Kitajska je do zdaj za svoje državljane odobrila štiri cepiva proti covidu-19. Foto: Reuters
Kitajska je do zdaj za svoje državljane odobrila štiri cepiva proti covidu-19. Foto: Reuters

Obvestilo o tem sta med drugim objavili kitajski veleposlaništvi v ZDA in Italiji, kjer cepljenje s kitajskimi cepivi sicer ni mogoče.

Kitajska je z namenom zajezitve širjenja novega koronavirusa marca lani zaprla svoje meje za večino tujcev. Tako so številni tujci, ki delajo na Kitajskem ali imajo tam družino, obstali zunaj. Zdaj so kitajska veleposlaništva v več državah po svetu izdala obvestilo, da bo država začela obravnavati prošnje za vizum tistih, ki so bili cepljeni z obema ali pa vsaj z enim odmerkom katerega izmed kitajskih cepiv proti covidu. Tisti, ki so bili cepljeni z enim odmerkom, lahko vlogo vložijo 14 dni po cepljenju. Kljub temu bodo morali ob prihodu na Kitajsko za do tri tedne v karanteno.

Podobna obvestila so izdala še kitajska veleposlaništva v Italiji, Indiji, Pakistanu ter na Filipinih in Šrilanki. Kitajsko cepivo je sicer od teh držav na voljo samo na Filipinih in v Pakistanu.

Kitajska se spopada s težavami pri pridobivanju mednarodnega zaupanja v svoja cepiva, predvsem zaradi pomanjkljivih podatkov o njih. Doma je doslej za uporabo odobrila štiri cepiva proti covidu-19.