Smeti okuženih oseb ali tistih, ki kažejo znake okužbe, je treba odvreči v posodo za mešano zbiranje odpadkov. Foto: BoBo
Smeti okuženih oseb ali tistih, ki kažejo znake okužbe, je treba odvreči v posodo za mešano zbiranje odpadkov. Foto: BoBo

Po poročanju Radia Slovenija za vse tiste, ki imajo potrjeno okužbo z novim koronavirusom ali pa tudi le kažejo znake okužbe, ločevanje odpadkov ne velja, kar zadeva osebne predmete, zlasti seveda material za enkratno uporabo, kot so robčki, rokavice in maske, pa tudi odpadke od čiščenja prostorov, kot so krpe za enkratno uporabo.

Ko jih zavržejo, naj jih odložijo v plastično vrečko, ki jo je treba tesno zavezati ali zalepiti in potem namestiti v dodatno vrečo, to pa je treba ločeno hraniti vsaj tri dni. Vsi ti odpadki lahko nato romajo v črno oziroma zeleno posodo za mešano zbiranje odpadkov, nikakor pa ne v zabojnike, namenjene za ločeno zbiranje.

Tudi papirnatih robčkov ne odlagajmo več v biološke odpadke, celo če menimo, da imamo le običajen prehlad. Po zadnjih navodilih ministrstva za okolje pa druge gospodinjske odpadke za zdaj vsi lahko odlagajo kot običajno.

Kar zadeva poslovanje zbirnih centrov za odpadke, so ponekod sicer zaprti, drugod poslujejo normalno, tudi iz družb za ravnanje z odpadno embalažo opozarjajo, da imajo le minimalen material za zaščito delavcev in ročnega sortiranja zato marsikje trenutno niti ne izvajajo. V zadnjem času se je pojavljalo tudi vprašanje odpadne vode iz bolnišnic.

Kot pojasnjujejo v ljubljanskem podjetju Voka Snaga, je vir pitne vode pri nas podzemna voda, ki je zaščitena pred vplivi iz okolja in tudi sicer podvržena strogim higienskim ukrepom. Kar pa zadeva odpadno vodo iz zdravstvenih ustanov, se ta najprej prečisti na čistilnih napravah, kot pojasnjujejo na komunalni zbornici, pa zdaj že nekaj let velja, da gre nato tudi skozi dezinfekcijo z ultravijolično svetlobo, ki popolnoma uniči morebitne preostale viruse. Tudi iz podatkov drugje po svetu za zdaj kaže, da koronavirus nikjer ni zašel v pitno vodo.