Velikonočna sobota v Tarantu. Foto: Reuters
Velikonočna sobota v Tarantu. Foto: Reuters

V Italiji je število smrtnih žrtev covida-19 danes naraslo na 619, kar je 49 več kot dan pred tem. Povečalo se je tudi število novih primerov okužb, in sicer na 4.694 – v petek so jih našteli 3.951. Dnevni smrtni davek je bil najvišji po 6. aprilu, porast okužb pa najvišji po 4. aprilu.

Po vrhuncu epidemije konec marca je v Italiji število novih okužb in smrtnih primerov začelo upadati, a ne tako strmo, kot so upali Italijani, ki so v karanteni že več kot mesec dni.

Današnje številke potrjujejo opozorila strokovnjakov v zadnjih dneh, da država še ni premagala epidemije. Tudi italijanski politiki so tako v petek kot danes pozivali sodržavljane, naj med velikonočnimi prazniki ostanejo doma in spoštujejo omejitve gibanja.

V Italiji je skupno za covidom-19 umrlo 19.468 ljudi, kar Italijo uvršča tik za ZDA z 19.600 smrtmi. Skupno je potrjenih primerov okužb v Italiji 152.271.

Španija je za Italijo in ZDA tretja najbolj prizadeta država. Foto: Reuters
Španija je za Italijo in ZDA tretja najbolj prizadeta država. Foto: Reuters
  • Španija: Najnižje število smrti v 19 dneh

V Španiji je v zadnjih 24 urah umrlo 510 ljudi, kar pomeni, da se je v državi število žrtev znižalo tretji dan zapored. Obenem je to najnižja številka po 23. marcu, je sporočilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje.

Skupno se je število smrti dvignilo s 15.843 na 16.353. V državi je z novim koronavirusom okuženih že več kot 161.000 ljudi.

Upočasnjevanje števila žrtev pomeni žarek upanja za državo, ki je po številu žrtev zaradi covida-19 za Italijo in ZDA tretja najbolj prizadeta na svetu.

Španija se počasi namerava vrniti v normalno življenje. Kot je pojasnil minister za zdravje Salvador Illa, bodo ob zagonu nekaterih delov gospodarstva od ponedeljka dalje na železniških postajah in postajah podzemne železnice razdeljevali maske.

Čeprav oblasti domnevajo, da je vrhunec mimo, so pozvale državljane, naj se držijo karantenskih omejitev, ki so v veljavi od 14. marca. Omejitve veljajo do 25. aprila. Vlada naj bi jih najverjetneje podaljšala še za dva tedna.

Žarek upanja v Španiji
  • Združeno kraljestvo: Rast ni več eksponentna

V Združenem kraljestvu medtem najhujše še čakajo. Minister za zdravje Matt Hanckock je dejal, da država še ni dosegla vrhunca epidemije, ki bi lahko dovolil postopno omilitev ukrepov. Glede na nove številke ocenjuje, da postaja krivulja sprejetih bolnikov z novim koronavirusom bolj sploščena.

Število sprejetih bolnikov, ki trpijo zaradi okužbe z novim koronavirusom, se je umirilo, ampak ni še jasno, ali je Velika Britanija dosegla vrhunec epidemije, je dejal Hancock. "Namesto da bi število raslo eksponentno, kar bi se zgodilo, če ne bi sprejeli ukrepov, se počasi upočasnjuje in postaja bolj sploščeno," je povedal o številu sprejetih bolnikov. Nekateri znanstveniki ocenjujejo, da bi lahko vrhunec dosegli v nekaj tednih, po mnenju ministra pa tega ne ve nihče.

Opozoril je, da trenutni podatki še niso zadosten razlog, da bi začeli odpravljati ukrepe.

Napis na eni izmed londonskih ulic. Foto: Reuters
Napis na eni izmed londonskih ulic. Foto: Reuters

Ko so ga povprašali, zakaj tudi sam ne omeji stikov s svojimi sodelavci, je pojasnil, da skuša delati od doma, če je to mogoče. Mora pa tudi v pisarno in včasih najlažje opravi delo s ključnimi ljudmi v isti sobi, z nekaterimi pa prek videa, je dodal.

Na Otoku so zaznali novih 917 smrtnih primerov zaradi covida-19. Število smrtnih primerov se tako približuje številki 10.000. Hkrati so potrdili 5234 novih okužb, skupno je tako zdaj okuženih 78.991 ljudi.

Med okuženimi je tudi premier Boris Johnson, ki je še vedno na zdravljenju v bolnišnici, a se njegovo zdravstveno stanje izboljšuje.

Johnson "zelo dobro okreva", so sporočili iz Londona. Johnsona so po treh dneh, ki jih je preživel na intenzivni negi, v četrtek prestavili na navadni oddelek. V petek je že naredil nekaj korakov.

  • Francija: Upad števila smrti

V Franciji medtem število smrti pada tretji dan zapored. V zadnjih 24 urah so potrdili 635 smrti zaradi covida-19, za tretjino manj kot v petek, še naprej pada tudi število bolnikov na intenzivni negi.

Z zadnjimi smrtmi – 353 v bolnišnicah in 282 v domih za starejše – je zdaj v Franciji za covidom-19 skupno umrlo 13.832 ljudi.

  • Švedska: Brez karantene, a z več kot 10.000 okužbami

Na Švedskem so do danes potrdili več kot 10.000 okužb z novim koronavirusom. Doslej je umrlo 887 ljudi, od tega samo v Stockholmu in okolici več kot 500 ljudi.

Med skandinavskimi državami ima tako Švedska z 10,3 milijona prebivalci največ okužb in smrtnih primerov zaradi virusa. V nasprotju s sosednjimi državami Švedska ni uvedla strogih ukrepov za omejitev gibanja in ni zaprla restavracij, barov, šol in vrtcev. Prepovedali so zgolj javna zbiranja z več kot 50 ljudmi.

  • Predsednik Nemčije: Pandemija ni vojna

Predsednik Nemčije Frank-Walter Steinmeier je v televizijskem nagovoru prebivalce države pozval k potrpljenju, disciplini in solidarnosti. Dejal je, da kriza, ki jo je povzročila bolezen covid-19, v ljudeh prebuja tako najboljše kot najslabše. "Ne, ta pandemija ni vojna. Države in vojaki si ne stojijo nasproti. Je preizkušnja naše človečnosti," je še dejal.

"Ne, ta pandemija ni vojna. Države in vojaki si ne stojijo nasproti. Je preizkušnja naše človečnosti."

Frank-Walter Steinmeier

"Kaj bo sledilo, kdaj in kako bodo opravljene omejitve, o tem ne odločajo samo politiki in strokovnjaki. To je v rokah nas vseh in je odvisno od naše potrpežljivosti in discipline, prav zdaj, ko nam je najtežje," je poudaril. Dodal je, da bo solidarnost, ki jo zdaj vsak dan izkazujejo ljudje, še kako potrebna tudi v prihodnosti.

"Lahko napredujemo in bomo napredovali tudi v teh razmerah," je bil optimističen Steinmeier, ki je ob tem pozval tudi k mednarodni solidarnosti za svetovno zavezništvo v iskanju cepiva za covid-19. "Najrevnejše države na svetu, ki so najranljivejše, bi morale imeti enak dostop do katerega koli zdravljenja," je dejal in se zahvalil vsem "nevidnim stebrom nemške družbe", kot so prodajalci, vozniki avtobus in tovornjakov, peki, kmetje ter smetarji.

Tokrat je prvič, da je kak nemški predsednik države na takšen način komentiral aktualno dogajanje.

Bolezen covid-19 je v Nemčiji doslej zahtevala več kot 2700 življenj.

Večina Nemcev pravilom sledi
  • Avstrija: Dopustujte doma

Avstrijska vlada je pozvala prebivalce, naj svoj letni dopust načrtujejo v Avstriji, saj potovanja v tujino najverjetneje še ne bodo mogoča. Ob tem pa je Avstrijce razburil kancler Sebastian Kurz, ki je dejal, da v tujino ne bo mogoče potovati, dokler ne bodo izumili cepiva ali zdravila proti koronavirusu, je poročala dopisnica RTV Slovenija Petra Kos Gnamuš.

Avstrijska vlada je dejala, da bo usoda poletnih počitnic verjetno znana konec aprila. Foto: EPA
Avstrijska vlada je dejala, da bo usoda poletnih počitnic verjetno znana konec aprila. Foto: EPA

Ministrica za turizem Elisabeth Köstinger je povedala, da se bodo hoteli in restavracije sredi maja postopoma odprli, a bo vlada o ukrepih za poletne mesece odločala šele konec aprila. Zagotovo pa bodo še vedno strogi. Nošenje zaščitnih mask in ohranjanje varnostne razdalje bosta obvezni. Avstrijci se sprašujejo, kako bodo lahko kljub temu obiskali hotele in plaže.

"Vsi, ki načrtujete poletne dopuste, vam svetujem, da jih načrtujete v Avstriji. Ponudbe je za vse dovolj," je dejala ministrica.

Da potovanja še nekaj časa ne bodo mogoča, je dejal tudi zunanji minister Alexander Schallenberg: "Zračni promet bomo sprostili takoj, ko bo mogoče. A moramo sprejeti, da bo to mogoče šele takrat, ko bo koronavirus tudi svetovno premagan."

Avstrijski turizem bo, čeprav bodo polni domači hoteli, utrpel veliko škode, saj so tuji turisti lani poleti ustvarili 70 odstotkov vseh prenočitev, je dodala Kos Gnamuš.

Kurz: Konec aprila bo znano, ali se bodo šole odprle sredi maja

Kurz je ob tem sodržavljane znova pozval, naj za veliko noč in prihodnje dni upoštevajo omejitve gibanja. Kršenje tega bi namreč vodilo v širjenje novega koronavirusa. Na drugi strani je prepričan, da načrtovano odprtje manjših trgovin ne bo povzročilo drastičnega porasta okužb. "To, kar se številnim zdi nenevarno, da se srečamo s prijatelji in svojci, ki niso bolni, prav to je najnevarnejše," je opozoril Kurz v oddaji Im Journal zu Gast.

To, kar se številnim zdi nenevarno, da se srečamo s prijatelji in svojci, ki niso bolni, ravno to je najnevarnejše.

Sebastian Kurz

Kancler meni, da bo odprtje manjših trgovin delovalo, "ne da bi izbruhnila dramatična širitev". Vendar bo treba upoštevati vse ukrepe, je opozoril in znova zagovarjal karantenske ukrepe. Za primerjavo je navedel, da so celo države, ki so sledile politiki prekuženosti, med njimi Velika Britanija in Nizozemska, spremenile smernice.

O odprtju šol sredi maja je pojasnil, da bo avstrijska vlada o tem odločala konec aprila. Če se bodo šole odprle, bodo veljali strogi varnostni ukrepi, kot je uporaba zaščitnih mask, je dodal.

V Avstriji so doslej potrdili 13.672 okužb z novim koronavirusom, od tega jih je skoraj polovica (6604) že zdravih. Zaradi covida-19 je umrlo 337 ljudi. Okuženih je tako še 6731 ljudi, kar je štiri odstotke manj kot v petek. V bolnišnicah obravnavajo 1036 ljudi, 246 jih je na intenzivni negi.

  • Rusija: Zdravstveni sistem kaže znake pokanja

Ruske oblasti so sporočile, da "velik porast" bolnikov s koronavirusom začenja močno obremenjevati bolnišnice v Moskvi. Število smrtnih žrtev se je v Rusiji danes povzpelo čez 100, na 106. Potrjenih primerov okužb je 13.584.

Moskva in številne druge ruske pokrajine so zdaj v karanteni skoraj dva tedna.

Koronavirus se hitro širi v Turčiji