Jerala o nečistočah v cepivih

Roman Jerala s Kemijskega inštituta je za TV Slovenija dejal, da gre za nemško študijo, ki ni bila recenzirana in je zelo preliminarna. Ugotovili so nekaj nečistoč, vendar so uporabljali metode, ki so izjemno občutljive in s katerimi bi lahko zaznali izjemno majhne količine nečistoč, ki ne povzročajo nobenih učinkov. Predvsem pa ni, kot je poudaril, popolnoma nobene povezave med temi človeškimi proteini, ki so jih dokazali, in morebitnimi stranskimi učinki.

Sorodna novica Nemški znanstveniki morda našli vzrok za strdke po cepljenju z vektorskimi cepivi

Opozoril je, da je to cepivo po zagotovili EME še vedno uspešno – Velika Britanija je z njim uspešno zaščitila zelo velik del prebivalstva –, zato je prav, da se ga še vedno uporablja.

Jerala: Prav je, da se cepljenje s cepivom Janssen nadaljuje

Glede cepiva Janssen je dejal, da je bilo to cepivo podrobno pregledano v ZDA ravno zaradi morebitnih zapletov. Ugotovili so, da so ti zapleti izjemno redki in da koristi cepljenja bistveno odtehtajo morebitne stranske učinke. Zato meni, da je prav, da se cepljenje nadaljuje. Po njegovem mnenju bo precejšnje zanimanje za to cepivo ravno zaradi tega, ker je potreben samo en odmerek.

Delež precepljenosti bi moral biti jeseni višji

Kot je dejal, bomo junija zelo verjetno dobili milijon ali mogoče še več odmerkov cepiva, kar je zelo dobra novica in pomeni, da bo cepiva dovolj za vse, ki bi se želeli cepiti. S tem bi se delež precepljenih precej dvignili.

Za poletje meni, da če se bomo razumno držali ukrepov, bo to dovolj, jeseni pa bo moral biti delež cepljenih bistveno višji, da se izognemo dodatnim ukrepom.

Po njegovem mnenju si moramo prizadevati za dodatni dvig precepljenosti do jeseni predvsem za najstarejše kategorije prebivalstva.