V Avstriji so zadnji dan potrdili 109 novih primerov okužbe, v državi je trenutno 787 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. Doslej je po okužbi umrlo 705 ljudi, skupno so potrdili 18.050 okužb, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V Zgornji Avstriji so zaradi novih žarišč okužbe v petih okrajih zaprli vse šole in vrtce, je za Radio Slovenija poročala Petra Kos Gnamuš. Eno večjih žarišč se je pojavilo v eni od cerkvenih ustanov v Linzu, zato so tamkajšnje oblasti zaprle vse šole in vrtce v okolici Linza do prihodnjega petka. Doma je ostalo približno 90.000 otrok.

Pouk v Avstriji po vrnitvi v šolske klopi sredi maja letos. Foto: EPA
Pouk v Avstriji po vrnitvi v šolske klopi sredi maja letos. Foto: EPA

Avstrijski minister za šolstvo Heinz Faßmann je sicer do tako strogih ukrepov v Zgornji Avstriji kritičen. Za jesen je ob primeru okužb napovedal postopno zapiranje razredov in šol, vendar si bo ministrstvo prizadevalo za normalen začetek pouka.

Preplah je v Avstriji ta teden sprožilo povečano število okužb v enem dnevu, ki je prvič po aprilu preseglo številko sto. Vlada je zato napovedala, da bo na teden opravljenih 41.000 več testiranj na novi koronavirus kot doslej, ko so tedensko testirali 30.000 ljudi. Kot je povedal minister za zdravje Rudolf Anschober, se lahko testira vsak, ki opazi simptome.

Za zdaj velja tudi posebno opozorilo za potovanje v Srbijo, Črno goro, Severno Makedonijo, Albanijo in Kosovo. Državljani, ki se vračajo od tam, morajo v 14-dnevno karanteno ali pa morajo imeti negativno opravljen test za okužbo s koronavirusom.

Na Hrvaškem 96 novih okužb, v Avstriji 109

Anglija za več držav odpravlja karanteno

V Angliji od 10. julija ne bo več veljala obvezna 14-dnevna karantena ob prihodu iz več držav, med drugim bo to veljalo za Francijo, Španijo, Nemčijo in Grčijo. Po besedah ministra za promet Granta Shappsa naj bi bilo na seznamu več kot 50 držav, med njimi pa ne bo ZDA, Kitajske, Švedske in Portugalske.

Združeno kraljestvo se še ni zedinilo glede ukinitve karantene za 50 držav. Zagotovo bo odločitev upoštevala Anglija. Foto: Reuters
Združeno kraljestvo se še ni zedinilo glede ukinitve karantene za 50 držav. Zagotovo bo odločitev upoštevala Anglija. Foto: Reuters

Odločitev bo več milijonom britanskih turistov omogočila, da bodo lahko počitnikovali na tujem, ob vrnitvi domov pa jim ne bo več treba v karanteno. Ukrep je vlada uvedla na začetku junija. Prav tako naj bi britansko zunanje ministrstvo v soboto umaknilo priporočilo o zgolj nujnih potovanjih v tujino.

Škotska in Wales sta do seznama kritična in se morata o njegovem upoštevanju še izreči. Britanski premier Boris Johnson bo popoldne nagovoril prebivalce in jih pred predvidenim odprtjem barov in restavracij v soboto opozoril, da nevarnosti še ni konec, poroča BBC.

Na Otoku so doslej po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa potrdili okoli 285.000 okužb z novim koronavirusom, zaradi covida-19 pa je umrlo več kot 44.000 ljudi. V Angliji je zadnji dan umrlo 38 ljudi, na Severnem Irskem dva, na Škotskem pa en človek, poroča BBC.

V Benečiji zaradi posameznika znova omejitve

Zaradi pojava grozda okužb z novim koronavirusom bo dežela Benečija (Veneto) na severovzhodu Italije znova uvedla nekatere omejitvene ukrepe. Guverner dežele Luca Zaia je sporočil, da bodo ukrepe objavili v ponedeljek.

Stopnja kužnosti se je namreč z 0,43 povzpela na 1,63, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Guverner je za novi izbruh obtožil neodgovorno ravnanje poslovneža iz kraja Vicenza, ki so mu po vrnitvi s poslovnega potovanja v Srbiji potrdili okužbo z novim koronavirusom. Moški naj bi se iz Srbije vrnil 25. junija in opazil prve simptome covida-19, a je kljub temu še naprej živel družabno življenje ter se udeležil zabave in pogreba.

Na urgenco je prišel 28. junija, takrat je bil pozitiven na okužbo, a je vztrajal, da mu dovolijo oditi domov. Hospitalizirali so ga 1. julija, zdaj pa je na intenzivni negi.

Na testiranju so bili pozitivni še štirje njegovi stiki, v Vicenzi in Veroni pa je zaradi njegovega neodgovornega vedenja v karanteni 89 ljudi, je poudaril guverner Zaia.

Benečija je ob tem z območja nizkega tveganja postala območje visokega tveganja.

Trg v Vicenzi kmalu po sprostitvi strogih ukrepov v Italiji. Foto: EPA
Trg v Vicenzi kmalu po sprostitvi strogih ukrepov v Italiji. Foto: EPA

223 okužb in 15 smrtnih žrtev v Italiji
Dnevno število smrtnih žrtev covida-19 v Italiji se je medtem znova zmanjšalo. V zadnjem dnevu je umrlo 15 bolnikov, potem ko jih je v četrtek 30. Po podatkih ministrstva za zdravje so v zadnjem dnevu potrdili 223 novih okužb z novim koronavirusom. V državi je od izbruha epidemije 20. februarja zaradi covida-19 skupno umrlo 34.833 ljudi, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Na Češkem razburjenje zaradi odločitve Slovenije

Na Češkem je odločitev slovenske vlade, da Češko zaradi več okužb s koronavirusom umakne s seznama varnih držav, poskrbela za razburjenje. Češki premier Andrej Babiš ne vidi razloga za takšno potezo. "Imamo lokalno težavo v Karvini, ki pa je pod nadzorom," je poudaril Babiš in dodal, da je večina primerov povezanih s tamkajšnjimi rudarji.

Dodal je, da namerava o zadevi govoriti s premierjem Janezom Janšo. Upa, da ga bo lahko prepričal, da ukrep ni potreben. Češki zunanji minister Tomaš Petriček upa, da gre za začasni ukrep, ki ga bodo kmalu umaknili, minister za zdravje Adam Vojtech pa je Sloveniji očital, da razmer na Češkem ni preučila podrobno in objektivno.