Britanski premier Boris Johnson svari pred omikronom. Foto: Reuters
Britanski premier Boris Johnson svari pred omikronom. Foto: Reuters

"Na žalost so potrdili smrt najmanj enega bolnika z omikronom," je povedal Johnson. Ob obisku centra za cepljenje v bližini Londona je dodal, da morajo zaradi omikrona ljudje tudi na zdravljenje v bolnišnico. "Torej je ideja, da je to milejša različica virusa, nekaj, kar moramo odmisliti in se zavedati hitrosti, s katero se širi v populaciji. Torej je najboljše, kar lahko naredimo, da se cepimo s poživitvenim odmerkom," je poudaril britanski premier. Britanski mediji poročajo o dolgih kolonah pred cepilnimi centri.

Omikron trenutno predstavlja že okoli 40 odstotkov vseh primerov okužb v Londonu, do torka pa bo ta delež predvidoma 50 odstotkov, je dodal Johnson. Nova različica se hitro širi tudi v drugih delih države, poroča britanski BBC. Johnson je pozval vse v Angliji, naj, če je to le mogoče, znova delajo od doma.

Britanski minister za zdravje Sajid Javid je danes sicer ocenil, da ne bodo dodatno zaostrovali ukrepov v državi, vendar Johnson pozneje ni želel zavrniti možnosti zaostritve ukrepov pred božičem.

Britanske zdravstvene oblasti so v nedeljo s tretje na četrto zvišale stopnjo ogroženosti zaradi epidemije covida-19. Kot so pojasnili, je razlog za odločitev hitro naraščanje primerov okužbe z novo koronavirusno različico omikron. Johnson je v nagovoru posvaril pred neizbežnim valom okužb z novo različico.

Škotska premierka Nicola Sturgeon je delodajalcem naložila, naj zaposlenim, ki so na začetku pandemije delali od doma, to znova omogočijo najmanj do sredine januarja.

V Združenem kraljestvu hitro naraščanje okužb z omikronom

Norveška bo zaostrila ukrepe

"Položaj je zelo resen. Širjenje okužb je zelo hitro in sprejeli smo omejitvene ukrepe," je dejal norveški premier Jonas Gahr Store. Kakšni so ti ukrepi, bo znano zvečer, navaja Reuters.

Južnoafriški predsednik v samoizolaciji

Južnoafriški predsednik Cyril Ramaphosa je po pozitivnem testu na covid-19 v samoizolaciji. Uradne posle bo ta teden prevzel njegov namestnik David Mabuza, so v nedeljo sporočili iz njegovega predsedniškega urada.

Predsednik se zdravi zaradi blagih simptomov covida-19. Prvi simptomi so se mu pojavili po državni spominski slovesnosti za pred kratkim umrlim predsednikom Frederikom Willemom de Klerkom v Cape Townu. Že na tej slovesnosti se je počutil slabo. Ramaphosa je sicer že z vsemi odmerki cepljen proti covidu-19, poroča nemška tiskovna agencija.

Država se trenutno spopada s četrtim valom okužb s koronavirusom, ki ga poganja predvsem nova različica omikron. Središče novega vala je provinca Gauteng, ki vključuje Johannesburg in glavno mesto Pretoria.

Dnevno število okuženih z omikronom znaša skoraj 80 odstotkov celotnega števila dnevnih okužb v državi. Skupno pa je v državi 16.716 primerov okužb.

Nov izziv za vlado predstavljajo tudi bližajoče se poletne počitnice v Južni Afriki, ki jih številni prebivalci nameravajo preživeti na plažah. S tem oblasti pričakujejo nadaljnje večanje števila okuženih, še navaja DPA.

Sorodna novica Cepljenje mlajših otrok bi se lahko začelo že v torek

Prvi primer omikrona na Kitajskem

Kitajska je sporočila, da so v Tianjinu na severozahodu države potrdili prvi primer različice omikron. Gre za posameznika, ki je na Kitajsko prišel iz čezmorskega ozemlja, vendar podrobnosti niso znane.

Tajska prepolovila čas do poživitvenega odmerka, v Indoneziji cepljenje otrok, starih od 6 do 11 let

Tajska je napovedala, da bo prepolovila čas med drugim in poživitvenim odmerkom na tri mesece. Indonezija bo od torka dalje cepila tudi otroke, stare od 6 do 11 let.

V avstralski zvezni državi Zahodna Avstralija bodo meje znova odprli 5. februarja, kar pomeni, da bo zaprta skoraj dve leti. Takrat naj bi bilo precepljenih 90 odstotkov prebivalcev.