Na Češkem bodo začeli uporabljati tudi poskusna zdravila. Foto: EPA
Na Češkem bodo začeli uporabljati tudi poskusna zdravila. Foto: EPA

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili 747 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Kot je dejal hrvaški minister za zdravje Vili Beroš, je v torek med pogovorom z ruskim veleposlanikom na Hrvaškem rusko stran pozval, naj pospeši dostavo dokumentacije o cepivu Sputnik V, da bi hrvaška agencija za zdravila (HALMED) lahko presodila, ali je cepivo varno, kakovostno in učinkovito za redno uporabo na Hrvaškem. Gre za legitimna prizadevanja hrvaške vlade, je izjavil. Ob tem je zatrdil, da pogovor z Rusijo ne pomeni, da se je Hrvaška oddaljila od skupne nabave cepiv Evropske komisije. Kot je poudaril, obstaja možnost, da bo Hrvaška nabavila Sputnik V, preden bo EU odobril uporabo tega cepiva.

Na Hrvaškem so doslej uporabili 226.619 odmerkov Pfizerjevega, Moderninega in AstraZenecinega cepiva. Cepili so 166.382 ljudi, med njimi 60.237 z dvema odmerkoma, so povedali na današnji novinarski konferenci hrvaškega štaba civilne zaščite.

Češka: Medicinski ventilator potrebuje več kot 1660 bolnikov

Na Češkem pomoč medicinskih ventilatorjev potrebuje več kot 1660 bolnikov, je razvidno iz danes objavljenih podatkov ministrstva za zdravje.

Zaradi kritičnih razmer bodo zdaj za zdravljenje uporabljali tudi poskusna zdravila. Na univerzitetno kliniko v Brnu je prispelo 10.000 pošiljk zdravila ivermectin, ki je primarno antiparazitik, poroča nemška tiskovna agencija DPA. "Pravimo, da ne moremo čakati na klinične študije, poskusimo," je povedal o uporabi zdravila češki premier Andrej Babiš.

Večja češka podjetja so medtem začela množično testirati vse svoje zaposlene. V prihodnjih dveh tednih nameravajo testirati več kot dva milijona zaposlenih najmanj enkrat. To je namreč v okviru ukrepov zahtevala vlada.

V zadnjem dnevu so sicer potrdili 16.642 novih okužb. Incidenca zadnjih sedem dni na 100.000 prebivalcev pa je več kot 780. Skupno so potrdili skoraj 1,3 milijona okužb, umrlo je 20.941 ljudi.

Foto: EPA
Foto: EPA

Avstrija: Avstrijski proizvajalec zgolj prepakiral kitajske maske FFP2

V Avstriji so od torka našteli več kot 2500 novih okužb, največ na Dunaju, je danes sporočilo ministrstvo za zdravje na Dunaju. Našteli so tudi 20 novih smrtnih žrtev covida-19, povečuje pa se tudi število bolnikov, ki potrebujejo intenzivno nego. Povprečno so v zadnjih sedmih dneh dnevno potrdili 2135 novih okužb. S tem se je sedemdnevna incidenca povečala na 167,9 okuženega na 100.000 prebivalcev, kar je šest več, kot je ta številka znašala v torek.

Medtem je avstrijsko javnost negativno presenetilo razkritje, da je avstrijski proizvajalec zaščitnih mask FFP2, ki naj bi zagotavljale povišano stopnjo zaščite pred virusom, zgolj prepakiral kitajske maske in jih označil za svoje. Podjetje Hygiene Austria je po januarski odločitvi vlade, da bodo maske FFP2 obvezne v javnem prometu, šolah in trgovinah, močno okrepilo proizvodnjo teh mask in naj bi jih izdelalo več kot 12 milijonov na mesec. A v torek so preiskovalci posebnega oddelka tožilstva za boj proti korupciji in gospodarskemu kriminalu izvedli preiskavo enega od objektov tega podjetja in odkrili kitajske maske, ki so jih prepakirali in nato prodali naprej kot svoje po višji ceni.

Podjetje poleg tega preiskujejo zaradi zaposlovanja na črno, ker naj bi po okrepitvi proizvodnje mask zaposlilo okoli 100 novih delavcev, a jih ni prijavilo v socialno zavarovanje.
V podjetju Hygiene Austria, ki je bilo ustanovljeno šele aprila lani, vse obtožbe odločno zavračajo.

Italija jeseni začenja proizvodnjo cepiva

Italija bo predvidoma jeseni začela proizvodnjo cepiva proti covidu-19, so se danes dogovorili predstavniki italijanske vlade in farmacevtske industrije. Združenje italijanske farmacevtske industrije Farmindustria je izrazilo pripravljenost sodelovati pri evropskem projektu krepitve proizvodnje cepiva. Italijanski minister za industrijo Giancarlo Giorgetti je potrdil pripravljenost vlade, da v Italiji z zasebnimi in javnimi sredstvi zgradi center za raziskavo zdravil in cepiv, in poudaril, da ima italijanska farmacevtska industrija potrebno znanje za to.

Grčija z največ okužbami doslej, ustavitev javnega življenja podaljšana do 16. marca

V Grčiji so danes zaradi ponovnega hitrega naraščanja števila okužb z novim koronavirusom ustavitev javnega življenja podaljšali do 16. marca. Poleg tega bodo morale javnemu zdravstvu na pomoč priskočiti zasebne bolnišnice, je danes na televiziji sporočil grški minister za zdravje Vasilis Kikilias. "Smo v najhujšem delu te pandemije," je izpostavil minister in poudaril, da je javno zdravstvo v prestolnici Atene že več tednov pod nevzdržnim pritiskom. V zadnjem dnevu so v Grčiji potrdili nekaj več kot 2700 novih okužb z novim koronavirusom, kar je po navedbah ministra največ letos.

V Estoniji zaostritev, v Litvi rahljanje ukrepov

V Estoniji so zaradi naraščanja števila okužb z novim koronavirusom danes začela veljati strožja pravila za zajezitev širjenja pandemije covida-19. Prejšnji teden so potrdili več kot 8000 novih primerov okužbe, teden prej pa 5500. Med drugim so po novem prepovedane prireditve v zaprtih prostorih, kulturne ustanove so zaprte. Odslej so v tej baltski državi prepovedane prireditve v zaprtih prostorih, kulturne in druge ustanove, katerih delovanje je bilo doslej omejeno, so zaprte. Pouk še naprej poteka na daljavo, v šolskih klopeh ostajajo le učenci prvih štirih razredov osnovne šole. Še vedno je dovoljeno zbiranje do deset ljudi na prostem. Tudi restavracije so še naprej odprte, a se morajo zapirati ob 18. uri in lahko sprejmejo le polovico običajnega števila gostov. Od sobote bodo lahko stregli hrano le med tednom, gostinski lokali pa bodo lahko sprejeli le četrtino gostov.

Litva bo po drugi strani ob upadanju števila okužb v soboto razrahljala epidemiološke ukrepe. Tako se bodo od sobote lahko srečevali člani dveh gospodinjstev, dovoljene bodo tudi športne in druge dejavnosti na prostem v skupinah do pet ljudi.

Danska potrdila brazilsko različico

Na Danskem so ugotovili prvi primer brazilske različice novega koronavirusa, je danes sporočil danski minister za zdravje Magnus Heunicke. Danska je sicer v Evropi med državami, ki imajo najnižje število novih okužb z novim koronavirusom na dan, a v državi velja delno zaprtje, ker je bolj nalezljiva britanska različica virusa v zadnjih tednih postala prevladujoča, poroča agencija Reuters. Po poročanju nemške tiskovne agencije DPA so britansko različico doslej ugotovili pri več kot 5000 Dancih, v prejšnjem tednu pa so jo odkrili v približno 75 odstotkih vseh analiziranih vzorcev.

Slovaška s policijsko uro najmanj do 19. marca

Medtem Slovaška uvaja policijsko uro, ki bo veljala najmanj do 19. marca, je sporočilo ministrstvo za zdravje v Bratislavi. V skladu z uredbo vlade bo policijska ura na Slovaškem, ki se po poročanju francoske tiskovne agencije AFP spopada z najvišjo stopnjo smrtnosti zaradi covida-19 na svetu, veljala med 20. in 5. uro zjutraj.

Epidemiološke razmere na Slovaškem se slabšajo, število okužb narašča, v bolnišnicah je vse večje pomanjkanje zdravstvenega osebja, je opozoril zdravstveni minister Marek Krajči.
Oblasti prebivalce pozivajo, naj tudi čez dan ostanejo doma, domove pa naj zapustijo le izjemoma, in sicer za obisk pri zdravniku, odhod na delo ter sprehode v naravi in sprehajanje hišnih ljubljenčkov.

Na Slovaškem, ki ima 5,4 milijona prebivalcev, so v zadnjih 14 dneh v povprečju našteli 24 smrtnih primerov na 100.000 prebivalcev.

Visoka stopnja "je posledica številnih dejavnikov, Slovaška je storila več napak", je opozoril predsednik Združenja sindikatov zdravnikov Peter Visolajsky. Poleg tega je ta stopnja smrtnosti posledica splošnega slabega zdravstvenega varstva na Slovaškem, je opozoril.

"Zapiranje države je bilo uvedeno prepozno in se ne nadzira dovolj," je dejal in dodal, da bi bilo zmanjševanje števila okužb uspešnejše, če bi izvajali že obstoječe ukrepe in ne uvajali dodatnih omejitev.

Slovaška je v ponedeljek kot druga članica EU-ja prejela prvo pošiljko 200.000 odmerkov ruskega cepiva Sputnik V. Naročila je dva milijona odmerkov. Čeprav to cepivo še nima odobritve v EU-ju, je slovaški zdravstveni minister Krajči odobril njegovo začasno uporabo na Slovaškem. Vendar pa se cepljenje s tem cepivom po njegovih napovedih ne bo začelo prej kot čez dva tedna.

Na Slovaškem so doslej potrdili več kot 311.000 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 7388 covidnih bolnikov.

V Italiji so v torek potrdili več kot 17.000 novih okužb. Foto: Reuters
V Italiji so v torek potrdili več kot 17.000 novih okužb. Foto: Reuters

V Italiji podaljšali prepoved prehajanja med deželami

Italijanska vlada je v torek v okviru protikoronskih omejitev podaljšala prepoved prehajanja med posameznimi deželami do 6. aprila. Obenem se bodo na t. i. rdečih območjih v skladu z odlokom, ki začne veljati v soboto, zaprle vse šole.

Prebivalci Italije v obdobju do 6. aprila, ki vključuje veliko noč, ne bodo smeli prehajati mej med 20 deželami razen v izjemnih primerih, kot so odhod na delo in nujni primeri.

V splošnem se v državi krivulja okužb z novim koronavirusom vzpenja, že 54 odstotkov vseh pa predstavlja britanska različica, ki velja za bolj nalezljivo. Ker naj bi ta v glavnem prizadela mlajše ljudi, se je vlada po besedah zdravstvenega ministra Roberta Speranze odločila ukrepati tudi na področju šolanja.

Na vseh najhuje prizadetih območjih, ki so označena kot rdeča, bodo tako vsi šolarji prešli na pouk na daljavo, medtem ko so bile doslej zaprte le srednje šole na teh območjih. Regionalne oblasti bodo poleg tega po novem lahko same prekinile pouk v učilnicah tudi na huje prizadetih predelih oranžnih in rumenih območij.

Obenem pa so novi ukrepi prinesli nekaj olajšanja za kulturne ustanove na območjih z ugodnejšo epidemiološko sliko. Na rumenih območjih se bodo tako lahko s 27. marcem odprli gledališča in kinematografi, čeprav za manjše občinstvo kot pred epidemijo. Muzeji na teh območjih, ki so bili že zdaj lahko odprti na delovne dni, bodo lahko obiskovalce sprejemali tudi ob koncih tedna.

Nova ureditev bo začela veljati v soboto in še vedno temelji na razvrstitvi dežel na območja tveganja, označena z barvami. V skladu z zadnjimi spremembami, veljavnimi od ponedeljka, sta rdeči le deželi Bazilikata in Molize na jugu. Lombardija, ki je oranžna, se je sicer z današnjim dnem kljub temu zaradi slabše epidemiološke slike odločila za zaostritev nekaterih ukrepov na določenih območjih.

Italija, ki ima približno 60 milijonov prebivalcev, je v torek poročala o več kot 17.000 novih primerih okužbe. Od začetka pandemije so v državi potrdili nekaj manj kot tri milijone primerov.

Francija: V normalne tirnice do sredine aprila

Francoska vlada je izrazila upanje, da bi lahko v državi zavladala normalnost do sredine aprila, vendar bo prihodnjih nekaj tednov zelo težkih, je danes povedal govorec vlade Gabriel Attal. "S cepivi je na vidiku obzorje. Vidimo učinek cepljenja na epidemijo."

Po svetu do zdaj razdeljenih 250 milijonov odmerkov cepiva