Šolarji lahko spet telovadijo brez mask. Foto: BoBo
Šolarji lahko spet telovadijo brez mask. Foto: BoBo

Direktor NIJZ-ja Milan Krek je še na četrtkovi dopoldanski novinarski konferenci v odgovoru na novinarsko vprašanje glede tega dejal, da je zelo jasno napisano – otroci nad 11 let nosijo maske kjer koli v šoli in šolskem procesu, že isti dan pa je vlada svojo odločitev na dopisni seji spremenila.

Gre za odlok, ki določa obvezno nošenje mask in obvezno razkuževanje rok z razkužilom ob vstopu v zaprt javni prostor.

Uporaba maske je tako še naprej obvezna pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih prostorih, na odprtih javnih krajih pa, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj dva metra oziroma tri metre pri izvajanju individualne športne vadbe. Maska je obvezna tudi v avtomobilu, če je v njem več oseb, ki ne živijo v skupnem gospodinjstvu.

Uporaba zaščitne maske pa še naprej, denimo, ni obvezna za otroke do dopolnjenega 6. leta starosti, vzgojitelje predšolskih otrok pri opravljanju neposrednega dela z otroki, učence v osnovni šoli do vključno 5. razreda, kadar so izključno v matičnemu oddelku ter za višje in visokošolske učitelje, kadar predavajo za zaščitno pregrado iz stekla ali podobnega materiala.

Tudi pri neposredni komunikaciji z gluhimi, gluhonemimi in naglušnimi osebami se, ob upoštevanju zaščite vseh udeleženih, uporaba zaščitnih mask lahko začasno opusti.