Cepljenje je po zagotovilih najboljše orožje človeštva v boju proti covidu-19. Foto: Reuters
Cepljenje je po zagotovilih najboljše orožje človeštva v boju proti covidu-19. Foto: Reuters

Ponekod se lahko s tretjim odmerkom cepiva proti covidu-19 že lahko cepijo posebej ranljivi bolniki, je poročala TV Slovenija. Cepilni centri že poročajo, da je povpraševanje po tretjem odmerku precejšnje, najverjetneje bo potekalo brez naročanja, na podrobna navodila pristojnih pa še čakajo.

Strokovna svetovalna skupina za cepljenje je nedavno izdala mnenje, kjer tretji odmerek priporoča stanovalcem domov za ostarele, starejšim od 70 let in kroničnim bolnikom vseh starosti, je poročala Slovenska tiskovna agencija. Lahko pa se cepijo tudi vsi drugi, čeprav za zdaj ni dokazov po potrebi pri drugih skupinah ljudi. Priporoča se presledek šestih mesecev med drugim in poživitvenim odmerkom.

Svetovalna skupina tudi priporoča uporabo mRNK-cepiv. "Zato, ker je največ znanega o tretjem odmerku s to vrsto cepiv zlasti s Pfizerjem. Seveda bo v tem primeru prišlo do določenega mešanja cepiv. Pri mešanju po dveh odmerkih lahko pričakujemo nekoliko več tako imenovane reakcije," je za TV Slovenija povedala vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović.

Epidemične številke

Nazadnje je bilo okoli 220 covidnih bolnikov hospitaliziranih konec maja v tretjem epidemičnem valu. Foto: Matej Povše
Nazadnje je bilo okoli 220 covidnih bolnikov hospitaliziranih konec maja v tretjem epidemičnem valu. Foto: Matej Povše

Ob 1427 PCR-testih, s katerimi je bilo potrjenih 234 okužb – delež pozitivnih izvidov je znašal 16,4 odstotka –, je 6606 ljudi opravilo hitro testiranje. Tisti, ki so po hitrem testiranju prejeli pozitiven izvid, so bili napoteni še na PCR-testiranje.

Po podatkih vlade se v bolnišnicah zdravi 217 bolnikov s covidom-19, osem več kot v nedeljo. Od tega jih zdravljenje na oddelkih za intenzivno nego potrebuje 45, dva več. V nedeljo je umrl en bolnik s covidom-19.

Nazadnje je bilo okoli 220 covidnih bolnikov hospitaliziranih konec maja v tretjem epidemičnem valu. V jesenskem valu pa je bilo 210 covidnih bolnikov hospitaliziranih sredi oktobra, 35 jih je takrat potrebovalo intenzivno zdravljenje.

Največ bolnikov s covidom je bilo sicer po podatkih sledilnika hospitaliziranih 27. novembra lani, ko je bolnišnično zdravljenje potrebovalo 1324 bolnikov s covidom-19, od tega jih je bilo 198 na intenzivni negi.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 550, 14-dnevna incidenca na 100 tisoč prebivalcev pa 323. V primerjavi z dnevom prej se je sedemdnevno povprečje potrjenih okužb povečalo za 14, 14-dnevna pojavnost pa za 2,6.

Po zadnjih podatkih NIJZ-ja so bili z enim odmerkom doslej cepljeni 1.002.204 ljudje, z vsemi potrebnimi odmerki pa 915.996. Precepljenega je 43,4 odstotka prebivalstva.

Vse bolj zaostrene zdravstvene razmere
Sorodna novica V veljavi razširjen pogoj PCT - obvezen tudi za uporabnike številnih storitev

Nižja povprečna starost hospitaliziranih bolnikov

Iz ljubljanskega Univerzitetnega kliničnega centra so sporočili, da je pri njih hospitaliziranih 68 oseb na covidnih oddelkih, od tega 18 na enotah intenzivne terapije. Ob tem sta v ljubljanski porodnišnici hospitalizirani še dve s koronavirusom okuženi porodnici, stari 41 in 42 let.

Razmere na covidnih oddelkih v UKC-ju Ljubljana so odraz razmer v državi, je ob predstavitvi stanja dejal infektolog Matjaž Jereb z infekcijske klinike. Ob tem je opozoril na povprečno starost bolnikov, ki se niža. Če je ta v prvem valu na oddelkih intenzivne nege znašala 68 let, v drugem 70 let in v tretjem 64 let, zdaj znaša 55 let. Nižjo povprečno starost Jereb pripisuje dejstvu, da je virusa v populaciji veliko, okužijo pa da se predvsem mlajši, ki niso dovolj precepljeni.

"Najmlajši bolnik, ki ga zdravimo na intenzivnem oddelku, je trenutno star 24 let, najmlajši na navadnem pa 27 let," je pojasnil Jereb in dodal, da sta oba bolnika necepljena. Po Jerebovih zagotovilih cepljenje v polnosti res ne ščiti pred okužbo, a zanesljivo ščiti pred hujšim potekom in smrtjo. Med 18 bolniki na intenzivnem oddelku sta v UKC-ju Ljubljana le dva cepljena, oba imata pridružene kronične bolezni. "Gre za posameznike, pri katerih tudi sicer ni pričakovati optimalnega odziva in ustrezne zaščite po cepljenju," je opomnil Jereb.

Covidni bolniki v bolnišnicah vse mlajši
V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana v diagnostično-terapevtskem servis ponovno odpirajo 25 intenzivnih postelj, saj število covidnih bolnikov raste. Foto: BoBo
V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana v diagnostično-terapevtskem servis ponovno odpirajo 25 intenzivnih postelj, saj število covidnih bolnikov raste. Foto: BoBo

UKC Ljubljana širi covidni intenzivni oddelek

V UKC-ju Ljubljana v diagnostično-terapevtskem servis ponovno odpirajo 25 intenzivnih postelj, saj število covidnih bolnikov raste. Po Jerebovih zagotovilih sicer z opremo in posteljami večjih težav nimajo, pri kadru pa so omejeni. Zato si ne želijo tako velikih obremenitev, kot so jih bili deležni v drugem valu, ko je bilo na dan v enotah intenzivne terapije hospitaliziranih tudi 69 bolnikov. Če ne bo druge možnosti, pa bodo ponovno morali zapirati redne programe.

"Kader je do neke mere utrujen, izčrpan, ob tem pa na nek način tudi jezen na vse tiste posameznike v naši družbi, ki bi lahko imeli vpliv na potek te epidemije, če bi se cepili," je povedal Jereb. Po njegovem prepričanju s 70- oziroma 80-odstotno precepljenostjo slovenskega prebivalstva o takšnih številkah hospitaliziranih ne bi poročali. Na vprašanje, ali se bo sam cepil s tretjim odmerkom cepiva, je Jereb odgovoril pritrdilno. Po njegovih besedah se bo s tretjim odmerkom cepila tudi večina njegovih sodelavcev zdravnikov, še posebej pa tisti, ki delajo na najbolj izpostavljenih oddelkih.

Covidni oddelek tudi v slovenjgraški bolnišnici

Zaradi vse večje potrebe po hospitalizacijah je tudi Splošna bolnišnica Slovenj Gradec odslej znova covidna bolnišnica, oddelek so uredili v tretjem nadstropju kirurškega bloka. Pripravljenih imajo 25 postelj, z možnostjo še dodatnih 25 postelj.

Kot je poročal Radio Slovenija, si bodo v slovenjgraški bolnišnici močno prizadevali za to, da bo potekala tudi obravnava drugih bolnikov, a brez krčenja programa ob velikem pomanjkanju kadra verjetno ne bo šlo.

Covidni bolniki v bolnišnicah vse mlajši