Kaj meni svetovalna skupina o samotestiranju učiteljev?

V studiu Odmevov se je z vodjo posvetovalne skupine za cepljenje Bojano Beović pogovarjala Tanja Starič.


Svetovalna skupina za covid-19, v kateri tudi sodelujete, se je sestala popoldne. Ali strokovnjaki podpirate predlog, da bi se samotestirali tudi učitelji?

Potekala je obširna razprava o tem, kaj bi bilo bolj primerno, ali samotestiranje ali kakšno drugo testiranje, za zdaj zaključka še ni in ga boste lahko izvedeli jutri.

Torej verjetno po seji vlade.

Tako je.

Kakšno je stališče strokovnjakov? Bo pogoj PCT vstopnica za javno življenje?

Na vsak način. Če živimo v teh epidemičnih razmerah, ki smo jim priča in ki se bodo gotovo v naslednjih tednih še poslabšale, potem moramo uporabiti vsa orodja, ki jih imamo na voljo, da si omogočimo kar se da normalno življenje. To pomeni, da smo seveda cepljeni, to je najbolj učinkovito. Če že nismo cepljeni, potem je pametno, da kadar smo v stiku z drugimi ljudmi, s čimbolj svežim testom na potrjevanje prisotnosti novega koronavirusa zagotovimo, da nismo kužni. V lanskem letu žal takih orodij še nismo imeli, zato smo se morali posluževati omejitvenih ukrepov in če se bomo dobro posluževali teh novih orodij in bomo razumeli, zakaj in kako jih moramo uporabljati, lahko seveda, upajmo, živimo tudi brez teh omejitvenih ukrepov.

"Verjetno bomo po zgledu nekaterih tujih držav in po najnovejših izsledkih, kako se zmanjšuje učinkovitost cepiv, v naslednjih tednih v Sloveniji pristopili k širšemu priporočilu za tretji odmerek," je dejala Bojana Beovič. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Ko govorimo o javnem življenju, govorimo tudi o prihodu na delovno mesto, govorimo o povsem osnovnih opravilih.

Pravzaprav moramo na vseh delovnih mestih preprečiti, da bi prihajalo do okužb. Najbolj idealno je, da so vsi prisotni na delu cepljeni ter da so cepljene tudi njihove družine. Potem tudi ob manj kot 100-odstotni učinkovitosti cepiva močno zmanjšamo verjetnost, da bo virus vdrl v kolektiv, se razširil in povzročil pri kom hudo bolezen. To se lahko izvaja s testiranjem, s pogostejšim delom od doma, skratka načini, s katerimi lahko zagotovimo varno delovno okolje, so različni. Tudi drugačna fizična priprava delovnega mesta, prezračevanje ipd.

V šolstvu je cepljena samo polovica učiteljev. V Italiji bodo morali učitelji, ki niso cepljeni, na neplačan dopust. Kakšne predloge imate strokovnjaki v vaši skupini?

Pri nas naj bi tudi v šolah veljalo načelo PCT, torej če nekdo ni cepljen, potem mora biti sveže in pogosto testiran, da s tem zagotavlja, da ni kužen in nevaren svojim sodelavcem in otrokom. Otroci, kot veste, lahko tudi sami resno zbolijo, kar je sicer redko. Lahko pa prenesejo okužbo domov, med ranljive družinske člane, in to so lahko res tragične družinske situacije. Zato je res nenavadno, da se pri nas v Sloveniji učitelji ne zavedajo svojega izjemnega poslanstva, da s svojim ravnanjem, s tem, da so cepljeni in upoštevajo vsa načela, ne zagotavljajo šol odprtih. Jaz pričakujem, da se bo to v prihodnih tednih spremenilo.

Tretji, osvežitveni odmerek cepiva naj bi bil mogoč za najbolj ranljive ljudi. So to tudi stanovalci v domovih za starejše? Kdo vse bo lahko prejel tretji osvežitveni odmerek?

Trenutno smo se pri posvetovalni skupini za cepljenje odločili, da je tretji odmerek možen za vse tiste, ki so imunsko oslabeli in pri katerih pričakujemo, da je odziv pri prvih dveh odmerkih slabši. Tu so še nekatere skupine, za katere obstaja velika nevarnost, da bi pri njih covid-19 potekal huje. Verjetno pa bomo po zgledu nekaterih tujih držav in po najnovejših izsledkih, kako se zmanjšuje učinkovitost cepiv, v naslednjih tednih v Sloveniji pristopili k širšemu priporočilu za tretji odmerek. Tukaj seveda čakamo tudi na ocene o varnosti tretjega odmerka, ki jih pripravlja tako evropska agencija za zdravila kot ameriška agencija za hrano in zdravila.