Foto: EPA
Foto: EPA

Prejšnji teden so raziskovalci na inštitutu Butanta izvajali klinična testiranja dveh cepiv. Po prvotni oceni je bilo cepivo Sinovaca 78-odstotno učinkovito.

Vendar pa so v torek razkrili, da pri tem niso upoštevali testirane skupine, ki je bila cepljena in je imela blažje oblike okužb. Upoštevajoč te nove okoliščine, je učinkovitost cepiva 50,4-odstotna, piše BBC.

Cepivo CoronaVac izdeluje biofarmacevtsko podjetje s sedežem v Pekingu Sinovac Biotech, cepivo pa je že naročilo že več držav, med njimi Indonezija in Singapur.

Inštitut Butanta sicer opozarja, da je cepivo učinkovito pri blažjih oblikah okužbe, ki jih je bilo treba zdraviti, in 100-odstotno učinkovito pri preprečitvi zmernih do resnih primerov okužb.

Ustavljeno klinično testiranje

Že novembra lani pa je brazilski zdravstveni regulator prekinil klinično testiranje omenjenega cepiva proti covidu-19, saj je imel eden od testirancev resne posledice cepiva.

Brazilski zdravstveni regulator Anvisa v takratni izjavi zaradi pravil zasebnosti ni želel razkriti podrobnosti dogodka, je pa navedel, da tovrstni incidenti vključujejo smrt, potencialno usodne stranske učinke, resno invalidnost, hospitalizacijo, okvare pri rojstvu in druge "klinično pomembne dogodke".

Brazilija je po številu okužb tretja na svetu z 8,1 milijona okuženimi, takoj za ZDA in Indijo.