Španska študija kaže, da je cepljenje z odmerkom Pfizerja po prvem odmerku cepiva AstraZenece varno. Foto: EPA
Španska študija kaže, da je cepljenje z odmerkom Pfizerja po prvem odmerku cepiva AstraZenece varno. Foto: EPA

V študiji španskega zdravstvenega raziskovalnega inštituta Carlos III. je sodelovalo okoli 670 prostovoljcev, starih od 18 do 59 let, ki so že prejeli prvi odmerek AstraZenecinega cepiva. Okoli 450 so jih v okviru študije cepili s Pfizerjevim cepivom. Kontrolna skupina drugega odmerka ni prejela.

Pri cepljenih z drugim odmerkom Pfizerjevega cepiva so v krvi ugotovili od 30- do 40-krat več protiteles kot pri tistih iz kontrolne skupine, kažejo preliminarni rezultati študije, poroča Reuters.

Študija je še ugotovila, da se je raven protiteles po cepljenju z odmerkom Pfizerjevega cepiva protiteles povečala za sedemkrat, medtem ko se po cepljenju z drugim odmerkom cepiva AstraZenece zgolj podvoji.

1,7 odstotka sodelujočih je poročalo o hudih stranskih učinkih cepljenja, predvsem o glavobolih, bolečinah v mišicah in splošnem slabem počutju, je povedala ena od vodij študije Magdalena Campins. "To niso simptomi, ki bi jih lahko obravnavali kot resne," je povedala.

Kako nadaljevati cepljenje v Španiji?

V Španiji so se za to študijo odločili, da bi ugotovili, kako najbolje nadaljevati cepljenje, potem ko so uporabo cepiva AstraZenece zaradi pojava krvnih strdkov pri mlajših omejili na starejše od 60 let.

"Današnji rezultati podpirajo možnost cepljenja bolnikov, ki so prejeli prvi odmerek AstraZenece, vendar pa odločitev ni odvisna od avtorjev te študije," je povedal klinični direktor inštituta Jesus Antonio Frias.

Ločena britanska študija mešanja cepiv je medtem pokazala, da cepljeni z dvema različnima odmerkoma cepiv AstraZenca in Pfizer/BioNTech pogosteje poročajo o blagih ali zmernih stranskih učinkih, kot so glavoboli in mrazenje, kot pa cepljeni z dvema odmerkoma istega proizvajalca. Izsledki imunskega odziva te študije se pričakujejo v prihodnjih mesecih.

Britanska študija: 90 odstotkov ustvarilo protitelesa po prvem odmerku

V Združenem kraljestvu so ob tem predstavili izsledke raziskovalcev z University College London (UCL). Ugotavljajo, da je več kot 90 odstotkov Britancev razvila protitelesa po prvem odmerku cepiva AstraZenece ali Pfizerja, po obeh odmerkih (istega cepiva) pa je protitelesa razvilo skoraj 100 odstotkov cepljenih, poroča Guardian.

Prizor s cepljenja v Združenem kraljestvu. Foto: EPA
Prizor s cepljenja v Združenem kraljestvu. Foto: EPA

Študijo so izvedli na 8517 prebivalcih Anglije in Walesa. 96 odstotkov sodelujočih je razvilo protitelesa v od 28 do 34 dneh po prejemu prvega odmerka. V 14 dneh po drugem odmerku pa je protitelesa razvilo 99 odstotkov preiskovancev. Povprečna starost analiziranih je bila 65 let, saj so starejši odmerke cepiva na Otoku prejeli med prvimi.

Več kot devet od desetih odraslih v Združenem kraljestvu, ki so prejeli cepivo Pfizer ali AstraZeneca, je v enem mesecu po prvem odmerku ustvarilo protitelesa proti virusu," je sporočila vodja študije Maddie Shrotri, ki je izsledke označila za fantastično novico.

Študija še ugotavlja, da so starejši in tisti s pridruženimi boleznimi, kot so rak, sladkorna bolezen ali srčne bolezni po prvem odmerku razvili manj protiteles. "Starejši in ljudje s pridruženimi boleznimi so imeli nekoliko šibkejši protitelesni odziv po prvem odmerku, vendar je bil odziv močan po drugem odmerku," je dejal glavni preiskovalec študije Rob Aldridge.

Čile posodobil analizo kitajskega cepiva CoronaVac

Ministrstvo za zdravje v Čilu je v ponedeljek predstavilo izsledke posodobljene analize kitajskega cepiva CoronaVac proizvajalca Sinovac, s katerim večinoma cepijo v državi.

Cepivo je po zadnjih podatkih 65,3-odstotno učinkovito pri preprečevanju bolezni covid-19, 87-odstotno učinkovito pri preprečevanju hospitalizacije, 90,3-odstotno učinkovito pri preprečevanju hospitalizacije v enoti za intenzivno nego ter 86-odstotno učinkovito pri preprečevanju smrti, ugotovitve Čila povzema kitajska tiskovna agencija Šinhua.

"Po najmanj štirimesečnem spremljanju imamo zanesljive in pozitivne številke," je povedal čilski svetovalec ministrstva za zdravje Rafael Araos. Kljub različicam covida-19 v obtoku "cepivo deluje primerno," je dejal na tiskovni konferenci.