Komu bo dovoljeno samotestiranje? Foto: EPA
Komu bo dovoljeno samotestiranje? Foto: EPA

Vlada je 19. julija sprejela uredbo o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z novim koronavirusom, ki med drugim določa, da od 23. avgusta za večino ne bo več brezplačnega testiranja s hitrimi testi. Proračun bi v skladu z uredbo še naprej kril stroške testiranja za bolnike oziroma uporabnike zdravstvenih storitev, oskrbovance socialno-varstvenih zavodov, zapornike, osebe v prevzgojnih domovih, centrih za tujce, varnih hišah, azilnih domovih, integracijskih hišah in kriznih centrih za otroke, ter za tiste, ki se zaradi medicinskih razlogov ne smejo cepiti, kar se izkaže z zdravniškim potrdilom.

PCR-test bo veljal 72 ur, hitri pa 48

Se bodo pa morale v skladu z vladnimi odloki na 48 (s hitrimi antigenskimi testi) oziroma 72 ur (s PCR-testi) testirati tudi zaposleni v določenih poklicnih skupinah, ki niso cepljeni proti covidu-19 oziroma ga niso preboleli. Gre za zaposlene v zdravstvu, šolstvu, domovih za starejše, pa tudi za številne storitvene dejavnosti. Ob ukinitvi financiranja teh testov iz državnega proračuna se je odprlo vprašanje, kdo bo plačal te teste za zaposlene.

Foto: Twitter/Janez Janša
Foto: Twitter/Janez Janša

Po zakonu o varnosti in zdravju pri delu je to breme delodajalca, saj zakon določa, da zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu delavcu ne sme povzročiti finančnih obveznosti, prav tako zdravstvene posledice opravljanja dela ne smejo prizadeti delavčeve plače ter posegati v njegov z delom pridobljeni materialni in socialni položaj.

Številni delodajalci so se uprli temu, da bi se stroški testov prevalili na njihova pleča. Janša pa je na Twitterju zdaj sporočil, da presejalno testiranje ne bo samoplačniško za zaposlene v tistih dejavnostih, kjer je pogoj PCT za izvajalce oziroma zaposlene predpisan z odloki. Ob tem je napovedal, da se frekvenca za zdaj ne bo spremenila, torej bo za hitre teste veljavnost še vedno 48 ur od odvzema brisa in za test PCR 72 ur od odvzema.

Ministrstvo za izobraževanje je v sredo po sestanku s predstavniki šolnikov sporočilo, da so predlagali samotestiranje učiteljev. A premier navaja, da bo ob morebitni uvedbi samotestiranja to veljalo za vse, ne le za šolnike.

OZS za možnost samotestiranja tudi v malem gospodarstvu

Tudi Obrtno-podjetniška zbornica Slovenija (OZS) želi, da imajo tudi zaposleni v malem gospodarstvu možnost samotestiranja. Ne strinja se s tem, da se neenako obravnavajo zaposleni v javnem in zasebnem sektorju.

"Če bodo imeli zaposleni v šolstvu možnost samotestiranja, naj bo to omogočeno tudi frizerjem, gostincem in kozmetikom. Ne pristajamo na to, da se neenako obravnavajo zaposleni v javnem in zasebnem sektorju. Obenem pa naj se odpravi obvezno testiranje vsakih 48 ur, saj je to preveliko organizacijsko breme," je poudaril predsednik OZS-ja Branko Meh.

Tudi OZS zagovarja samotestiranje zaposlenih. Foto: Pixabay
Tudi OZS zagovarja samotestiranje zaposlenih. Foto: Pixabay

Kot so sporočili z zbornice, bo v praksi nemogoče izvajati ukrepe, zato je nujno, da jih vlada naredi bolj življenjske.

OZS je na vlado naslovil tudi prošnjo, da se odpravi obvezno testiranje tistih zaposlenih, ki nimajo stika s potrošniki, čeprav delajo v dejavnosti, kjer ponujajo ali prodajajo blago neposredno potrošnikom. Gre denimo za direktorja hotela, lastnico frizerskega salona (ki ne frizira) itd. V zbornici menijo, da pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani) za te skupine zaposlenih ne bi smel biti obvezen. Podobno velja tudi v sosednji Avstriji.

Člani zbornice ob tem pozivajo, da bi odpravili tedensko testiranje v gostinski, frizerski in kozmetični dejavnosti, saj te dejavnosti nikoli niso bile vir okužb. To po navedbah OZS-ja dokazujejo tudi podatki sledilnika za covid-19.

Po pojasnilih zbornice imajo v Avstriji zaposleni, ki ne izpolnjujejo pogoja PCT, možnost nositi zaščitno masko. "V OZS-ju smo prepričani, da bi lahko podobni pogoji dela veljali tudi v Sloveniji," so poudarili.

Pouk se bo začel po modelu B

Vlada ukrepov kljub poslabševanju epidemične slike zaradi širjenja bolj nalezljive različice novega koronavirusa delta sicer ne bo zaostrovala. Veljavne ukrepe naj bi danes podaljšala še za en teden.

Številna vprašanja glede izpolnjevanja pogojev PCT in stroškov testiranj v šolstvu in gospodarstvu sicer ostajajo odprta tudi po srednem sestanku svetovalne skupine za covid-19 in vlade. Za zdaj je jasno le to, da bodo šli osnovnošolci in dijaki prvega septembra v šolo, pouk pa bo potekal po modelu B. Glede testiranj je ministrstvo za izobraževanje prisluhnilo ravnateljem in vladi predlagalo samotestiranje učiteljev. Ta se na njihov predlog še ni odzvala.