska vojska je v četrtek s tovornjaki odvažala krste s posmrtnimi ostanki žrtev na različna pokopališča v Bergamu. Foto: EPA

Več kot 9000 ovadenih zaradi kršitve karantene

Številni pa še vedno kršijo vladne ukrepe, tako so v Italiji danes zaznali rekordno število kršitev: preverili so približno 200.000 ljudi, od tega so jih 9407 ovadili zaradi kršitve karantene. Od začetka karantene 11. marca je to največ kršitev v enem samem dnevu. Pristojne oblasti so med drugim preverile tudi okoli 100.000 trgovin; kazensko so ovadili 205 lastnikov trgovin, od tega so 21 odvzeli dovoljenja za opravljanje trgovske dejavnosti.

Epidemija v Italiji, v zadnjih 24 urah umrlo 627 ljudi
  • V Španiji več kot tisoč mrtvih

Za Kitajsko, Iranom in Italijo je Španija četrta država, v kateri je za novim koronavirusom umrlo več kot tisoč ljudi. Kot je sporočil koordinator ministrstva za izredne razmere Fernando Simon, sta za koronavirusno boleznijo 19 umrla 1002 človeka, na testiranjih pa je bilo pozitivnih 19.980 ljudi, kar je 16,5 odstotka več kot v sredo.

Država je od konca preteklega tedna v karanteni. Ljudje lahko dom zapustijo samo, če gredo na delo, k zdravniku ali v nabavo nujnih življenjskih potrebščin. Zaprta je večina trgovin, močno omejen pa je javni potniški promet. Španija je na začetku tedna zaprla tudi svoje meje.

Vojak v Španiji pomaga gospe pri nakupovanju živil. Foto: EPA
Vojak v Španiji pomaga gospe pri nakupovanju živil. Foto: EPA

Španska vlada je v boju proti koronavirusu z današnjim dnem tudi uveljavila odlok, po katerem morajo vsi hoteli in druge turistične nastanitvene zmogljivosti v sedmih dneh zapreti svoja vrata. Izjema so hostli, kjer lahko še naprej bivajo tisti, ki so tam za daljši čas, vendar morajo imeti možnost samoosamitve.

Španija postaja novo žarišče epidemije

Mobilizirali upokojene zdravstvene delavce

Španski sindikat medicinskih sester opozarja, da je zaradi naraščanja števila okuženih z novim koronavirusom zdravstveni sistem v državi tik pred kolapsom: "Nujno potrebujemo ukrepe, da se nam ne bo zgodilo, da tisti, ki skrbijo za nas, tega ne bodo več mogli početi zaradi izčrpanosti in bolezni." Zdravstveno osebje zahteva maske in drugo zaščitno opremo. "Nismo topovske krogle," je poudaril sindikat zdravstvenih delavcev v Madridu v pismu regionalni vladi.

Ministrstvo za zdravstvo je medtem na delo poklicalo dodatnih 50.000 zdravstvenih delavcev, med njimi upokojence, pa tudi študente zadnjih letnikov medicine in višje zdravstvene šole. Pozivu so se odzvali tudi nekateri, ki nekaj časa niso delali v zdravstvu.

  • Bavarska v karanteni

Bavarska je prva nemška dežela, ki je karanteno razširila na vso deželo. Do zdaj je karantena veljala že za nekaj vasi, od sobote naprej pa 13 milijonov Bavarcev ne bo smelo zapustiti svojih domov brez utemeljenega razloga. Ukrep bo veljal najmanj dva tedna, je dejal ministrski predsednik nemške zvezne dežele Bavarska Markus Söder.

Vse več okuženih v Nemčiji

Vrata bodo zaprli restavracije, frizerski saloni in gostišča, ljudje pa se ne bodo več smeli zbirati v skupinah. Bavarci bodo lahko od sobote zapustili domove le, če bodo šli na delo, v trgovino, k zdravniku ali bodo komu nudili pomoč. Rekreacija in sprehodi na prostem bodo dovoljeni le za posameznike oziroma skupinsko za člane istega gospodinjstva. Kršilci bodo kaznovani. Söder je odločitev utemeljil s tem, da so zaznali resen porast okužb z novim koronavirusom na Bavarskem, v zadnjih 24 urah za 35 odstotkov, število mrtvih pa se je povzpelo z 10 na 15.

Ležeren dan v Münchnu, že danes od polnoči naprej ne bo več tako, saj je bavarska razglasila karanteno, ki bo trajala dva tedna. Foto: EPA
Ležeren dan v Münchnu, že danes od polnoči naprej ne bo več tako, saj je bavarska razglasila karanteno, ki bo trajala dva tedna. Foto: EPA

Mobilizacija vojske

Nemška obrambna ministrica Annegret Kramp-Karrenbauer je kot ukrep za zajezitev širjenja okužb mobilizirala vojsko s 180.000 pripadniki in 75.000 rezervisti. Poklicali so na stotine rezervistov, ki naj bi pomagali pri zaščiti infrastrukture in razdeljevanju zdravil in opreme. V Nemčiji je zaradi bolezni covid-19 do zdaj umrlo 44 ljudi, 11 v zadnjih 24 urah. Okuženih je 16.290. Po mnenju vodje Inštituta Roberta Kocha Lotharja Wielerja so številke okuženih verjetno precej višje.

Dva milijona evrov za zaščitno opremo

Nemško finančno ministrstvo bo zato za medicinsko opremo, kot so zaščitne maske in respiratorji, katerih cene so vse višje, namenilo dodatnih 2,11 milijarde evrov. V četrtek je sicer nemško ministrstvo za gospodarstvo sporočilo, da je dovoljen izvoz zaščitne opreme v druge države članice Evropske unije brez posebnega dovoljenja. Za zdaj še ni znano, kako to vpliva na dostavo 1,5 milijona zaščitnih mask iz Nemčije v Slovenijo, potem ko se je zapletlo pri prevozu.

  • Avstrija podaljšuje stroge ukrepe do 13. aprila

Avstrija bo drastične ukrepe, ki jih je uvedla ob pandemiji bolezni covid-19, podaljšala do velikonočnega ponedeljka, 13. aprila. "Zdržite. Vsak, ki upošteva ukrepe, rešuje življenja," je dejal prebivalcem kancler Sebastian Kurz.

Od ponedeljka velja omejitev gibanja na prostem. Vlada poziva ljudi, naj se od doma odpravijo samo, če morajo po nakupih, na delo ali pomagajo drugim. Sprehodi so dovoljeni, a ne v skupinah. Te ukrepe bodo podaljšali še za tri tedne. Parki in otroška igrišča po državi ostajajo za zdaj odprti.

V Avstriji se število potrjenih okužb z novim koronavirusom še naprej hitro povečuje. Do zdaj so potrdili 2388 okužb, šest okuženih je umrlo.

Največ, 490, okuženih so zaznali v zvezni deželi Tirolska, sledita Zgornja Avstrija s 399 in Spodnja Avstrija s 317 potrjenimi primeri. V karanteni je celotna Tirolska, začasno bo v ponedeljek prenehalo delovati tudi letališče v Innsbrucku. Sicer pa je Avstrija danes od Kitajske prejela 3000 kosov zaščitnih oblek in 150.000 zaščitnih mask.

V Avstriji je zaradi bolezni covid-19 umrlo šest ljudi. Foto: Reuters
V Avstriji je zaradi bolezni covid-19 umrlo šest ljudi. Foto: Reuters
  • Mobilizacija tudi v Združenem kraljestvu

V Združenem kraljestvu je za boleznijo covid-19 umrlo 177 ljudi, okuženih je nekaj manj kot 4000. Britanska vlada je zaradi širjenja okužbe sprejela strožje ukrepe. Opolnoči bodo nehali delovati bari, restavracije, nočni klubi, gledališča, kinodvorane in vadbeni centri. Premier Boris Johnson je ob tem zavrnil možnost ustavitve javnega prevoza in napovedal pomoč britanskemu gospodarstvu.

V Angliji in Walesu so k reaktivaciji pozvali več kot 65.000 upokojenih zdravnikov, zdravnic, medicinskih sester in tehnikov, prosijo jih, naj se vrnejo na delo in pomagajo pri boju s pandemijo novega koronavirusa, ki so jo označili za "največjo grožnjo svetovnemu zdravstvu v zgodovini".

Ribiči na Irskem opuščajo ribolov

Britanska vlada se je ob tem zavezala, da bo bolnišnicam zagotovila dovolj zaščitne opreme in respiratorjev, objavila pa je tudi seznam ključnih poklicev, katerih otrocih bodo lahko še hodili v šole tudi po njihovem zaprtju v petek. V Združenem kraljestvu so po pisanju BBC-ja za zdaj potrdili 3269 okužb, virus pa je zahteval 144 žrtev.

Medsebojna razdalja še najmanj pol leta

Znanstveni svetovalci britanske vlade so dejali, da bodo morali ljudje medsebojno razdaljo držati "najmanj pol leta". Prav tako pa bi morala vlada izmenično uveljavljati bolj in manj stroge ukrepe. Med bolj strogimi ukrepi so zaprtje šol in držanje medsebojne razdalje za vse. Med manj strogimi ukrepi pa je samoizolacija, piše BBC.

Kraljica Elizabeta II. je v sporočilu državljanom dejala, da so vstopili v "obdobje velike zaskrbljenosti in negotovosti". Zahvalila se je zdravstvenemu osebju, znanstvenikom in drugim poklicem, ki se borijo s koronavirusom. Dodala je, da imajo vsi "življenjsko pomembno vlogo": "Pozvali so nas, da spremenimo svoje običajne rutine in vsakodnevno življenje za dobro skupnosti in zaščito najranljivejših. Zgodovino našega naroda so pisali ljudje, ki so delovali v skupno dobro in imeli v mislih skupen cilj."

  • V Belgiji 462 novih primerov okužbe

V Belgiji se je število potrjenih primerov okužb z novim koronavirusom povzpelo na 2257, kar je 462 več kot v četrtek. Število smrtnih žrtev pa se je v zadnjem dnevu povečalo s 16 na 37, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Belgijski krizni center je sporočil, da so dve tretjini novih primerov zaznali v Flandriji. Po mnenju centra je Belgija bolje pripravljena na izbruh kot na primer Italija, bodo pa bolnišnice vseeno potrebovale dodatne zmogljivosti za resnejše primere bolnikov. Tudi v Belgiji so uvedli karanteno, a ta ni tako stroga kot na primer v Franciji.

  • Francoska mesta z novimi ukrepi proti novemu koronavirusu

V prizadevanjih za večje spoštovanje dvotedenske karantene, ki v Franciji velja od torka, je več francoskih mest zaprlo zelene javne površine in sprehajališča. Mestne oblasti v Parizu so zaprle obsežne zelenice Champ-de-Mars za Eifflovim stolpom in bregove Sene, ki so priljubljeni med kolesarji in sprehajalci. V Parizu so sicer že prej zaprli vse zelene površine, mestne parke in vrtove.

Podoben ukrep so uvedli tudi v Nici, kjer so zaprli priljubljeno obmorsko sprehajališče Promenade des Anglais. Zaradi kršitev že razmišljajo o podaljšanju obvezne samoizolacije in karantene, ki so ju uvedli. V Franciji so potrdili več kot 9000 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 372 ljudi.

  • Poljska razglasila izredne razmere

Poljska je zaradi vse več okužb z novim koronavirusom razglasila izredne razmere. V državi so potrdili 411 primerov okužbe z novim koronavirusom, pet okuženih je umrlo.

Zaradi nespoštovanja karantene pa so kazni s 1130 evrov zvišali na 6800. Zaprtje vrtcev, šol in univerz so podaljšali do velike noči.