Prizor iz nakupovalnega centra v Johannesburgu, največjega mesta Južne Afrike. Foto: Reuters
Prizor iz nakupovalnega centra v Johannesburgu, največjega mesta Južne Afrike. Foto: Reuters

Južnoafriški predsednik Cyril Ramaphosa je pojasnil, da bo prepoved prodaje alkohola - že druga v tem letu - razbremenila nacionalni zdravstveni sistem, tako da se bo ta lažje spopadal z novim koronavirusom. Odločitev je bila sprejeta, potem ko je število okužb v državi preseglo 250.000, umrlo pa je 4.000 ljudi, s čimer je JAR najbolj prizadeta država na "črni celini", navaja BBC.

Ramaphosa: Številni so še vedno neodgovorni
Predsednik Ramaphosa je v nagovoru javnosti med drugim dejal, da številni državljani upoštevajo ukrepe, a je kljub temu še vedno precej tistih, "ki so neodgovorni do sebe in drugih". "Številni še vedno organizirajo zabave, popivajo in na mestih, kjer se zbira veliko ljudi, ne nosijo mask," je bil kritičen Ramaphosa in dodal, da v državi primanjkuje približno 12.000 zdravstenih delavcev.

Policijska ura in obvezna nošnja mask
Oblasti so poleg prepovedi prodaje alkohola znova uvedle policijsko uro med 21. uro zvečer in 4. uro zjutraj, nošenje mask je tudi zunaj obvezno. Izredno stanje bo veljalo do 15. avgusta. Ob prejšnji prepovedi prodaje alkohola so zdravniki in policija poročali o upadu urgentnih bolnišničnih zdravljenj zaradi pretepov kot posledica alkoholiziranosti in družinskega nasilja. Na drugi strani pa so se pivovarji in vinarji pritoževali, da jim je posel upadel.

Nakup obutve v
Nakup obutve v "novi korona realnosti" v glavnem mestu Mehike Mexico Cityju. Foto: EPA

Število žrtev v Mehiki preseglo 35.000
Medtem pa iz Mehike poročajo, da je zaradi novega koronavirusa umrlo več kot 35.000 ljudi, s čimer je država po številu žrtev prehitela Italijo in je zdaj na četrtem mestu za ZDA, Brazilijo in Združenim kraljestvom. Okuženih je več kot 300.000 ljudi. Število okužb hitro narašča tudi v Argentini, kjer so presegli mejo 100.000 okuženih, in to kljub temu, da je območje prestolnice Buenos Aires, ki je najbolj poseljeno v državi, v karanteni. V Argentini je doslej zaradi novega koronavirusa umrlo 1845 ljudi, potrdili so 100.153 okužb. V Buenos Airesu naj bi v petek ukinili karanteno. Odprle naj bi se nekatere trgovine in parki, oblasti pa še vedno preučujejo, katere omejitve bi ohranili, da bi zajezili širjenje virusa.