V veljavi ostajajo strogi ukrepi  za tujce, ki na slovensko mejo prihajajo z vidnimi znaki okužbe zgornjih dihal ali s pozitivnim izvidom okužbe z novim koronavirusom. Takim tujcem lahko država zavrne vstop. Foto: Radio Koper
V veljavi ostajajo strogi ukrepi za tujce, ki na slovensko mejo prihajajo z vidnimi znaki okužbe zgornjih dihal ali s pozitivnim izvidom okužbe z novim koronavirusom. Takim tujcem lahko država zavrne vstop. Foto: Radio Koper

Ob odloku o preklicu epidemije je vlada v sinočnjem Uradnem listu objavila tudi Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov, povezanih s preprečevanjem širjenja covida-19, na mejnih prehodih na zunanji meji in na nadzornih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije.

"Vstop v Slovenijo brez karantene je s tem odlokom omogočen vsem, ki živijo v državah EU-ja in imajo stalni ali začasni naslov v EU-ju. Za tiste iz držav zunaj EU-ja karantena še vedno velja za obdobje 14 dni, prav tako za tiste, ki sicer živijo v Evropski uniji, a so zunaj EU-ja bivali dlje od 14 dni," je na dopoldanski novinarski konferenci povedala v. d. generalnega direktorja direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič.

Ena nova potrjena okužba in nobene smrti

V četrtek so ob 1023 opravljenih testiranjih potrdili le eno okužbo z novim koronavirusom, smrtnih žrtev zaradi covida-19 pa ni bilo, je sporočila vlada. Skupno število do zdaj potrjenih okužb v Sloveniji je naraslo na 1465, skupno število smrtnih žrtev pa ostaja pri 103. Število hospitaliziranih se še naprej zmanjšuje, saj je bilo v bolnišnicah 29 ljudi, tri manj kot v sredo. Bolnikov na intenzivni negi je sedem.
Skupno število opravljenih testiranj je v četrtek naraslo na 67.701.

Vladni govorec Jelko Kacin je pojasnil, da bo 14-dnevna karantena odrejena vsem – tako Slovencem kot tujcem –, ki v Slovenijo vstopajo iz držav zunaj EU-ja in zunaj območja skupnega gospodarskega prostora (EFTA: Islandija, Norveška, Lihtenštajn in Švica). Dodal je, da strogi ukrepi ostajajo tudi za tujce, ki na slovensko mejo prihajajo z vidnimi znaki okužbe zgornjih dihal ali s pozitivnim izvidom okužbe z novim koronavirusom. Takim tujcem lahko država zavrne vstop.

"V ponedeljek se začenjajo dejavnosti v vrtcih in šolah in zato smo pohiteli s to odločitvijo – tudi zato, da bi otroci lahko v vrtce in šole prihajali tudi čez državno mejo. Torej, to je odprt prostor," je odločitev o drugačnih pogojih prehajanja meje pojasnil Kacin.

"V vsakem primeru bodo vsi pregledani"

Osebi, ki vstopa v Slovenijo in ima stalno ali začasno prebivališče v državah EU-ja in ni zapustila Evropske unije za več kot 14 dni, odslej tako ni več treba v karanteno. Policija ji ob vstopu v državo na meji preventivno vroči navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje o izvajanju ukrepov za preprečevanje širjenja virusa. "Ključno je, da se še vedno upošteva razdalja 1,5 do 2,0 metra, da si čim večkrat umivamo roke in da na primeren način kašljamo oz. kihamo," je ob tem povedala Vesna Kerstin Petrič.

"V vsakem primeru bodo vsi pregledani – ne samo njihovi dokumenti, ampak se bo tudi na pogled presodilo, ali je oseba, ki prihaja na mejni prehod, zdrava," je zatrdil Jelko Kacin. Če oseba s stalnim prebivališčem v Sloveniji ob vstopu v državo navaja, da je okužena z novim koronavirusom ali ima očitne bolezenske znake, ji policija da navodilo za takojšnjo obvezno vzpostavitev telefonskega stika z izbranim osebnim zdravnikom ali službo nujne medicinske pomoči. Tujemu državljanu, ki nima stalnega prebivališča v Sloveniji in ob prehodu meje pove, da je pozitiven na novi koronavirus ali izkazuje očitne bolezenske znake, se vstop v državo ne dovoli.

Sorodna novica Ob morebitnih novih žariščih bo vlada sproščanje nadomestila s strožjim režimom

Karantena še vedno obvezna za ljudi, ki prihajajo iz tretjih držav

Tisti državljani EU-ja, tudi Slovenije, ki so EU zapustili za več kot 14 dni, in prebivalci tretjih držav bodo še naprej morali v karanteno. Tudi zanje so predvidene nekatere izjeme - ukrepi ne veljajo za osebe, ki se udeležijo pogreba bližnjega sorodnika in zapustijo Slovenijo v istem dnevu ter imajo dokazilo o datumu in uri pogreba, ali pa za osebe, ki izvajajo prevoz blaga v Slovenijo ali iz nje v tretjo državo, ter za tovorni promet iz tretjih držav v tranzitu.

Prav tako karantena ne bo veljala za osebe z diplomatskim potnim listom in tiste, ki zagotavljajo nujne storitve, za katere jim je potrdilo izdalo pristojno ministrstvo, in bi lahko zaradi neizvajanja teh storitev zaradi odreditve karantene prišlo do večje družbene ali gospodarske škode. Ukrep karantene tudi ne velja za pripadnike služb zaščite in reševanja, zdravstva, policije, gasilcev in za osebe, ki izvajajo humanitarne prevoze za Slovenijo, ki so prestopali mejo zaradi izvajanja svojih nalog.

Odlok je že v veljavi, strokovno utemeljenost ukrepov tega odloka pa bo vlada ugotavljala vsakih sedem dni.

Čas odprtja posamezne nadzorne točke bo določila policija v soglasju z ministrstvom za zunanje zadeve in v dogovoru z varnostnimi organi sosednjih držav. Foto: Tjaša Škamperle
Čas odprtja posamezne nadzorne točke bo določila policija v soglasju z ministrstvom za zunanje zadeve in v dogovoru z varnostnimi organi sosednjih držav. Foto: Tjaša Škamperle

Nadzorne točke na cestnih, zračnih in pomorskih povezavah

Prehod meje je sicer mogoč na več nadzornih točkah na cestnih povezavah z Avstrijo, Italijo in Madžarsko. Nadzorne točke na letalskih povezavah za mednarodni zračni promet pa so Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana, Letališče Edvarda Rusjana Maribor in Letališče Portorož, določa sinoči sprejet odlok. Nadzorni točki na pomorskih povezavah za mednarodni pomorski promet sta mejni prehod za mednarodni pomorski promet Koper in Piran.

Čas odprtja posamezne nadzorne točke bo določila policija v soglasju z ministrstvom za zunanje zadeve in v dogovoru z varnostnimi organi sosednjih držav ter v soglasju z upravljavcem letališča oziroma pristanišča. Podatke o času odprtja nadzornih točk bo policija objavila na svojih spletnih straneh in v sredstvih javnega obveščanja.

Upravljavci letališč in pristanišč bodo morali zagotoviti možnosti za vzpostavitev nadzorne točke in izvajanje higienskih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa v skladu z zahtevami Nacionalnega inštituta za javno zdravje, je še določila vlada.