Foto: BoBo
Foto: BoBo

Po podatkih NIJZ-ja je bilo z enim odmerkom do zdaj cepljenih več kot 725 tisoč ljudi, z vsemi potrebnimi odmerki pa več kot 490 tisoč. Delež cepljenih z vsemi odmerki znaša 23,4 odstotka.

Ob cepljenju proti covidu-19 se sproti zbirajo tudi podatki o neželenih učinkih po cepljenju. Kot je za Televizijo Slovenija poročala Petra Prešeren, je bilo do zdaj v Sloveniji porabljenih več kot 1.177.000 odmerkov cepiva, oddanih pa je bilo 6194 prijav neželenih učinkov. Neželeni učinki so se tako po podatkih NIJZ-ja pojavili v pol odstotka primerov. Od teh je šlo v 113 primerih za resne neželene učinke. Največ resnih neželenih učinkov se je po cepljenju pojavilo pri starejših ljudeh, ki so imeli tudi druge pridružene kronične bolezni.

Najpogostejše prijave resnih neželenih učinkov po cepljenju so povezane s srčno-žilnimi težavami, motnjami v delovanju živčevja ali hujšimi alergijskimi reakcijami. "Pri srčno-žilnih neželenih dogodkih so bile določene tromboze, tromemboličnimi dogodki. To so dogodki, povezani s krvnimi strdki, in pa recimo motnje srčnega ritma, vnetje srčne mišice. Pri motnjah živčevja pa je prišlo do epileptičnih napadov in možganske kapi," je za Televizijo Slovenija povedala Nadja Šinkovec Zorko z NIJZ-ja.

Med 113 prijavami resnih neželenih učinkov po cepljenju je tudi 26 primerov smrti. Vse resne primere preuči posebna komisija ministrstva za zdravje, ki preveri, ali gre za posledico cepljenja ali neželeni dogodek le časovno sovpada s cepljenjem. Do zdaj so obravnavali 19 primerov. V 17 so ugotovili, da povezava s cepljenjem ni verjetna, pri dveh pa so povezavo s cepljenjem ocenili kot verjetno oziroma mogočo. V prvem primeru je šlo za hujšo alergijsko reakcijo, v drugem pa za izgubo moči v okončinah in za hkratno znižano število trombocitov, je pojasnila Nadja Šinkovec Zorko.

Med 94 primeri, za katere še zbirajo podatke oziroma jih preiskujejo, je tudi primer smrti slovenske državljanke po cepljenju v Bruslju s cepivom podjetja Janssen. Medicinsko dokumentacijo, ki je v francoščini, je ministrstvo za zdravje prejelo 28. maja, zdaj čakajo na prevod.

V Sloveniji resne neželene učinke po cepljenju prijavilo 113 ljudi

V ponedeljek potrjenih 220 okužb, umrl en bolnik

Po 3048 PCR-testih je bilo v ponedeljek potrjenih 220 okužb. Delež pozitivnih PCR-testov je znašal 7,2 odstotka, kar je za 2,9-odstotne točke več kot dan prej.

V slovenskih bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi 195 bolnikov, osem manj kot dan pred tem. 51 bolnikov potrebuje intenzivno nego.

V ponedeljek je umrl en bolnik s covidom-19.

Sedemdnevno povprečje okužb se je zmanjšalo za 14 in znaša 228.

Obvestilo uredništva

Na MMC-ju smo v torek, 8. junija, napačno pozveli prispevek novinarke TV Slovenija Petre Prešeren in zapisali, da je komisija NIJZ-ja pri dveh smrtnih primerih po cepljenju ocenila, da bi lahko šlo za posledice cepljenja. Kot je pravilno navedla novinarka Petra Prešeren, ne gre za smrtna, temveč resna primera. Za napako se opravičujemo.