Uporaba otroških igrišč je prepovedana. Foto: BoBo
Uporaba otroških igrišč je prepovedana. Foto: BoBo

Matjaž Jereb je pojasnil, da je trenutno v UKC-ju Ljubljana na navadnem oddelku hospitaliziranih 24 okuženih z novim koronavirusom, na oddelku za intenzivno zdravljenje pa osem. V nedeljo je bilo v UKC-ju hospitaliziranih 30 ljudi, okuženih s koronavirusom, od tega devet v enoti intenzivne terapije. Dozdajšnji dotok hospitaliziranih bolnikov je po njegovih besedah "nekako pričakovan".

Pri vseh treh okuženih s koronavirusom, ki so do zdaj umrli, je šlo po besedah Jereba za bolnike s pridruženimi boleznimi, "kar je bil nedvomno eden od pomembnejših, če ne odločilnih dejavnikov". "Je pa okužba z virusom tudi naredila svoje in je le še dodatno poslabšala njihov položaj," je dejal.

Za zdaj je po Jerebovem mnenju težko govoriti, kakšne učinke so imeli ukrepi, ki jih je skupaj s stroko sprejemala država. "Sem pa trdno prepričan, da so ukrepi koristni in nujno potrebni," je dejal.

Glede širjenja okužb je dejal, da za zdaj še zmeraj velja, da se okužba širi s kapljičnim prenosom, zato je pomembno, da smo pri morebitnih stikih z osebami primerno odmaknjeni in da si redno umivamo ter razkužujemo roke: "Kapljice se namreč zadržujejo na različnih površinah, s čimer se lahko tudi okužimo."

Razkuževanje površin je ključno. Foto: BoBo
Razkuževanje površin je ključno. Foto: BoBo

Nova pravila testiranja

Ministrstvo za zdravje je skupaj s stroko pripravilo novo definicijo za prijavo in spremljanje novega koronavirusa. Po novem bodo testirani starejši od 60 let, osebe z rizičnimi obolenji za virus in z imunskimi pomanjkljivostmi.

Po novih navodilih morajo pri blagi klinični sliki opraviti testiranje na novi koronavirus starejši od 60 let, vsi, ki imajo komorbidnosti, predvsem visok krvni tlak in/ali sladkorno bolezen, pa tudi druge srčno-žilne, pljučne, ledvične in hujše jetrne bolezni, ter vsi z imunskimi pomanjkljivostmi, ne glede na starost.

Pri vseh drugih ljudeh z blagimi znaki okužbe je predlagano testiranje po presoji družinskega zdravnika oziroma pediatra. "Odločitev naj bo v korist testiranja," še posebej v okoliščinah, ko partner ali starši človeka z blago klinično sliko spadajo v skupine tveganja ali so zaposleni na zelo izpostavljenem delovnem mestu v bolnišnici, v domu starejših občanov, v zavodih s prizadetimi osebami in na drugih pomembnih mestih, je zapisano v navodilih ministrstva za zdravje.

V zadnjih dneh v Sloveniji vsak dan testiramo okoli 1000 ljudi. Poleg prej naštetih, ki jih bo treba testirati po novem, se že zdaj testirajo bolniki, ki so ali bodo hospitalizirani, ker imajo znake ali simptome akutne okužbe dihal (z vročino ali brez nje). Testirajo se tudi bolniki, ki so v bolnišnico sprejeti zaradi drugega nujnega vzroka in imajo znake ali simptome akutne okužbe dihal (z vročino ali brez nje), ter hospitalizirani bolniki, ki znake ali simptome akutne okužbe dihal razvijejo med bolnišničnim zdravljenjem.

Ponovno testiranje bolnika se izvede glede na klinični potek bolezni. Če okužba poteka brez zapletov, vnovično testiranje ni potrebno. Po 14 dneh od začetka simptomov se bolnik obravnava kot nekužen.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Testiranje zdravstvenih delavcev

Na okužbo z novim koronavirusom se testirajo tudi zdravstveni delavci, ki imajo akutno okužbo dihal, ne glede na to, ali potrebujejo hospitalizacijo ali ne. Zdravstveni delavec, ki ima znake akutne okužbe dihal, mora o tem takoj obvestiti neposredno nadrejenega, testira pa se prednostno.

Testirajo tudi oskrbovance v domovih za starejše in v socialnovarstvenih zavodih, če imajo znake ali simptome akutne okužbe dihal (z vročino ali brez nje).

Navodila s 16. marca so tudi določala, da se bolnikov z znaki akutne okužbe dihal (z vročino ali brez nje), pri katerih bolezen poteka blago, ne testira, izjeme pa je lahko določil epidemiolog. Prav tako se niso testirali ljudje, ki so bili v kakršnem koli stiku s potrjenim primerom novega koronavirusa in so bili brez bolezenskih znakov.

Mikrobiološko diagnostiko testov opravljajo Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete v Ljubljani, Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano ter Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo na Golniku. Samoplačniško testiranje ni mogoče.

Slovenija potrebuje respiratorje

"Dobava večjih količin zaščitne opreme, tudi respiratorjev, že poteka," so navedli na gospodarskem ministrstvu. "Natančen rok dobave je, upoštevajoč trenutno stanje in razmere v logističnih tokovih, ta trenutek težko določiti," so dodali. Poudarili pa so, da so vsak dan v stiku z dobavitelji.

Ocene glede potrebnega števila respiratorjev so po njihovih navedbah trenutno prenagljene, saj je težko predvideti nadaljnji razvoj okužb s covidom-19. Zdajšnji minister za zdravje Tomaž Gantar je 13. marca še kot ministrski kandidat v predstavitvi pred matičnim odborom v DZ-ju povedal, da je v Sloveniji 168 respiratorjev, od teh prostih za uporabo morda 20 ali 30. Takrat bi po njegovih besedah potrebovali vsaj 100 dodatnih respiratorjev, pa tudi preostalo opremo.

Vodja strokovne skupine, ki zagotavlja podporo vladnemu kriznemu štabu za zajezitev in obvladovanje epidemije, infektologinja Bojana Beović pa je medtem prejšnji teden povedala, da pričakujejo dodatnih 300 respiratorjev. Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo teh številk niso potrdili.

Naraščanje števila okužb

V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah je okužba z novim koronavirusom potrjena pri 19 stanovalcih, pri enem več kot v nedeljo, in pri petih zaposlenih, kar je prav tako eden več kot v nedeljo. Povišana telesna temperatura se je od nedelje pojavila še pri osmih stanovalcih, so sporočili iz šmarske občine.

Po presoji zdravnika infektologa bo bris predvidoma potreben pri sedmih ljudeh, prav tako ga bodo pri enem morali ponoviti zaradi nejasnosti predhodnega brisa. Trenutno se še pojavljajo znaki pri osebah, ki so bile morda v stiku z zaposlenimi ali obolelimi stanovalci v času inkubacijske dobe.

Sorodna novica Tretja smrtna žrtev novega koronavirusa v Sloveniji

V nedeljo sta bila brisa odvzeta dvema stanovalcema, pri enem je bila okužba s covidom-19 negativna. Dodatno je bila okužba potrjena tudi pri eni zaposleni, ki pa že ves teden ni bila na delu. Dodatne brise bodo odvzemali po navodilih infektologa iz celjske bolnišnice in epidemiologinje.

Zdravstveno stanje obolelih je relativno stabilno, večina stanovalcev v tem trenutku nima niti povišane temperature niti ne kaže drugih znakov prehladnega obolenja. Zaradi osnovnih obolenj se stanje lahko spreminja, tako se je konec tedna bistveno poslabšalo zdravstveno stanje pri eni stanovalki. Vsi stanovalci so pod nadzorom zdravnikov primarne ravni in infektologa, ki dnevno opravlja vizite pri okuženih.

Zaposleni šmarskega doma upokojencev vseskozi poostreno spremljajo zdravstveno stanje in sproti obveščajo svojce. Zaposlenemu osebju danes pri oskrbi stanovalcev pomaga pet zdravstvenih delavcev iz celjske bolnišnice in pet zdravstvenih delavcev Medical centra Rogaška.

Tretja smrtna žrtev novega koronavirusa

V UKC-ju Ljubljana je umrl tretji bolnik s potrjeno okužbo koronavirusa. Kot so pojasnili na ministrstvu za zdravje, je šlo za 67-letnega moškega, ki je bil v UKC Ljubljana pripeljan od doma, umrl naj ne bi neposredno zaradi okužbe, ampak je šlo po pojasnilih ministrstva "za kompleksno situacijo".

Prvi smrtni žrtvi sta bili stari okrog 90 let in s številnimi spremljajočimi obolenji.

Okužena tudi zaposlena v Psihiatrični bolnišnici Vojnik

Z novim koronavirusom sta okužena tudi zdravnik in zdravstveni tehnik v Psihiatrični bolnišnici Vojnik. Oba sta se okužila od člana družine, ki je bil v tujini. V bolnišnici so vse, ki so bili z njima v stiku, testirali. Večina testov je bila negativnih, na nekaj rezultatov pa še čakajo.
Sicer pa psihiatrična bolnišnica dela le s polovičnimi zmogljivostmi, saj so zaradi novega koronavirusa obdržali le nujne bolnike.

Do 14. ure okuženih 442 ljudi

Okužbo z novim koronavirusom so danes do 14. ure potrdili pri skupno 442 ljudeh v Sloveniji. Na novo so okužbo v zadnjih 24 urah potrdili pri 28 ljudeh. Skupaj je bilo do zdaj opravljenih 13.812 testiranj, piše na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je hospitaliziranih 32 bolnikov, osem se jih zdravi na oddelku intenzivne terapije, je vlada objavila na svojem profilu na Twitterju.

V mariborskem UKC-ju pa je hospitaliziranih 11 bolnikov. Dva se zdravita na intenzivni enoti, oba sta že bila intubirana, so v UKC-ju Maribor zapisali na Twitterju.