Foto: UKC Ljubljana/Matej Povše
Foto: UKC Ljubljana/Matej Povše

Ob razglasitvi epidemije je bilo v Sloveniji nekaj manj kot sto potrjenih primerov okužbe, prvi bolnik pa je zaradi covida-19 umrl dva dni po razglasitvi epidemije.

V soboto so umrli še trije bolniki za covidom-19. V Sloveniji je tako skupno za posledicami epidemije novega koronavirusa do velikonočne nedelje umrlo 53 ljudi. Opravljenih je bilo nekaj manj testov (572), ugotovljenih pa je bilo 17 novih okužb. Skupno se je število okuženih povzpelo na 1205.

V bolnišnicah se je v soboto zdravilo 95 bolnikov, kar je eden več kot v petek. Od teh jih je na intenzivnih oddelkih nego potrebovalo 35, kar je dva manj kot dan prej. Iz bolnišnic so do polnoči v soboto odpustili dva človeka, skupno torej 150.

Na Kliniki za infekcijske bolezni ljubljanskega UKC-ja je v nedeljo hospitaliziranih 42 bolnikov s covidom-19, od tega 30 na oddelkih za odrasle in 12 v intenzivni enoti.

17 novih okužb z novim koronavirusom

Opozorila ob rahljanju ukrepov

V zadnjih dneh je gibanje naraščanja števila obolelih ugodno. Vlada napoveduje postopno omilitev nekaterih ukrepov. A tako v vladi kot številni strokovnjaki opozarjajo, da razmere še niso stabilne in da bi s prenagljenim rahljanjem omejitev lahko povzročili nov val okužb.

Po navedbah vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacin morajo biti poleg dalj časa razvidnega padanja novih okužb za omilitev veljavnih ukrepov izpolnjeni še nekateri drugi pogoji. To so možnost sledenja okuženim in širitvi virusa, da zdravstveni sistem ni pod prevelikim pritiskom, zadostne kapacitete za testiranje in vzpostavljeni instrumenti za merjenje učinkov tranzicije.

Direktor Klinike Golnik Aleš Rozman je ob tem opozoril, da se bodo morali ljudje še naprej izogibati druženju ob kavi in da se bo treba navaditi na novo resničnost, saj prebivalstvo še dolgo ne bo prekuženo. "V javnih prostorih bomo še naprej nosili maske, telesna razdalja bo ostala," je napovedal. Po njegovem mnenju tudi počitnic v tujini letos skoraj zagotovo ne bo, kako bomo lahko potovali znotraj države, pa bo odvisno od epidemioloških gibanj.

Državljani v karanteni odhajajo domov

Odhodi iz karanten

Karanteno v postojnskem hotelu Epic je danes zapustilo 16 stanovalcev iz prve skupine, ki je tja prišla pred dvema tednoma po vrnitvi z letalom iz Španije. Skupaj je v karanteni v Postojni zdaj 17 ljudi, saj so v petek ponoči tja prišli trije novi stanovalci.

Zadeve se umirjajo tudi v Velenju. V hotelu Paka je trenutno nastanjena le ena oseba, dvema pa je včeraj potekla 14-dnevna karantena in sta bili napoteni domov, so sporočili iz štaba Civilne zaščite za zahodno Štajersko.

Iz 14-dnevne karantene v Dolgi vasi je odšlo domov tudi vseh 10 državljanov, ki so konec marca prišli iz avstrijske Tirolske. Lendavski župan Janez Magyar je ob tem pohvalil vse službe, ki so sodelovale pri oskrbi in varovanju, in poudaril, da so odlično opravili delo, tako da se virus ni razširil. Dodal je, da bi znova storili enako – pomagali ljudem v stiski.

V Dolgi vasi so v dvotedensko osamo konec marca nastanili 28 ljudi. Okužbo na novi koronavirus so sprva potrdili pri sedmih.

Po šestih dneh so neokuženi lahko odšli v domačo osamitev, vendar tega nekateri niso hoteli storiti, ker so se bali, da so morda vendarle okuženi. Zato so jih prejšnjo nedeljo 15 znova testirali in odkrili štiri nove okužene. Nazadnje jih je ostalo v Dolgi vasi deset, okužbo so potrdili pri osmih.

V petek so vseh deset znova testirali. Trije testi so bili pozitivni, pri treh, ki so bili sicer negativni, pa so testiranje danes ponovili.

Anketiranci pogrešajo druženje z družino in prijatelji
Zdravstveno stanje zbolelih v Ljutomeru za zdaj stabilno

Nove okužbe v domovih in prva v zavodu

Širjenja okužb z novim koronavirusom v domu za starejše občane v Ljutomeru še ni konec. Okužbo so odkrili še pri štirih stanovalcih in štirih zaposlenih. Skupaj je tako okuženih 58 stanovalcev in 18 zaposlenih.

Okužb, ki izvirajo iz ljutomerskega doma za starejše, je tako že 79, saj se je okužil tudi nekdo iz Zdravstvenega doma Ljutomer, ki je prišel pomagat. Hkrati je bil test enega izmed obolelih stanovalcev že negativen, kar pomeni, da je ozdravel.

Največja težava doma za ostarele je trenutno čiščenje, saj ne morejo dobiti čistilnega servisa, ki bi bil pripravljen prostore očistiti. Rešitev, za zdaj še neuspešno, iščejo v sodelovanju s civilno zaščito občine Ljutomer, so zapisali v sporočilu za javnost.

Iz Doma starejših Rakičan so sporočili, da je bil sinoči v enoti Centra za starejše Murska Sobota potrjen prvi primer okužbe. Bolnik je bil zaradi drugih zdravstvenih težav prepeljan v bolnišnico, tam pa so ugotovili, da je tudi okužen z novim koronavirusom. Zato so včeraj testirali stanovalce in zaposlene v tretjem nadstropju ter tiste, ki so bili v stiku z njimi, vsi rezultati so bili negativni.

Tudi v socialnovarstvenem zavodu Hrastovec so pri enem izmed stanovalcev potrdili okužbo z novim koronavirusom. Oboleli sicer prebiva v dislocirani bivalni enoti ena v Apačah, kjer živi 16 stanovalcev, večjih zdravstvenih težav nima – je tudi brez povišane temperature, težav z dihanjem, bolečin v mišicah, je poročala TV Slovenija. Takoj so ga osamili. Testirali so tudi preostale stanovalce in vseh sedem zaposlenih. Nihče izmed njih ni okužen. To je sicer prva potrjena okužba v občini Apače.

Prva okužba v socialnovarstvenem zavodu Hrastovec

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.