Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pediater Denis Baš je povedal, da je pediatrična stroka oblikovala tudi stališče, da je cepljenje proti covidu-19 smiselno in varno tudi za preostale otroke med petim in enajstim letom starosti, saj tudi pri njih učinkovito preprečuje okužbo in zmanjšuje možnost hujšega poteka bolezni in zapletov, s tem pa bodo tudi zmanjšali širjenje okužb in otrokom omogočili normalno šolanje. Tudi to je podprla posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Cepljenje otrok bi se po Baševih navedbah lahko začelo v torek, ko bo na cepilna mesta prispelo tudi cepivo za otroke. To je prilagojeno za otroke in so tako manjši ter manj koncentrirani odmerki. V eni viali cepiva za mlajše otroke je na voljo 10 odmerkov.

Otroke bodo cepili v cepilnih centrih, v večini katerih bo cepljenje izvajal pediater, je še povedal Baš.

Več informacij o cepljenju otrok je pričakovati na torkovi novinarski konferenci Univerzitetnega kliničnega centra UKC-ja Ljubljana.

Pogovor o cepljenju otrok v Odmevih

Večina pediatrov že cepila svoje starejše otroke

Za cepljenje svojih otrok proti covidu-19 se je odločilo 76,7 odstotka pediatrov, še 8,9 odstotka pa jih to načrtuje, je pokazala anketa Združenja za pediatrijo pri Slovenskem zdravniškem društvu. Gre sicer za otroke, stare od 12 do 18 let.

V anketi je sodelovalo skupaj 262 zdravnikov, med njimi jih ima 90 otroke v starostni skupini od 12 do 18 let, za katere cepljenje že poteka. Rezultati kažejo, da v prednosti do zdaj dostopnega cepljenja otrok verjamejo tisti, ki dnevno skrbijo za bolne otroke in so se v veliki večini odločili za cepljenje lastnih otrok, so sporočili iz zdravniške zbornice.

Desetina pediatrov svojih otrok ne namerava cepiti, neodločenih je bilo 4,4 odstotka.

Spletno anketo med pediatri v povezavi s cepljenjem njihovih lastnih otrok proti covidu-19 je izvedlo združenje za pediatrijo med 25. novembrom in 5. decembrom.

Začelo se bo cepljenje mlajših otrok proti covidu-19
Kako je s cepljenjem otrok po svetu?
V nedeljo so opravili tudi 27.225 hitrih antigenskih testov. Foto: BoBo
V nedeljo so opravili tudi 27.225 hitrih antigenskih testov. Foto: BoBo

Potrjenih 677 okužb

V nedeljo so med 1749 PCR-testi potrdili 677 primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je 38,7 odstotka.

V bolnišnicah se na navadnih oddelkih zdravi 874 bolnikov s covidom-19, 236 pa se jih zdravi na oddelkih intenzivne terapije. 16 covidnih bolnikov je v nedeljo v bolnišnicah umrlo.

Trenutno je po podatkih NIJZ-ja 22.129 primerov aktivnih okužb, kar je 358 manj kot dan prej. Niža se tudi 7-dnevno povprečje potrjenih primerov, ki je danes 1386. Število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh pa se je glede na dan prej znižalo za 16 in znaša 1050.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je sicer po podatkih NIJZ-ja v Sloveniji cepljenih 1.238.315 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.170.267.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji
Zdravilo je v Slovenijo prispelo preteklo sredo in bo zadostovalo za več kot 5700 bolnikov. Foto: Reuters
Zdravilo je v Slovenijo prispelo preteklo sredo in bo zadostovalo za več kot 5700 bolnikov. Foto: Reuters

Bolnišnice prejele molnupiravir, uporaba bo še malo počakala

V štiri bolnišnice po Sloveniji je danes (ponedeljek) prispelo protivirusno zdravilo proti covidu-19 molnupiravir, namenjeno zdravljenju odraslih bolnikov z vsaj enim dejavnikom za hujši potek bolezni.

Zdravilo, ki sicer še ni registrirano, je v uporabo 19. novembra priporočila Evropska agencija za zdravila (EMA). Na koronavirus deluje tako, da poveča mutacije v virusu in ga onesposobi tako, da se ta ne more več razmnoževati.

Neusklajen protokol

Pred izdajanjem bo sicer treba uskladiti protokol na državni ravni. Po napovedih naj bi bilo zdravilo od danes na voljo v štirih covidnih bolnišnicah, to je v UKC-ju Ljubljana, UKC-ju Maribor, Splošni bolnišnici Celje in Kliniki Golnik.

V ljubljanskem kliničnem centru so za Slovensko tiskovno agencijo navedli, da izdajanje zdravila danes še ne bo mogoče, ker je treba zanj uskladiti protokol. Režim izdajanja se bo namreč verjetno spremenil, dogovori pa še potekajo, so dodali.

Sorodna novica Zdravilo molnupiravir dobilo zeleno luč

Protokol izdajanja molnupiravirja na državni ravni še ni usklajen, so naknadno sporočili tudi iz UKC-ja Maribor, kjer tudi še niso začeli izdajati zdravila. V sporočilu za javnost so sicer sprva navedli, da bo zdravilo predpisal osebni zdravnik ali drug zdravnik, s katerim ima bolnik prvi stik. Preden ga bo predpisal, pa se bo zdravnik posvetoval z infektologom v mariborskem UKC-ju.

Tudi v Splošni bolnišnici Celje, kjer so prejeli 240 škatel zdravila, kar zadostuje za zdravljenje 240 bolnikov, še pripravljajo protokol predpisovanja in izdaje tega zdravila. "Ker se v nasprotju z drugimi to zdravilo ne aplicira v bolnišnici, ampak doma, moramo poleg protokola predpisovanja doreči tudi protokol izdaje," so pojasnili.

Na Kliniki Golnik so prejeli 120 škatel zdravila, ki je na voljo za zdravljenje. Predpisal ga bo družinski zdravnik ali zdravnik v urgentni covidni ambulanti, v bolnišnici pa bodo zdravilo izdali.

Zdravljenje z molnupiravirjem se še ni začelo
Zdravilo molnupiravir bodo prejeli prvi bolniki

Tudi za domačo uporabo

Zdravilo bodo v bolnišnici dvignili svojci ali spremljevalci bolnika. Za dvig potrebujejo podpisano soglasje bolnika na pripravljenem obrazcu, ki ga izpolni zdravnik, ki terapijo predpiše, ter beli recept in zdravstveno kartico bolnika. Oseba, ki pride po zdravilo, se bo morala identificirati tudi z uradnim dokumentom, ob prihodu pa se mora javiti na vstopni infotočki v avli kirurške stolpnice, od koder bodo za izdajo poklicali farmacevta.

Terapijo je treba začeti najpozneje pet dni po pojavu simptomov ali pozitivnem izvidu PCR-testa. Zdravilo je primerno za starejše od 18 let, ženske pa ne smejo biti noseče in morajo uporabljati kontracepcijo ves čas jemanja zdravil in še štiri dni po tem. Predhodno cepljenje ali aplikacija monoklonskih protiteles ni kontraindikacija za predpis molnupiravirja, so še pojasnili.

Minister za zdravje Janez Poklukar je v petek ob regijskem obisku vlade na Gorenjskem poudaril, da zdravilo ni nadomestek cepljenja, ki je po njegovih besedah edini način za ustavitev epidemije covida-19. Nova zdravila proti covidu-19 so skrajni ukrep za najbolj rizične bolnike, pri katerih obstaja velika verjetnost, da bo po okužbi s koronavirusom prišlo do hujšega poteka bolezni, je opomnil.