Pred novo pošiljko cepiva

Nov koronavirusni sev so že odkrili v Italiji in na Hrvaškem, pri nas ga sicer po navedbah inštituta za mikrobiologijo in imunologijo za za zdaj še nismo zaznali, je za TV-Dnevnik dejala sogovornica s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC-ja Ljubljana.

V prihajajočem tednu se bo v Sloveniji v zdravstvenih domovih začelo cepljenje proti covidu-19 tudi za splošno prebivalstvo, med prvimi bodo na vrsti starejši od 80 let. Zanje bo namenjen del nove pošiljke Pfizerjevega cepiva s 16.500 odmerki.

Projekt cepljenja je v celoti prevzel Nacionalni inštituz za javno zdravje (NIJZ), ki bo predvidoma v torek predstavil načrt cepljenja.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

25-odstotni delež pozitivnih PCR-testov

V soboto so ob 5161 testih potrdili 752 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 25 bolnikov s covidom-19. Opravljenih je bilo 2669 molekularnih in 2492 hitrih testov. Med PCR-testi je bilo pozitivnih 667, med hitrimi pa 85 primerov. Odstotek pozitivnih PCR-testov je znašal 25 odstotkov, hitrih pa 3,4 odstotka, je vlada sporočila na Twitterju.

Hospitaliziranih je bilo 1192 bolnikov, od tega 202 na intenzivni negi. Boj s covidom-19 je izgubilo 25 ljudi.

V soboto je umrl en bolnik s covidom-19 manj kot v petek, ko jih je umrlo 26. So pa v primerjavi s petkom v soboto v bolnišnicah zdravili 49 bolnikov več, prav tako se je v soboto za osem povečalo tudi število covidnih bolnikov na intenzivni negi.

Skupno je v Sloveniji doslej po podatkih Sledilnika za covid-19 umrlo 2998 bolnikov s covidom-19. Aktivnih primerov okužbe je trenutno kar 24.419, največ doslej, kažejo podatki Sledilnika.

Posavje ohranja neslavno vodstvo

Po zadnjih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki se nanašajo na petek, je sedemdnevno povprečje potrjenih okužb v Sloveniji 2006, 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev pa je 1157 primerov, je objavila vlada.

Največje 14-dnevno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev ima statistična regija Posavje.

Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Manj bolnikov v mariborskem kliničnem centru

UKC Maribor. Foto: BoBo
UKC Maribor. Foto: BoBo

Iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor so danes sporočili, da je število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v UKC Maribor v začetku januarja v povprečju skoraj za četrtino nižje kot decembra

Je pa število bolnikov v soboto znova nekoliko naraslo.

Skupno je bilo v soboto v UKC Maribor 166 hospitaliziranih bolnikov s covidom-19, od tega jih je 47 potrebovalo intenzivno terapijo, pet bolnikov je v soboto umrlo.

V šempetrski bolnišnici vdor okužb v belo cono

V Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca v Novi Gorici se je število bolnikov s covidom-19 povečalo, v soboto so jih tam zdravili 38.

Kot je za regijski štab civilne zaščite za severno Primorsko danes zapisala strokovna direktorica šempetrske bolnišnice Dunja Savnik Winkler, je razlog v vdoru okužb z novim koronavirusom v belo cono oddelkov internistične službe, zato so devet bolnikov nemudoma premestili na oddelek za covid-19. Dodatno so prek urgentnega centra sprejeli še tri bolnike s covidom-19.

Zaposlene in bolnike na internističnih oddelkih testirajo z metodo PCR, strokovna direktorica pa upa, da je vdor že zamejen in da ne bo prišlo do širitve na druge bolnišnične oddelke, katerih delovanje je za zdaj nemoteno.

Napovedala je, da bodo v ponedeljek znova odprli dodatne zmogljivosti oddelka za bolnike s covidom-19 v obsegu 20 postelj. "Imamo pa težave z organizacijo kadra zdravstvene nege, saj so med zaposlenimi dnevno nove okužbe," je dodala.

Po podatkih civilne zaščite je bilo sicer v šempetrski bolnišnici največ covidnih bolnikov 27. novembra lani, in sicer 52.

Začetek cepljenja za splošno prebivalstvo, med prvimi najstarejši

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Cepljenje proti covidu-19 s prvim v EU-ju odobrenim cepivom ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha se je v Sloveniji začelo 27. decembra. S prvo pošiljko z 9750 odmerki so cepili stanovalce domov za starejše, ki covida-19 še niso preboleli in so izrazili interes za cepljenje, pa tudi nekaj zaposlenih v domovih in najbolj izpostavljene zdravstvene delavce.

Še pred koncem lanskega leta je v Slovenijo prispela druga pošiljka cepiva s 6825 odmerki, ki so jih namenili predvsem za cepljenje zdravstvenih delavcev in sodelavcev v bolnišnicah, tako kot tudi tretjo z okoli 16.500 odmerki, ki so jo po državi začeli distribuirati v preteklih dneh.

Do zdaj je bilo tako razdeljenih nekaj več kot 33.000 odmerkov cepiva, je na petkovi novinarski konferenci sporočil predsednik vlade Janez Janša, ki začasno opravlja tudi funkcijo ministra za zdravje. Do vključno petka so v elektronskem registru cepljenja našteli 19.523 ljudi, ki so bili cepljenji s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19. Do razlike prihaja zaradi počasnejšega sporočanja izvajalcev cepljenja o opravljenih cepljenjih.

Del nove pošiljke cepiva za cepljenje najstarejših zunaj domov za starejše

Slovenija skladno z dogovorom v ponedeljek pričakuje novo pošiljko cepiva s 16.500 odmerki. Zaradi dodatnega izraženega interesa bodo ti odmerki namenjeni deloma še za cepljenje zdravstvenih delavcev in sodelavcev, del te pošiljke pa bo namenjen cepljenju starejših od 80 let, je v prejšnjem tednu pojasnila nacionalna koordinatorica programa cepljenja z NIJZ-ja Marta Grgič Vitek.

"Neželenih učinkov cepiva je relativno malo in so blagi ter izginejo zelo hitro"

Ministrstvo za zdravje je izvajalce zdravstvene dejavnosti zato že pred časom pozvalo, da k cepljenju povabijo svoje opredeljene bolnike, starejše od 80 let, in pripravijo sezname za cepljenje. Če med starejšimi od 80 let ne bo dovolj interesa, se na seznam lahko uvrstijo tudi tisti, ki so starejši od 70 let. Po napovedih ministrstva naj bi bilo za cepljenje najstarejših zunaj domov za starejše v prihodnjem tednu namenjenih od 10.000 do 12.000 odmerkov cepiva, vsaka ambulanta naj bi dobila okoli 10 odmerkov.

"Veliko vprašanje je, ali se v prvi fazi to izplača. Oceno bo morala podati stroka," je v petek opozoril Janša in ob tem napovedal, da pristojnost za cepljenje po novem v celoti prevzema NIJZ, ki tudi sicer opravlja vsa cepljenja, logistiko in zagotavlja hladilniške kapacitete.

V prihodnjem tednu predstavitev načrta cepljenja, tudi z regionalnimi prednostmi

V torek bo po Janševih napovedih tako predstavljen tudi natančen logistični načrt cepljenja, glede na to, da so vsaj za dva meseca okvirno znane količine cepiv. Načrt cepljenja bi lahko upošteval tudi epidemiološke razmere po posameznih statističnih regijah in na določenih območjih predvidel prednostno cepljenje.

Slovenija je Evropski komisiji medtem sporočila interes za nabavo dodatnih odmerkov Pfizerjevega cepiva, in sicer za en milijon dodatnih odmerkov. Pričakuje pa tudi dobavo drugega v EU-ju odobrenega cepiva ameriškega podjetja Moderna, s katerima je komisija sklenila dogovor za 80 milijonov odmerkov z možnostjo povečanja še za dodatnih 80 milijonov. Od teh Sloveniji pripada 369.767 odmerkov iz vsake od teh dobav. V prvih dveh mesecih bo Moderna lahko Sloveniji dobavila 26.000 odmerkov.

"Dvom o cepivu je danes anticivilizacijsko dejanje"

Cepljenje za prebivalce prostovoljno in brezplačno

Po oceni pristojnih projekt množičnega cepljenja, ki je za prebivalce prostovoljno in brezplačno, poteka uspešno. NIJZ je prejel tri prijave o neželenih učinkih, ki so sovpadali s cepljenjem, med njimi tudi smrt. Posebna preiskovalna komisija je ugotovila, da povezava med smrtjo in cepljenjem ni verjetna, ampak je starejša oseba umrla zaradi zdravstvenih težav, ki jih je imela že pred tem.

Glede na prva poizvedovanja se je povečalo tudi zanimanje za cepljenje med zdravstvenimi delavci in sodelavci. Ker pa bodo cepljenje izvajali izključno v cepilnih središčih, to je v zdravstvenih domovih in bolnišnicah, se morajo koncesionarji in zasebniki povezati z lokalnim zdravstvenim domom in se dogovoriti za količino cepiva ter izvedbo cepljenja tako zase in za svoje zaposlene kot tudi za svoje bolnike.

Stroške cepiva in cepilnega pribora, priprave cepiva in cepljenja krije državni proračun in bodo v celoti povrnjeni le tistim izvajalcem, ki bodo cepljenja evidentirali v elektronski obliki. Cena opravljenega cepljenja je določena v višini 14 evrov.

Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija