S premičnimi ekipami do hitrejše precepljenosti?

Delež pozitivnih testov je znašal tri odstotke. Zaradi covida-19 se v bolnišnicah zdravi 92 bolnikov, 33 jih potrebuje intenzivno nego. S covidom-19 je umrl en bolnik. Število aktivnih primerov v državi pa se je približalo 1403. Spodbudni ostajajo tudi podatki o incidenci in povprečnem številu potrjenih primerov. 14-dnevna incidenca danes znaša 66, povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh pa 69. Kot je na vladni novinarski konferenci poudarila Maja Bratuša, se še naprej zmanjšuje tudi število zasedenih postelj v naših bolnišnicah. Število hospitaliziranih je prvič po 3. oktobru padlo pod 100. Na intenzivni terapiji se zdravi 33 pacientov oziroma dva manj kot včeraj.

Ob tem je opozorila, da čeprav se je prejšnji teden izteklo obdobje razglašene epidemije, nekateri ukrepi še vedno veljajo. Masko je še vedno treba nositi v vseh zaprtih javnih prostorih, za koriščenje številnih storitev pa je treba izpolnjevanje pogoja PCT. Ob vseh ukrepih pa je še vedno ključnega pomena spoštovanje samozaščitnih ukrepov, tudi zaradi tega, ker se epidemiološke razmere po svetu, in s tem tudi pri nas, zaradi mutacij virusa lahko hitro spremenijo.

Kateri ukrepi ostajajo v veljavi po izteku epidemije? Foto: UKOM
Kateri ukrepi ostajajo v veljavi po izteku epidemije? Foto: UKOM
Andrej Šter: Na kaj morajo biti pozorni slovenski turisti?

Slovenija v dvojni zeleni fazi

Epidemiologinja z območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje v Kranju Irena Grmek Košnik je poudarila, da je Slovenija v zeleni fazi tako glede na naš kot tudi evropski semafor.

14-dnevna incidenca je padla pod 75, kar pomeni, da so evropska merila za zeleno stopnjo izpolnjena, vendar moramo na uradno odločitev še počakati, saj Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni seznam osvežuje le enkrat tedensko.

Popolno sproščanje bo mogoče, ko bo 14-dnevna pojavnost okužb pod 25 na 100 tisoč prebivalcev. Najverjetnejši vir ostaja lokalni vir.

Delodajalci pozivajo k cepljenju

Delodajalske organizacije (GZS, OZS, trgovinska zbornica, združenje delodajalcev) pozivajo prebivalce Slovenije, da tudi po izteku epidemije covida-19 ravnajo odgovorno in se udeležijo cepljenja proti covidu-19 ter s tem prispevajo k temu, da se v jesenskem času gospodarske razmere zaradi porasta števila okužb z novim koronavirusom ne bodo znova zaostrile. "Ponovnih ukrepov, ki bi prinesli omejitve ali celo prepovedi opravljanja določenih dejavnosti, slovensko gospodarstvo po našem prepričanju ne bi več preneslo, saj je glede na trenutne finančne razmere težko pričakovati dodatno pomoč iz proračunskih virov. Če bi se gospodarska kriza zaradi ponovne epidemije covida-19 zaostrila, bi to neizogibno pomenilo konec poslovanja številnih podjetij in še dodatno izgubo delovnih mest," so sporočili.

Zaradi covida-19 že 3,9 milijona smrti

Po poročanju Svetovne zdravstvene organizacije je bilo od začetka leta 2020 do 21. junija 2021 potrjenih 178 milijonih primerov okužb in 3,9 milijona smrti. V tem obdobju pa je bilo uporabljenih že 2,4 milijarde odmerkov cepiv. V EU-ju je do konca tega tedna v populaciji oseb nad 18 let prvi odmerek cepiva prejelo 52,4 % prebivalcev, polno cepljenih pa jih je 29,6 odstotka. "Glavna težava so različice virusa, ki predstavljajo grožnjo. V 12 evropskih državah vidimo, da se pojavlja največ britanske oz. alfa različice. Sledi betarazličica, kot tretja pa brazilski sev oz. gamarazličica. Zadnje čase pa buri duhove deltarazličica oz. indijski sev, saj ima sposobnosti, da postane prevladujoča oblika novega koronavirusa v svetu. Študije namreč kažejo na večjo prenosljivost, kužnost in višjo verjetnost za hospitalizacije," je dejala Grmek Košnik. Dodala je, da je raziskava angleškega inštituta za javno zdravje pokazala, da so osebe, ki so prejele po dva odmerka cepiva Pfizerja ali AstraZenece 96- oz. 92-odstotno zaščitene proti temu, da resno zbolijo zaradi okužbe z deltarazličico virusa, ki je bila prvič evidentirana v Indiji ob koncu lanskega leta.

Trenutno po njenih besedah še vedno ostaja negotovost, kaj bo jeseni in pozimi. "Trenutno vemo, da je potrebna od 60- do 70-odstotna precepljenost prebivalstva, ki bi bila učinkovita za preprečevanje prenosa virusa, se pravi, da zgradimo kolektivno imunost, veliko tveganje bi bilo, če bi ukrepe prehitro opustili, države in posamezniki se moramo pripraviti na dolgoročno spoprijemanje z ukrepi, videti je, da virus ne bo kar izginil."

In kako je epidemiologinja komentirala to, da v skladiščih trenutno ostaja 670 tisoč neporabljenih odmerkov cepiv? "Ne vem, ali je kdo zamočil, ljudje smo različni, med nami so tisti, ki malo bolj razmislijo določene stvari, tukaj mora pomagati stroka."

Sorodna novica Vlada sprejela ukrepe za hitrejše cepljenje, na teren prihajajo mobilne ekipe

Prve mobilne enote že v sredo na SV Slovenije

Prehod meje bo lažji tudi s cepljenjem proti covidu-19. Vlada je na ponedeljkovi seji sprejela ukrepe za pospešitev cepljenja. Na terenu bo več premičnih enot, ki bodo delovale na različnih mestih. Vsi, ki se bodo želeli cepiti, bodo imeli na voljo dovolj terminov, na cepljenje se ne bo treba naročati, med cepivi pa bodo lahko izbirali. Preprosto in brezplačno bodo pridobili tudi potrdilo o cepljenju.

"Predvidoma že v sredo bo v severovzhodni Sloveniji potekalo cepljenje prek mobilnih enot, in sicer mobilne enote ZD-ja Maribor in ZD-ja Ptuj. Z mobilnimi cepilnimi enotami bomo šli po vsej Sloveniji, tudi s pomočjo koncesionarjev. Če bo vse v redu, bomo v sredo začeli tudi v Ljubljani, predvsem s pomočjo koncesionarjev. Ta trenutek se pogovarjamo z okoli 30 koncesionarji. Nekateri bodo dodatno cepili v svojih ambulantah, kajti tega do zdaj niso izvajali. Drugi bodo šli na teren in se priključili mobilnim enotam javnih zdravstvenih zavodov in zdravstvenih domov," je za TV Slovenija pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar.

Nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja proti covidu-19 Jelko Kacin je na vladni novinarski konferenci napovedal, da bosta v Ljubljani v sredo dve mobilni enoti, ena v Filipovem dvorcu pri Tromostovju, druga pa v Tivoliju.

To bo bolj eksperiment, da se vidi, ali zadeva deluje in koliko je zanimanja, je povedal v Odmevih.

Pristojni si želijo, da bi vsaka občina dobila po en obisk mobilne enote na teden, vse dokler v Sloveniji ne dosežemo zadovoljive stopnje precepljenosti, to pa se mora zgoditi pred jesenjo.

Mobilne enote bodo imele različne tipe cepiva, odvisno od izkazanega zanimanja na ciljnem območju in presoje zdravnikov.

Reportaža iz Juršincev in pogovor z Jelkom Kacinom v Odmevih
Jelko Kacin. Foto: BoBo
Jelko Kacin. Foto: BoBo

Covidno potrdilo bo brezplačno

Potrdil je, da bo covidno potrdilo namenjeno vsem državljanom in da bo brezplačno. Kot je danes dejal Kacin, implementacija evropskega digitalnega covidnega potrdila poteka dobro in po načrtih, več informacij o tem pa je po napovedih pristojnih pričakovati v četrtek.

Kacin je izpostavil tudi poziv vlade NIJZ-ju, naj oblikuje jasno stališče, ali je treba spremeniti prakso cepljenja, in sicer ali pri tistih, ki so s prvim odmerkom dobili cepivo AstraZenece, pri drugem odmerku uporabiti cepivo mRNK. Sicer pa za zdaj še vedno velja, da se za cepljenje z obema odmerkoma cepi z istim cepivom, pa je dejala epidemiologinja Irena Grmek Košnik z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Kot je še izpostavil Kacin, vlada od ponedeljka od vseh svojih funkcionarjev pričakuje tudi dejavno držo glede promocije cepljenja, zato je naložila vsem ministrom in državnim sekretarjem, da pri obiskih na terenu in vseh javnih nastopih poudarijo prednosti cepljenja.
Precejšnje število starejših od 50 let namreč ostaja necepljenih, predvsem pa starejših od 75 let, ki bi v primeru ponovnega izbruha bolezni lahko doživeli okužbo s težjim potekom.

"Noben napor v tem trenutku ne sme biti odveč, da družinski zdravniki vzpostavijo stik s temi ljudmi, ki praviloma živijo sami ali pa pri sorodnikih in jih povabijo k cepljenju," je pozval Kacin. Opozoril je še, da je glavnina tistih, ki jih s težjim potekom bolezni trenutno zdravijo v bolnišnicah, veliko mlajša kot lani, saj so stari od 35 do 55 let.

Kje se lahko cepite brez naročanja?

V Zdravstvenem domu Tržič bo na voljo 300 odmerkov cepiva AstraZenece, v Sevnici namenjajo eno uro dopoldneva nenaročenim, na voljo bo cepivo Janssena. V Oplotnici se bo brez naročanja mogoče cepiti pozno popoldne s cepivom Astrazenece. Popoldne bodo cepili tudi v Kostanjevici na Krki, kjer naj bi bilo na izbiro več cepiv. Tudi največji cepilni center v Ljubljani ima popoldne odprta vrata za nenaročene, ponudili pa bodo cepivo podjetja Pfizer.

Vnovično zapiranje države že jeseni?

Po podatkih NIJZ-ja je bilo z enim odmerkom cepljenih 801.237 ljudi, z vsemi odmerki pa 599.147. Z vsemi odmerki je bilo cepljenih 28,5 odstotka prebivalcev Slovenije.

Mikrobiolog Alojz Ihan pa je v ponedeljek za Radio Slovenija opozoril, da se zaradi nizke precepljenosti boji ponovitve lanske jeseni, ko bo pri nas deltarazličica virusa.

"Če ne bo zlasti precepljenost ljudi nad 50 let več kot 90-odstotna, potem bomo pač imeli veliko kroženja virusa, ki bo krožil v glavnem med mladimi." Samo robustna precepljenost lahko prepreči vnovično zapiranje gospodarstva in družbenega življenja. "Država je absolutno premalo naredila na ravni kampanj," je dodal.

Epidemične razmere po Evropi – Slovenija v zelenem