Vodja svetovalne skupine Mateja Logar je poudarila pomen spoštovanja ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe in napovedala, da v tem tednu ni pričakovati odločitev o nadaljnjem sproščanju, saj se epidemiološka situacija ne izboljšuje bistveno. Foto: BoBo
Vodja svetovalne skupine Mateja Logar je poudarila pomen spoštovanja ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe in napovedala, da v tem tednu ni pričakovati odločitev o nadaljnjem sproščanju, saj se epidemiološka situacija ne izboljšuje bistveno. Foto: BoBo

Na hitro testiranje se je odpravilo 7256 ljudi. Tisti, ki so prejeli pozitiven izvid, so bili napoteni še na PCR-testiranje. Doslej je bilo v Sloveniji opravljenih več kot 945 tisoč PCR-testiranj in več kot milijon hitrih antigenskih testov. Skupno je bilo potrjenih več kot 195 tisoč primerov okužbe z novim koronavirusom.

Po zadnjih podatkih vlade je zaradi covida-19 v bolnišnicah 527 bolnikov, 17 več kot dan pred tem. Na oddelkih za intenzivno nego je 91 bolnikov s covidom-19, dva več. Z bolnišničnega zdravljenja je bilo v nedeljo skupno odpuščenih 14 ljudi.

V nedeljo je umrlo šest ljudi s covidom-19.

Po podatkih NIJZ-ja 7-dnevno povprečje potrjenih primerov znaša 762. Včeraj je povprečje za zadnjih sedem dni znašalo 766.

14-dnevno število potrjenih primerov na 100 tisoč prebivalcev znaša 510. "Incidenca na ravni države je še vedno precej visoka. Prejšnji teden smo se zelo približali meji 500, a je 14-dnevna incidenca v zadnjem tednu žal znova porasla," je na dopoldanski novinarski konferenci dejala vladna govorka Maja Bratuša. 7-dnevna incidenca na 100 tisoč prebivalcev po zadnjih podatkih znaša 254.

Na območju Maribora znotraj družine odkrili tri primere brazilske različice

Kot je na novinarski konferenci dejala vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar, so bili v Sloveniji odkriti prvi primeri brazilske različice novega koronavirusa. Po besedah infektologinje so bili potrjeni na območju Maribora, za zdaj pri treh ljudeh znotraj družine, ki so imeli tesne stike. Ker podatkov o dodatno okuženih ni, upa, da gre za vnos iz tujine ter da večjega širjenja ne bo.

Logarjeva je dejala, da natančne epidemiološko jasne povezave še niso odkrili, gre pa najverjetneje za stike v delovnem okolju, kjer se je potovalo med državami na Balkanu, Nemčijo in Slovenijo. "Zato je mogoče, da je nekdo od zaposlenih bil tisti, ki je vnesel virus in je nato zbolel njegov sodelavec v tem podjetju in nato okužbo prenesel na domače," je dejala Logarjeva in dodala, da je prvi bolnik trenutno hospitaliziran v mariborskem UKC-ju, preostala dva člana družine pa že dobro okrevata v domačem okolju.

Logar: Stanje se ne izboljšuje tako hitro, kot si želimo

Ta teden ni pričakovati dodatnih sproščanj ukrepov

Najslabše razmere tako po 7- kot 14-dnevni incidenci ostajajo v obalno-kraški regiji, najbolje pa kaže posavski regiji in regiji jugovzhodna Slovenija. Država je še vedno obarvana oranžno, ob tem obalno-kraška regija ostaja v rdeči fazi, jugovzhodna in posavska regija pa sta rumeni. "Podatki žal kažejo, da se razmere v Jugovzhodni Sloveniji nekoliko slabšajo ‒ po danes objavljenih podatkih tam 7-dnevno povprečje okužb znaša 42, kar je ravno tista meja, ki je za to regijo določena za prehod v rumeno fazo," je dejala vladna govorka. Dodala je, da epidemiološke razmere v posavski regiji za zdaj ostajajo stabilne, obalno-kraška regija pa se počasi pomika proti izpolnitvi pogojev za vrnitev v oranžno fazo.

Za vstop v rumeno fazo na ravni države mora 7-dnevno povprečje potrjenih okužb pasti pod 600, število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 pa pod 500. "Na žalost se stanje ne izboljšuje tako hitro, kot bi si želeli," je na novinarski konferenci dejala vodja strokovne svetovalne skupine Mateja Logar. Poudarila je pomen spoštovanja ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe in napovedala, da v tem tednu ni pričakovati odločitev o nadaljnjem sproščanju, saj se epidemiološka situacija ne bistveno izboljšuje.

Sorodna novica V srednje šole se je vrnil del dijakov, v dveh regijah kavo mogoče spiti na terasah lokalov

Začetek cepljenja učiteljev in vzgojiteljev

"Kar bi še želela poudariti, je, da poleg vseh ukrepov, ki so v veljavi, nadaljujemo cepljenje. To je eden najučinkovitejših ukrepov, tudi pri drugih infekcijskih boleznih," je dejala vodja svetovalne skupine. Pojasnila je, da je cilj čimprejšnja 60-odstotna precepljenost prebivalstva. "Nekje 90-odstotna precepljenost pa je tista, ki zanesljivo ustavi širjenje okužbe. Takrat ne pride več do epidemičnih pojavov, temveč samo do posameznih pojavov pri tistih, ki ne morejo biti cepljeni ali ne morejo razviti zadostne zaščite s protitelesi," je dejala infektologinja.

V tem tednu bodo pristojni sicer začeli tudi prednostno cepljenje poti covidu-19 zaposlenih v vzgojno-izobraževalnih ustanovah. Najprej bodo cepili zaposlene, starejše od 50 let, nato vse druge, ki so izrazili interes. Minister za zdravje Janez Poklukar je v soboto izrazil upanje, da se jih bo za cepljenje odločilo čim več, saj gre tako za zdravje zaposlenih kot za zdravje otrok, pa tudi za prizadevanja, da šole ostanejo odprte. V šolskem sindikatu Sviz pričakujejo, da bo interes za cepljenje izrazila več kot polovica zaposlenih, pri čemer zaposlene tudi sami aktivno spodbujajo, naj se cepijo, saj cepljenje odločilno prispeva k omejevanju in obvladovanju epidemije koronavirusa.

V večjih zdravstvenih domovih po državi trenutno večinoma še vedno cepijo starejše od 75 let, teče tudi cepljenje najstarejših skupin prebivalstva z drugim odmerkom in najranljivejših kroničnih bolnikov. Ponekod, na primer v Murski Soboti, so že začeli cepiti starejše od 70 let, nekateri pa tudi že zaposlene v šolstvu.

Brazilska različica novega koronavirusa

V kratkem se pričakuje zelena luč cepivu družbe Johnson & Johnson

Kot je na novinarski konferenci pojasnil Borut Štrukelj z ljubljanske Fakultete za farmacijo, se v kratkem pričakuje tudi začetek distribucije cepiva družbe Johnson & Johnson. To cepivo naj bi pozitivno mnenje Evropske agencije za zdravila (EMA) po predvidevanjih pridobilo 11. marca. "To bi pomenilo, da bi lahko že prihodnji dan evropski direktorat za zdravje dal pozitivno mnenje in bi hitro lahko prišlo do distribucije. V Sloveniji lahko to cepivo, če bo vse po predvidevanjih, pričakujemo v mesecu dni," je dejal Štrukelj. Cepivo Johnson in Johnson je sicer vektorsko DNA-cepivo, zelo podobno cepivom Sputnik V in cepivu AstraZenece.

Sorodna novica Kacin o cepivih: Kmalu bomo lahko nadoknadili zamujeno

V pregledu na Evropski agenciji za zdravila je tudi cepivo CureVac nemške družbe, ki temelji na informacijski RNA in je podobno cepivu Pfizerja ter Moderne, in ameriško cepivo, ki ga izdeluje družba Novavax, je pojasnil Štrukelj. "Veliko vprašanj je, zakaj Evropska unija ne uvozi cepiva Sputnik V," je ob tem dejal profesor s Fakultete za farmacijo. Pojasnil je, da je 4. marca EMA sprejela del dokumentacije ter trenutno dela tekoči pregled, podobno kot s cepivom CureVas. Po Štrukljevih pojasnilih je proizvajalec cepiva obljubil, da bo vso dokumentacijo z vsemi predkliničnimi, kliničnimi in drugimi deli študij EMI dostavil, ko bo zbrana v celoti.

Farmacevtske družbe z registriranimi cepivi proti covidu-19 so po navedbah Štruklja že začele razvijati različice cepiv, ki bi učinkovale proti novim različicam virusa. Ker so njihova cepiva proti covidu-19 že registrirana, je postopek pred Evropsko agencijo za zdravila krajši. Zato lahko hitro pričakujemo nove različice obstoječih cepiv, je povedal Štrukelj.