Novo različico novega koronavirusa so v Združenem kraljestvu odkrili konec lanskega leta, zatem pa se je hitro razširila v Londonu in Kentu na jugovzhodu Anglije. Foto: Reuters
Novo različico novega koronavirusa so v Združenem kraljestvu odkrili konec lanskega leta, zatem pa se je hitro razširila v Londonu in Kentu na jugovzhodu Anglije. Foto: Reuters

"Poleg tega, da se širi hitreje, obstajajo tudi dokazi, da je nova različica, ki so jo odkrili v Londonu in na jugovzhodu države, morda povezana z višjo stopnjo smrtnosti," je dejal Johnson o novem sevu novega koronavirusa, ki so ga odkrili v Združenem kraljestvu.

Glavni svetovalec britanske vlade za znanost Patrick Vallance je ob tem opozoril, da nove ugotovitve temeljijo na zgodnjih predhodnih ocenah. Pojasnil je, da obstaja večje tveganje za smrt pri bolnikih, ki so se okužili z novim sevom, v primerjavi s tistimi, ki so se okužili z dosedanjimi sevi. "To so še nezanesljivi podatki, natančnih ocen še ni," je ob tem opozoril.

Novo različico novega koronavirusa so v Združenem kraljestvu odkrili konec lanskega leta, zatem pa se je hitro razširila v Londonu in Kentu na jugovzhodu Anglije. Mutacija je povzročila zaskrbljenost po vsem svetu, da bi zajezile njeno širjenje, pa so države uvedle nove omejitve glede potovanj.

Bolnišnica v Berlinu. Foto: Reuters
Bolnišnica v Berlinu. Foto: Reuters

Belgija od srede prepoveduje nenujna potovanja v tujino

Belgija bo od srede do 1. marca prepovedala nenujna potovanja v tujino, da bi zajezila širjenje okužb z novim koronavirusom, še posebej z novimi, bolj nalezljivimi različicami, je sporočil belgijski premier Alexander De Croo. "Ko ljudje potujejo, virus potuje z njimi," je poudaril.

Od srede bodo morali vsi, ki potujejo v Belgijo ali iz nje, za potovanje navesti utemeljen razlog, kot so družinske obveznosti, delo ali študij. Policija bo prepoved nadzorovala na mejnih prehodih, da bi zagotovila, da ljudje potujejo le iz nujnih razlogov, kršilcem pa grozijo kazni.

Od ponedeljka bodo morali vsi, ki bodo v Belgijo prišli iz Združenega kraljestva, Južne Afrike ali Južne Amerike, kjer so odkrili nove, bolj nalezljive seve novega koronavirusa, za deset dni v karanteno ter prvi in sedmi dan opraviti test PCR na novi koronavirus.

"Trenutno smo med evropskimi državami z najnižjim številom novih okužb," je še dejal De Croo. In dodal: "To so sadovi našega trdega dela." Premier je povedal še, da bodo morali vsi, ki ne bivajo v Belgiji in bodo želeli vstopiti v državo, pred potovanjem in pred vstopom predložiti negativen izvid testa PCR na novi koronavirus. "To ne pomeni, da okoli države gradimo zid," je dejal.

V Avstriji so začeli dostavljati in deliti brezplačne maske FFP2 za socialno ogrožene. Foto: Reuters
V Avstriji so začeli dostavljati in deliti brezplačne maske FFP2 za socialno ogrožene. Foto: Reuters

Britanska muslimanska skupnost aktivno za cepljenje proti covidu-19

Muslimanska skupnost v Združenem kraljestvu se je dejavno vključila v boj proti dezinformacijam o cepivih proti covidu-19. Med drugim sodelujejo imami, ki cepiva zagovarjajo v svojih pridigah, pa tudi zdravniki muslimanske veroizpovedi.

Na čelu kampanje proti dezinformacijam o cepivih, namenjene muslimanski skupnosti, je vodja svetovalnega odbora mošej in imamov Kari Asim. "Prepričani smo, da sta cepivi, ki se trenutno uporabljata v Združenem kraljestvu, z islamskega vidika dopustni," je dejal. "Obotavljanje, strah in zaskrbljenost so posledica dezinformacij, teorij zarote, lažnih novic in govoric."

Imami želijo razbliniti predvsem strahove 2,8 milijona muslimanov v Združenem kraljestvu, da cepiva vsebujejo svinjsko želatino ali alkohol, ki nista v skladu z islamom.

V mošeji v Birminghamu so vzpostavili enega izmed centrov za cepljenje. Tamkajšnji imam Nuru Mohammed je dejal, da je to "velik ne lažnim novicam". Na družbenih omrežjih je objavil tudi video svojega cepljenja.

V Avstriji s ponedeljkom obvezno nošenje mask tipa FFP2

V Avstriji veliko povpraševanje po maskah FFP2

Večina avstrijskih trgovin se je dobro založila in ta teden ponudila ugodne akcijske cene. Za revnejše in socialno ogrožene pa je vlada omogočila brezplačni dostop do mask z višjo stopnjo zaščite.

Če so maske FFP2 še pred enim tednom v tamkajšnjih trgovinah stale v povprečju od dva do osem evrov, so jih ta teden prodajali po akcijski ceni po manj kot evro, najcenejše so bile celo 50 centov.

Iz trgovinskih verig so potrdili, da so opazili veliko povpraševanje po teh maskah, ob tem pa so zagotovili, da jih imajo na zalogi dovolj.

Medtem so po državi začeli dostavljati in deliti brezplačne maske FFP2 za socialno ogrožene. V prvi fazi je vojska pomagala pri dostavi okoli 52.000 mask ustanovam, ki se ukvarjajo z brezdomci, še milijon mask pa bodo v soboto dostavili organizacijam, ki revnejšim in socialno ogroženim razdeljujejo hrano. Prihodnji teden bodo maske dobili tudi vsi, ki so starejši od 65 let.

Ministrstvo za zdravje je sicer dalo na voljo še dodatnih deset milijonov mask za posamezne dežele, ki jih bodo lahko razdelile naprej.

Poljska vlada je zagrozila, da bi lahko proti ameriškemu farmacevtskemu velikanu Pfizer sprožila pravni postopek, če do februarja v državo ne bo poslal toliko odmerkov cepiva, kot so se dogovorili. Foto: BoBo
Poljska vlada je zagrozila, da bi lahko proti ameriškemu farmacevtskemu velikanu Pfizer sprožila pravni postopek, če do februarja v državo ne bo poslal toliko odmerkov cepiva, kot so se dogovorili. Foto: BoBo

Madžarska prva članica EU-ja, ki bo cepila s Sputnikom V

Madžarska je pred dnevi izdala začasno dovoljenje za uporabo Sputnika V, pa tudi cepiva švedsko-britanskega farmacevtskega podjetja AstraZeneca in oxfordske univerze, o katerem naj bi Evropska agencija za zdravila šele odločila, in to do konca meseca.

Dogovor med Budimpešto in Moskvo o dobavi Sputnika V je prek Facebooka napovedal madžarski zunanji minister Peter Szijjarto. Dejal je, da bo cepivo v državo prišlo v treh pošiljkah, skupno bodo prejeli dva milijona odmerkov. Madžarska je tako prva država članica Unije, ki bo cepila z ruskim cepivom.

Madžarska je pred dnevi izdala začasno dovoljenje za uporabo Sputnika V. Foto: Pixabay
Madžarska je pred dnevi izdala začasno dovoljenje za uporabo Sputnika V. Foto: Pixabay

Po besedah Szijjarta je madžarska vlada podpisala tudi dogovor, na podlagi katerega bo lahko takoj dobila milijon odmerkov cepiva kitajskega podjetja Sinofarm, a je spomnil, da tega cepiva madžarske oblasti še niso odobrile.

Madžarska vlada je bila večkrat kritična do Evropske komisije zaradi počasnih postopkov odobritve cepiv in zamud pri naročilih. Po pravilih Evropske agencije za zdravila (EM) lahko nacionalni regulatorji v nujnih primerih izdajo začasna dovoljenja za uporabo cepiv.

Moskva trdi, da je cepivo Sputnik V 95-odstotno učinkovito. Rusija je omenjeno cepivo registrirala že avgusta, mesece pred zahodnimi tekmeci, vendar še pred obsežnimi kliničnimi preizkusi, zato so do cepiva nekateri strokovnjaki zadržani. Po podatkih ruskih oblasti so cepivo doslej registrirali v več državah, med drugim v Srbiji, Belorusiji, Venezueli, Boliviji in Alžiriji.

Poljska Pfizerju grozi s pravnim postopkom

Poljska vlada je zagrozila, da bi lahko proti ameriškemu farmacevtskemu velikanu Pfizer sprožila pravni postopek, če do februarja v državo ne bo poslal toliko odmerkov cepiva, kot so se dogovorili. Spomnimo, Pfizer je državam EU-ja zmanjšal že dogovorjeno januarsko dobavo cepiva zaradi nadgradnje proizvodnih zmogljivosti. Poljska je do zdaj prejela 176.000 odmerkov cepiva podjetij Pfizer/BioNTech, kar je približno polovica dogovorjene dobave.

ECDC poziva k pripravi strožjih omejitvenih ukrepov

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je tveganje, povezano z bolj nalezljivimi sevi novega koronavirusa, dvignil na od visoko do zelo visoko. To pomeni, da lahko članice Evropske unije in Evropskega gospodarskega prostora (EGP) pričakujejo "povečano število primerov covida-19 zaradi postopnega širjenja in morebitne prevlade različic, ki so bolj prenosljive".

Do torka je bilo v 23 članicah EU-ja in EGP-ja potrjenih 1300 primerov britanske različice novega koronavirusa. Med njimi so glede na poročilo ECDC-ja tudi Avstrija, Italija in Madžarska. Južnoafriški sev so do torka potrdili v 10 članicah EU-ja in EGP-ja, med njimi je od slovenskih sosed le Avstrija. V teh desetih državah je bilo potrjenih 27 primerov tega seva.

Posvarili so tudi pred sproščanjem ukrepov, čeprav je večina držav že začela cepiti. Skupine prebivalstva, ki so ključne pri širitvi virus, namreč še nekaj mesecev ne bodo prišle na vrsto.

Covid v Nemčiji zahteval več kot 50.000 življenj

Covid-19 je v Nemčiji zahteval več kot 50.000 smrtnih žrtev, je sporočil Inštitut Roberta Kocha (RKI). V zadnjem dnevu je umrlo skoraj 860 covidnih bolnikov, potrdili pa so več kot 17.800 novih okužb z novim koronavirusom.

V Nemčiji so od začetka epidemije covida-19 našteli 50.642 smrtnih žrtev te bolezni, od tega 859 v zadnjih 24 urah. V zadnjem dnevu so potrdili še 17.862 novih okužb s koronavirusom, skupaj že več kot 2,1 milijona. Po okužbi je doslej okrevalo okoli 1,78 milijona ljudi. Sedemdnevna incidenca okužb v Nemčiji znaša 115,3 primera na 100.000 prebivalcev, kar je nekoliko manj, kot je v četrtek, ko je bila 119 primerov. Cilj ostaja pri 50 primerih na 100.000 prebivalcev.

Nemške oblasti so kljub izboljšanju razmer ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa ta teden podaljšale najmanj do 14. februarja. Zaradi mutiranega seva novega koronavirusa so jih celo nekoliko zaostrile. Tako so uvedle obvezno nošenje mask z višjo zaščito v trgovinah, lokalih in javnem prevozu, šole bodo ostale zaprte do 14. februarja. Zaprti ostajajo tudi gostinski lokali, gledališča in opere, pa tudi nenujne trgovine. Izjeme veljajo le za supermarkete in drogerije.

Nizozemski parlament potrdil uvedbo policijske ure

Nizozemski parlament je v četrtek potrdil uvedbo policijske ure, katere namen je zajezitev širjenja novega koronavirusa. Vlada je sporočila, da bo prvič veljala v soboto. Začela se bo ob 21.00, končala pa ob 4.30.

Nizozemski premier Mark Rutte je poslance pozval, naj podprejo uvedbo prve policijske ure na Nizozemskem od druge svetovne vojne, da bi zmanjšali število primerov okužbe z novim koronavirusom. Po njegovih besedah so se za ta ukrep odločili zaradi britanskega seva novega koronavirusa, ki se širi hitreje od drugih doslej znanih, in "velikih skrbi, ki jih imamo vsi".

Uvedbo nočne omejitve gibanja, ki bo veljala do 19. februarja, so podprle stranke vladajoče koalicije in več opozicijskih strank. Nasprotovanje pa je izrazil vodja skrajno desne stranke PVV Geert Wilders, ki je ukrep označil za "nesorazmernega". "Ne sprejemam tega, da po nepotrebnem (...) uvajamo policijske ure, medtem ko obstajajo alternative," je dejal.

Policijska ura med 21. uro zvečer in 4.30 zjutraj bo prvič začela veljati v soboto zvečer. Za kršilce je predvidena globa 95 evrov.

Na Nizozemskem so sredi decembra uvedli najstrožje omejitvene ukrepe doslej. Med drugim so zaprli šole in vse nenujne trgovine, odprte so trgovine z živili ter lekarne. Že ves mesec so zaprti tudi muzeji, živalski vrtovi in kinematografi. Prejšnji teden so ustavitev javnega življenja podaljšali za tri tedne, do 9. februarja.

Države skušajo tudi ločeno od Evropske komisije dobiti večje količine cepiva. Foto: Reuters
Države skušajo tudi ločeno od Evropske komisije dobiti večje količine cepiva. Foto: Reuters

Premier in njegova vlada sta sicer pretekli teden odstopila zaradi afere z otroškimi dodatki, ki so jih neupravičeno odvzeli več tisoč staršem. Kljub temu bo zaradi pandemije covida-19 še naprej opravljala dolžnosti kot začasna vlada do volitev 17. marca.

Na Hrvaškem v zadnjem dnevu 643 okužb

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob opravljenih 4863 testih potrdili 643 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 32 bolnikov s covidom-19. 14-dnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev je 245,2, stopnja smrtnosti na milijon prebivalcev pa znaša 1147. Doslej so proti covidu-19 cepili skoraj 65.000 ljudi.

V preteklih 24 urah je bilo največ novih okužb znova na območju Zagreba – 163. V Primorsko-goranski županiji so našteli 49 okužb, iz Istrske županije poročajo o šestih novih primerih.

Na Hrvaškem je trenutno 3321 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnicah se zdravi 1518 covidnih bolnikov, od tega 145 na medicinskih ventilatorjih. V samoizolaciji je nekaj manj kot 15.880 ljudi.

Francija: Svarilo pred strožjimi ukrepi

"V Franciji bodo verjetno potrebni strožji ukrepi, primerljivi z Irsko in Združenim kraljestvom, da bi zajezili še bolj nalezljive seve novega koronavirusa," je napovedal vladni svetovalec za covid-19, epidemiolog Arnaud Fontanet. "Razmere v državi so zelo zaostrene, zdravstveno osebje pa je izčrpano," je dejal. Zdravstveni minister Olivier Véran je pred dnevi sicer dejal, da je hitro širjenje virusa skrb vzbujajoče, a da za zdaj tretje splošno zaprtje javnega življenja ni potrebno, saj zadostuje splošna policijska ura, ki se začenja ob 18.00.

V Srbiji so trenutno na voljo tri cepiva. Foto: Reuters
V Srbiji so trenutno na voljo tri cepiva. Foto: Reuters

Vstop v Srbijo za poslovne obiske mogoč brez negativnega izvida

Srbiji je na pomoč pri dobavi cepiva prišla Kitajska, ki bo zagotovila svoje cepivo Sinofarm za približno pol milijona srbskih državljanov. V Srbiji je izdano dovoljenje za tri cepiva (Pfizer/BioNTech, Sinofarm in Sputnik V), še dve čakata na odobritev (Moderna in Oxford-AstraZeneca). Državljani lahko sami izberejo, katero cepivo želijo dobiti.

Od četrtka je vstop v Srbijo za srbske in tuje državljane, ki prihajajo iz poslovnih razlogov, sicer mogoč brez predložitve negativnega izida testiranja PCR na novi koronavirus. Morajo pa v 24 urah po vstopu opraviti hitri antigenski test, so pojasnili v srbski gospodarski zbornici. Zbornico morajo posamezniki tudi obvestiti o službeni poti v Srbijo. Kot so pojasnili na zbornici, jo morajo posamezniki o službeni poti obvestiti 48 ur pred dnem vstopa v Srbijo. Gospodarska zbornica pa bo nato obvestila upravo srbske mejne policije.

Memorandum o službeni poti s podpisom in žigom podjetja je treba poslati na elektronski naslov inocovid19@pks.rs. V njem je treba navesti ime osebe oziroma imena oseb, ki prihajajo v Srbijo, številko potnega lista in poslovni razlog. Poleg tega pa še datum vstopa v Srbijo in ime mejnega prehoda, naslov in trajanje prebivanja v Srbiji, številko leta oziroma registrsko številko vozila ter telefonsko številko in elektronski naslov.

Češka podaljšala izredne razmere do 14. februarja

Češki parlament je v četrtek potrdil podaljšanja izrednih razmer zaradi covida-19 do 14. februarja. Vlada premierja Andreja Babiša je sicer predlagala podaljšanje do 21. februarja, saj se bojijo grožnje, ki jo predstavljajo mutacije novega koronavirusa. "Moramo sprejeti obširne ukrepe in tega ne moremo brez izrednih razmer," je povedal Babiš poslancem.

Izredne razmere omogočajo vladi sprejetje strogih ukrepov, ki lahko omejujejo svoboščine in temeljne pravice, obenem pa omogočajo, da na pomoč v bolnišnice pošljejo vojake.

Razpravo v parlamentu je sicer v četrtek zasenčil spor glede govorniškega odra. Desni poslanec Lubomir Volny, ki ni nosil maske, se je namreč sprl s predsedujočim, ko mu je ta zaradi osebnih žaljivk izklopil mikrofon in ga izgnal iz dvorane.

Na Češkem šele v zadnjem času opažajo padec števila novih okužb z novim koronavirusom. Še pred dvema tednoma so poročali o več kot 17.000 novih okužb dnevno, zdaj pa jih je manj kot 10.000. V državi je doslej v povezavi s covidom-19 umrlo skoraj 15.000 ljudi.