Prizor iz Londona. V Angliji bodo protikoronske ukrepe odpravljali postopoma v razmiku petih tednov, medtem ko Škotska, Wales in Severna Irska ukrepe za zajezitev epidemije sprejemajo same, torej ne vlada v Londonu. Foto: EPA
Prizor iz Londona. V Angliji bodo protikoronske ukrepe odpravljali postopoma v razmiku petih tednov, medtem ko Škotska, Wales in Severna Irska ukrepe za zajezitev epidemije sprejemajo same, torej ne vlada v Londonu. Foto: EPA

Protikoronske ukrepe naj bi odpravljali postopoma v razmiku petih tednov. Pogoji za odpravo omejitev so pozitiven trend zmanjšanja števila novih okužb, nadaljevanje cepljenja proti covidu-19 ter brez pojavov novih različic novega koronavirusa.

Ključni za sproščanje epidemiološki podatki
Ob tem je Johnson dejal, da ključnega pomena ni predvidena časovnica, ampak so to epidemiološki podatki. Dodal je, da bo odprava ukrepov previdna, a nepreklicna. Za to so po njegovih besedah zaslužni Britanci s svojo odločnostjo ter uspeh cepljenja. V Združenem kraljestvu v zadnjih tednih opažajo strm upad števila novih okužb. Hkrati so do zdaj proti covidu-19 s prvim odmerkom cepili več kot 17,5 milijona ljudi.

Britanski premier Boris Johnson je predstavil načrt sproščanja ukrepov. Foto: EPA
Britanski premier Boris Johnson je predstavil načrt sproščanja ukrepov. Foto: EPA

Z 8. marcem odprtje vseh šol, 12. aprila pubi in restavracije
V Angliji naj bi se tako 8. marca odprle vse šole. V drugem tednu marca naj bi tudi omilili omejitve glede druženja. Znova bodo dovoljeni obiski po domovih. Naslednji korak naj bi bil 29. marca, ko bo znova dovoljeno srečanje do šest ljudi ali dveh gospodinjstev na prostem. Od takrat bo tudi znova dovoljen šport na prostem, tako da bodo spet odprli teniška in golfigrišča. Trgovine, muzeji in knjižnice naj bi vrata odprli 12. aprila. Takrat naj bi se odprli tudi pubi in restavracije, ki pa bodo svoje storitve lahko ponujali samo na zunanjih površinah.

17. maja odpiranje hotelov
Od 17. maja bo mogoče znova obiskati kinematografe in prenočiti v hotelih. Dovoljen bo tudi šport v dvoranah. Na porokah ali drugih pomembnih prireditvah bo dovoljeno zbiranje do 30 ljudi. Morebiti naj bi bila spet dovoljena potovanja v tujino. Na nogometnih stadionih pa naj bi se lahko znova zbralo do 10.000 gledalcev. Vlada v Londonu je pristojna za sprejemanje ukrepov za Anglijo. Škotska, Wales in Severna Irska ukrepe za zajezitev epidemije sprejemajo same. Na Škotskem in Walesu se je tako na primer postopno odprtje šol začelo že ta teden.

Reportaža Polone Fijavž iz osnovne šole v Berlinu

Nemčija: Odpiranje šol v desetih od 16 zveznih dežel

V Nemčiji se v 10-ih od skupno 16 zveznih dežel odpirajo osnovne šole za nižje razrede in vrtci. V Nemčiji sicer opažajo rast okužb. "Pouka v razredu ni mogoče nadomestiti z ničimer," je dejala ministrica za izobraževanja Anja Karliczek in šole pozvala, naj sprejmejo vsa razpoložljiva sredstva za preprečevanje prenosa virusa, poroča Spiegel.

Odločitev glede odprtja šol in vrtcev so sprejele posamezne dežele. Zanjo se je odločilo deset izmed 16 zveznih dežel, med drugim so se v šole vrnili učenci v Berlinu, Severnem Porenju - Vestfaliji in na Bavarskem. Šole se sicer odpirajo samo za učence nižjih razredov.

Nacionalno združenje učiteljev DL ob tem poziva, naj pri cepljenju med prednostne skupine uvrstijo tudi učitelje. "Naklonjeni smo obveznim maskam, ki bi morale biti vsaj takšne kakovosti kot kirurške maske. Modne tekstilne maske ali rute niso več primerne v trenutnih razmerah," je še sporočil predsednik organizacije Heinz-Peter Meidinger.

Nemške šole so se odprle za nižje razrede osnovne šole. Foto: Reuters
Nemške šole so se odprle za nižje razrede osnovne šole. Foto: Reuters

V ponedeljek so v Nemčiji poročali o 4369 okužbah z novim koronavirusom, kar je okoli 60 manj kot pred tednom dni, navaja Spiegel. Še v nedeljo so sicer potrdili 7676 okužb, kar je za dobrih 1500 primerov več kot nedeljo pred tem.

Sedemdnevna incidenca se je povzpela na 61 okužb na 100.000 prebivalcev. Nemške oblasti so zatrjevale, da mora biti za sproščanje ukrepov incidenca pod 50, vendar se bodo kljub temu šole in vrtci odprli v desetih zveznih deželah.

14-dnevna incidenca na Hrvaškem znaša 111,2

Na Hrvaškem so zadnji dan ob opravljenih 2422 testih potrdili 72 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 20 bolnikov s covidom-19. Število novih okužb v preteklem tednu se je glede na teden prej rahlo povišalo, in sicer za dva odstotka.

Direktor hrvaškega zavoda za javno zdravje (HZJZ) Krunoslav Capak je povedal, da 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev znaša 111,2. Stopnja smrtnosti zaradi covida-19 na milijon prebivalcev znaša 1331,9. Delež pozitivnih na testiranjih v zadnjih 14 dneh je šest odstotkov.

Na Hrvaškem imajo po uradnih podatkih 2111 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zdravi 792 bolnikov s covidom-19, pomoč medicinskih ventilatorjev pa potrebuje 68 ljudi.

Skupno so od 25. februarja lani potrdili 240.017 okužb z novim koronavirusom in imeli 5449 smrtnih žrtev covida-19.

Proti covidu-19 so doslej cepili 108.311 ljudi, od tega z dvema odmerkoma 57.835. Do konca tedna pričakujejo več kot 92.000 odmerkov Pfizerjevega, Moderninega in AstraZenecinega cepiva. V Zagrebu so danes začeli cepljenje starejših od 65 let in kroničnih bolnikov, prijavljenih pa je 85.000 ljudi, so potrdili v zagrebškem štabu civilne zaščite.

Kot je Capak danes še povedal, znova obravnavajo možnost, da bi turistom omogočali PCR-teste, preden se bodo s počitnic na Hrvaškem vrnili domov, kot so to omogočili že lani.

Bodo hrvaškim turistom pred odhodom domov ponudili hitre teste? Foto: EPA
Bodo hrvaškim turistom pred odhodom domov ponudili hitre teste? Foto: EPA

Sproščanje s 1. marcem?

Novinarje je zanimalo, ali je s 1. marcem mogoče pričakovati sproščanje ukrepov v državi. Notranji minister Davor Božinović je odgovoril, da obstaja možnost, da bi nekatere ukrepe omilili, zagotovo pa ne bodo odprli vsega.

Medtem je načelnik štaba civilne zaščite istrske županije Dino Kozlevac novinarjem v Pulju dejal, da so epidemične razmere v hrvaški Istri "zelo dobre" in da so "na meji zelenega območja". Danes so potrdili tri nove primere okužbe z novim koronavirusom. V hrvaški Istri so se danes kot zadnji v državi v šole vrnili dijaki prvih treh razredov srednje šole, odprli pa so tudi stavnice in igralnice.

Italija: Podaljšanje prepovedi prehajanja med deželami

V Italiji pa so zaradi naraščajočega števila novih okužb z virusom SARS-CoV-2 za dober mesec dni podaljšali prepoved prehajanja med deželami. Prepoved bo v veljavi do 27. marca. Gre za eno od prvih odločitev nove italijanske vlade pod vodstvom Maria Draghija v boju proti pandemiji covida-19. Prepoved prehajanja med posameznimi italijanskimi deželami izjemoma ne velja v primeru odhoda na delo ali nujnih primerov.

Omejena so še naprej zasebna druženja. V rdečih območjih, za katera velja veliko tveganja za okužbo, bo prav tako do 27. marca veljala prepoved zasebnih obiskov. Za zdaj nobena od dežel še ni obarvana rdeče, so pa takšne barve že posamezne pokrajine. Poleg tega so povsod v Italiji še naprej na prostem obvezne zaščitne maske. Od 22. ure dalje v državi velja policijska ura.