Glavna sprehajalna ulica v Beogradu Knez Mihajlova sameva. Foto: Reuters
Glavna sprehajalna ulica v Beogradu Knez Mihajlova sameva. Foto: Reuters

Tudi ta konec tedna bodo srbske ulice, ceste in mesta prazni. Prepoved gibanja bo trajala do ponedeljka ob petih, zunaj pa so lahko le ljudje s posebnimi dovoljenji, deluje dostava, zjutraj in zvečer bodo lastniki lahko na kratko ven odpeljali svoje pse, je za Radio Slovenija poročal Boštjan Anžin.

Nekateri kritiki menijo, da predsednik Aleksandar Vučić s policijsko uro straši državljane. "Upam, da bomo lahko pred koncem meseca preklicali izredne razmere. Komaj čakam na to," je ob obisku Niša dejal Vučić, na katerega letijo očitki, da v času epidemije vodi predvolilno kampanjo.

Opozarja, da v bolnišnicah zmanjkuje prostora za resneje obolele, potem ko je zbolel njegov sin Danilo, pa sporoča, da se bo testiral, ko bodo mislili, da obstaja kakršna koli možnost, da bi bil okužen. Prepričan je, da bi ga nekateri želeli potisniti v politično izolacijo.

Srbska sodišča so zaradi kršitve policijske ure v dveh tednih izrekla za več kot milijon evrov kazni. Kaznovali so okoli 2500 ljudi, največ prav pretekli teden konec tedna.

Največ okužb v regiji je prav v Srbiji, kjer so koronavirus potrdili pri 3380 ljudeh, 74 okuženih je umrlo, trije v zadnjem dnevu. Za 58.000 ljudi je odrejena samoosamitev. Testiranih je bilo 16.399 ljudi.

Tudi v Severni Makedoniji prebivalci od včeraj popoldne ne morejo na prosto, policijska ura pa bo veljala do ponedeljka zjutraj. Medtem sta se v samoizolaciji znašla vodji največjih strank v državi Zoran Zaev (SDSM) in Hristjan Mickoski (VMRO-DPMNE), ki ju je pred enim tednom intervjuval okuženi novinar. Pri obeh je prvi test negativen.

Na Hrvaškem število okužb naraslo na 1534

Medtem je na Hrvaškem število okuženih z novim koronavirusom naraslo na 1534, v zadnjem dnevu so namreč potrdili 39 novih primerov. V zadnjem dnevu pa zaradi bolezni covid-19 ni umrl noben bolnik, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je povedal, da so doslej testirali 15.691 ljudi, v petek 1079. Glede na trenutne podatke je bilo pozitivnih 9,78 odstotka testiranih.

Na intenzivni negi je 32 ljudi, kar je dva človeka manj kot v petek. Doslej je okrevalo 323 ljudi.