Pogovor z infektologinjo Matejo Logar
Zaradi covida-19 se v bolnišnicah zdravi 23 bolnikov. Dva sta na intenzivni negi. Foto: Shutterstock
Zaradi covida-19 se v bolnišnicah zdravi 23 bolnikov. Dva sta na intenzivni negi. Foto: Shutterstock

Nove okužbe so izvorno večinoma iz Hrvaške, okuženi pa so mlajši ljudje. "Glede na zadnje podatke je večina vnesenih okužb po izvoru iz Hrvaške, starostna struktura pa nam pove, da z vsemi sporočili in obvestili te skupine ne dosežemo, mladostniki in mladi odrasli covid-19 ne jemljejo kot nekaj, kar bi lahko prizadelo njih in se ne držijo priporočil," je v Odmevih novinarki Tanji Starič pojasnila infektologinja Mateja Logar.

"Glede na podatke pri nas in iz Hrvaške je vsekakor pričakovati, da bo v naslednjih dneh trend približno takšen kot v zadnjih desetih dneh, brez izrazitega umirjanja s posameznimi vrhovi, upajmo pa, da tako visokega števila novih okužb kot danes v naslednjih dneh ne bomo več imeli," je nadaljevala.

Kakšni ukrepi bi bili smiselni, da bi mladi bolezen začeli jemati resneje?
"Če bomo imeli velik vnos okužb iz Hrvaške, bo treba razmisliti o zaostrenih ukrepih na meji s Hrvaško oz. v skrajni meri uvedbi karantene po vrnitvi iz Hrvaške," je odgovorila Logarjeva.

Kaj lahko pričakujemo jeseni?
"Šolsko leto se začenja, to pomeni večjo koncentracijo otrok, mladostnikov v učilnicah, načrtov, kako bo potekal pouk za zdaj še ni. Gre za odgovornost vsakega posameznika, starša, da otroka, ki bi lahko bil bolan, ne pošiljajo v šolo oz. vrtec, saj bomo na ta način uspeli vzdrževati šolski sistem," je sklenila.

Največ okuženih na Hrvaškem je v Zagrebu, ob obali je epidemiološka slika boljša. Foto: EPA
Največ okuženih na Hrvaškem je v Zagrebu, ob obali je epidemiološka slika boljša. Foto: EPA

Brez novih okužb v Brežicah in Celju

Po podatkih sledilnika za covid-19 je bilo devet okužb potrjenih v Ljubljani, tri v Celju, dve v Vipavi in Staršah, po ena okužba pa v Ribnici, Grosuplju, Kamniku, Litiji, na Igu, Prevaljah, v Šentjurju, Brezovici, Hočah – Slivnici, Metliki, Miklavžu na Dravskem polju, v Sežani, Zrečah in na Ravnah na Koroškem ter pri tujem državljanu.

V splošnih bolnišnicah Celje in Brežice, kjer so imeli v preteklih tednih primere okužb z novim koronavirusom med zaposlenimi, se okužba ni širila naprej. Tako je v Celju ostalo pri okužbi ene, zdaj že nekdanje zaposlene, v Brežicah pa pri okužbi dveh zdravnikov.

UKC Maribor potrebuje pomoč

V UKC-ju Maribor so sredi julija po nekajtedenskem premoru znova vzpostavili enoto za zdravljenje okuženih z novim koronavirusom. Trenutno se pri njih zdravi 11 takšnih bolnikov, pospešeno se pripravljajo tudi na nadaljnje spoprijemanje z epidemijo. Ob tem direktor Vojko Flis opozarja, da nujno potrebujejo pomoč osebja iz drugih bolnišnic.

V Splošni bolnišnici Celje je 27. julija pri njih delala zdravstvena delavka, ki je naslednji dan sporočila, da se počuti slabo in da je zbolela, pri tem pa navedla, da je bila v stiku s svojo mamo, ki ima covid-19. Čez nekaj dni so okužbo potrdili tudi pri tej delavki, ki je bila zaposlena v bolnišnici en dan, saj je dala odpoved.

Samoizolacija medicinskih sester

V samoizolacijo so napotili osem medicinskih sester in zdravnikov, ki so bili v tesnem stiku z okuženo. O stiku z okuženo sodelavko so pisno obvestili tudi 75 bolnikov, po informacijah NIJZ-ja ni bil nihče izmed teh bolnikov okužen.

V brežiški bolnišnici so v juliju potrdili okužbo pri dveh zdravnikih, ki sta 15. in 16. julija delala na tamkajšnji urgenci in sta se okužila od bolnice. Sedem zaposlenih, ki so bili prav tako v stiku z bolnico, so večkrat testirali, a so bili vsi testi negativni.

Brez novih okužb tudi v Hrastniku

Ni bilo pa potrjenih novih okužb v Hrastniku, kjer je žarišče okužb. V torek so v Hrastniku vzeli bris pri eni osebi, a je bil negativen. Odvzet je bil zunaj Doma starejših Hrastnik, v domu novih testiranj ni bilo. Trenutno je v domu aktivno okuženih 37 oskrbovancev in pet zaposlenih.

Podatki o novookuženih spet v porastu