Italijanski premier Giuseppe Conte je v pogovoru za britanski BBC znova poudaril, da bi morala Evropska unija z ustreznimi in usklajenimi ukrepi pomagati državam članicam, ki jih je pandemija covida-19 najhuje prizadela. Foto: EPA
Italijanski premier Giuseppe Conte je v pogovoru za britanski BBC znova poudaril, da bi morala Evropska unija z ustreznimi in usklajenimi ukrepi pomagati državam članicam, ki jih je pandemija covida-19 najhuje prizadela. Foto: EPA

Število na novo okuženih v Italiji se sicer upočasnjuje, čeprav so v torek za covidom-19 umrli 604 okuženi; še pred 14 dnevi, 27. marca, je bil vrhunec z 919 mrtvimi.

Italijanski premier Giuseppe Conte je prvič od izbruha pandemije v pogovoru za BBC opozoril, da država ne sme prehitro spustiti varoval, karanteno, ki jo je sprejela 9. marca, da pa jih mora odpravljati postopno. "Skrbno moramo izbrati tiste gospodarske sektorje, ki lahko začnejo ponovno delati. Ko bo stroka to potrdila, bi lahko začeli rahljati ukrepe konec meseca."

Ob tem je pozval EU k usklajenim ukrepom in koordinaciji med državami, ki jih je virus najbolj prizadel, in opozoril, da kriza zaradi pandemije ogroža projekt EU-ja, zaradi česar se mora ta spopasti z najhujšim "preizkusom po drugi svetovni vojni". In še: "Če ne bomo zgrabili priložnosti, da evropskemu projektu vdihnemo novo življenje, je zelo realno tveganje, da bo ta propadel."

V Italiji, najhuje prizadeti evropski državi zaradi pandemije, se rast števila novih okužb z novim koronavirusom postopoma umirja, upada tudi dnevno število smrtnih žrtev. Foto: EPA
V Italiji, najhuje prizadeti evropski državi zaradi pandemije, se rast števila novih okužb z novim koronavirusom postopoma umirja, upada tudi dnevno število smrtnih žrtev. Foto: EPA

Javna podpora vladi se veča

Italija preverja učinke zajezitvenih ukrepov na dva tedna, naslednja revizija bo 13. aprila. Sprejeti ukrepi za preprečitev širitve novega koronavirusa so vladi prinesli podporo javnosti.

Po podatkih nedavne javnomnenjske raziskave ji je podpora javnosti zrasla s 46 odstotkov na 71 odstotkov. Kritiki vlade pa kljub temu vztrajajo, da so bili ukrepi prve dni od izbruha sprejeti prepozno in da so bili ukrepi preblagi. "Če bi se lahko vrnil v preteklost, bi ravnal enako," je dejal Conte.

Vlada pripravlja fazo 2: kako živeti z virusom

Italija – ki jo je med evropskimi državami epidemija najbolj prizadela, po številu okuženih jo je sicer prehitela Španija (Italija 139.422 okuženih, Španija pa 148.220) –, je glede na razplet dogodkov od dva do tri tedne pred drugimi državami.

Po pisanju Al Džazire pa italijanska vlada že pripravlja t. i. 2. fazo, v kateri bo začelo delovati gospodarstvo, prebivalci pa se bodo morali naučiti živeti z virusom, pri čemer bo še vedno visoka stopnja tveganja za ponoven izbruh epidemije.

Italijansko gospodarstvo se bo zaradi epidemije skrčilo kar za 11 odstotkov, močno pa se bo povečala zadolžitev države. Conte je v intervjuju za BBC dejal, da se država spopada "z gospodarsko in socialno krizo". Iz južnega dela države poročajo o krajah trgovin. Po štirih tednih karantene mnogi prebivalci izgubljajo potrpljenje.

Kar 50.000 testiranj na dan

Med umrlimi v Italiji je tudi 100 zdravnikov. Foto: EPA
Med umrlimi v Italiji je tudi 100 zdravnikov. Foto: EPA

Razlog, zakaj se število okuženih v Italiji upočasnjuje, naj bi bilo veliko testiranj – v zadnjem dnevu so jih izvedli več kot 50.000. V Združenem kraljestvu jih izvedejo 14.000 na dan, v Sloveniji pa približno tisoč na dan. V Italiji je 17.669 mrtvih, kar je največ na svetu, med mrtvimi je tudi 100 zdravnikov.

Slovenija v evropskem vrhu glede na testiranja

Slovenija je trenutno pri testiranjih okuženosti na novi koronavirus v svetovnem kot tudi v evropskem vrhu, kažejo podatki spletnega portala www.worldometers.info, ki med drugim zapisuje podatke, povezane s svetovno epidemijo novega koronavirusa. Slovenija je trenutno na 18. mestu po številu testiranj na novi koronavirus s 14.752 testi na milijon prebivalcev. Na lestvici sicer prednjačijo manjše države ali manjše avtonomne regije nekaterih držav, kot so vodilni danski Ferski otoki ali britanski Falklandski otoki in Gibraltar. Največ testov glede na število prebivalcev je bilo med evropskimi državami izvedenih na Islandiji, v Luksemburgu, na Malti, v Andori in v San Marinu. Izmed evropskih držav z več kot milijon prebivalci je na prvem mestu Norveška (21.009 testov na milijon prebivalcev), sledijo pa Švica (19.867 testov na milijon prebivalcev), Estonija (18.705 testov na milijon prebivalcev), Nemčija (15.730 testov na milijon prebivalcev) ter Slovenija (14.752).

"Putin ne bi izrabil položaja"

Veliko pomoči je Italija dobila tudi od drugih držav, med drugim od Kitajske in Rusije, ki ji je priskrbela zaščitno opremo. Conte je na vprašanje BBC-jevega novinarja, ali je Italija prejela pomoč od Moskve pod kakšnimi pogoji, recimo, da bi po krizi Rim podprl umik sankcij Rusiji, je italijanski premier odgovoril: "Samo namigovanje na kaj takšnega me globoko žali. To je žalitev italijanske vlade in tudi predsednika Vladimirja Putina, ki nikoli ne bi izrabil takšnega položaja". Poudaril je, da Italija v tem trenutku potrebuje pomoč prijateljev.