Kanclerka je prepričana, da bi morali imeti cepljeni in prebolevniki širši dostop do storitev. Foto: Reuters
Kanclerka je prepričana, da bi morali imeti cepljeni in prebolevniki širši dostop do storitev. Foto: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel je na vrhu o cepljenju s predsedniki vlad posameznih zveznih držav dejala, da se bodo od junija dalje lahko cepili vsi državljani, a obenem opozorila, da to ne pomeni, da se bodo lahko vsi cepili takoj. "To pomeni le, da se bodo vsi lahko prijavili na cepljenje, katero cepivo bodo prejeli, pa bo odvisno od zalog posameznega cepiva."

Ob tem je napovedala tudi nekoliko milejše ukrepe za dvakrat cepljene in prebolevnike – med drugim bi ti lahko uživali v odprtju trgovin in drugih storitev. Študija Instituta Roberta Kocha namreč kaže, da ti dve skupini "ne predstavljata pomembnega tveganja za okužbo". Pojasnila je, da bodo tisti, ki so prejeli dva odmerka cepiva, zagotovo imeli možnost obiska pri frizerju ali trgovine brez predhodnega testiranja na okužbo, prav tako jim ne bo treba v samoizolacijo po stiku z okuženim. Enake pravice bodo imeli prebolevniki, če bodo imeli pozitiven PCR-test, ki je star najmanj 28 dni. Kdaj bi lahko prišlo do teh sproščanj, ni povedala.

"Trezno in premišljeno"

Ob tem je opozorila, da se bo zagotovo pojavila burna razprava v družbi, zakaj bodo tisti, ki bodo že cepljeni, imeli več svoboščin kot preostali. "To prehodno obdobje zagotovo ne bo lahko, zato se moramo tega vprašanja lotiti trezno in premišljeno," je dejala po poročanju portala Deutsche Welle.

Dejala je tudi, da je še prezgodaj za pogovore o tem, kako bo potekala turistična sezona, na primer, kdaj bi lahko v Nemčiji odprli hotele. "To bo odvisno od poti, po kateri hodimo zdaj," je dejala.

V Nemčiji je cepljenje v polnem pogonu, vsak dan cepijo od 500.000 do 700.000 posameznikov. Z enim odmerkom je bilo cepljenih 23 odstotkov ljudi, z dvema pa sedem. V večini zveznih dežel trenutno cepijo ljudi, stare od 60 do 80 let, kronične bolnike in zaposlene v kritični infrastrukturi.

Od junija bodo v Nemčiji cepili vse

Ponarejene serije Pfizerjevega cepiva

Na Poljskem in v Mehiki so se pojavili ponarejeni odmerki cepiva podjetij Pfizer/BioNTech. Ameriško podjetje Pfizer je potrdilo, da so do zdaj našli vsaj dve ponarejeni različici njihovega cepiva. V neki bolnišnici v Mehiki so s ponaredki cepili 80 ljudi, k sreči nihče ni imel po cepljenju zapletov. Zaposlenim so odmerki padli v oči, ker so bili zapakirani v neobičajne barvne hladilnike, imeli so tudi drugačne serijske številke in datum veljavnosti kot preostale serije.

Tudi v EU-ju so do zdaj potrdili vsaj eno ponarejeno pošiljko Pfizerjevega cepiva, ki je bila prodana na Poljskem. V zvezi s tem so v Katovicah že konec januarja aretirali 26-letnega moškega, ki je odmerke skušal prodati na temnem spletu.

V Nemčiji selektivno sproščanje omejitev

"Naj se na tisoče trupel nabira na kupu"

Britanski premier Boris Johnson pa se je zapletel v afero. V ponedeljek je tabloid Daily Mail navedel več neimenovanih virov, ki trdijo, da je Johnson lani oktobra, potem ko je napovedal drugo zaprtje javnega življenja, na enem izmed sestankov na Downing Streetu izjavil: "Nič več prekletih zaprtij. Naj se na tisoče trupel nabira na kupu."

Johnson se je zapletel v novo afero. Foto: Reuters
Johnson se je zapletel v novo afero. Foto: Reuters

Johnson je zanikal to izjavo, a pojavlja se vse več prič, ki so potrdili te besede, in tistih, ki trdijo, da je popolnoma neprimeren za vodenje države. Vodja opozicijskih laburistov Keir Starmer je dejal, da je "osupel" nad poročanjem medijev in da bi moral Johnson pojasniti veliko stvari.

Britanska vlada je sicer januarja nato uvedla tretji t. i. lockdown. Združeno kraljestvo ima peto največje število covidnih žrtev na svetu, saj je umrlo skoraj 130.000 covidnih bolnikov.

Na Hrvaškem v 24 urah največ umrlih od začetka leta

Na Hrvaškem so v 24 urah ob 9890 testih odkrili 1797 novih primerov okužb z novim koronavirusom, je sporočil nacionalni štab civilne zaščite. Umrlo je 52 covidnih bolnikov, kar je največje število umrlih v enem dnevu od 5. januarja letos, ko so potrdili 53 smrti zaradi covida-19.

Danes objavljeno število okužb je nekoliko nižje, kot je bilo prejšnja dva torka. Pred tednom dni so našteli 2106 novih primerov, teden pred tem pa 1936. Največ primerov okužb je bilo v Primorsko-goranski županiji, v kateri so potrdili 186 novookuženih. Iz Istrske županije so poročali o enajstih okužbah.

Trenutno je v državi 13.330 aktivnih primerov okužb. Zaradi covida-19 je na bolnišniškem zdravljenju 2263 ljudi, med njimi je 261 bolnikov, ki potrebujejo pomoč medicinskih ventilatorjev. V državi so doslej našteli 324.833 okužb z novim koronavirusom. Doslej je umrlo 6957 covidnih bolnikov.

Do ponedeljka zvečer so uporabili 798.717 odmerkov cepiv Pfizerja-BioNtecha, AstraZenece in Moderne. Cepili so 629.108 ljudi, z dvema odmerkoma pa 169.609. Za 2438 ljudi ni podatkov, s koliko odmerkov so cepljeni, je še objavil nacionalni štab civilne zaščite.

Na Hrvaškem je veliko hotelov odprtih. Foto: Reuters
Na Hrvaškem je veliko hotelov odprtih. Foto: Reuters

Turčija v četrtek v novo zaprtje države, ki pa ne bo veljalo za turiste

Turčija bo šla v četrtek v novo zaprtje javnega življenja, je napovedal predsednik Recep Tayyip Erdogan. Zaprtje države naj bi trajalo najmanj do 17. maja.

Epidemija koronavirusa v Turčiji, ki ima 84 milijonov prebivalcev, je znova v razmahu. V ponedeljek so v državi potrdili 37.312 primerov okužbe, v zadnjih dneh pa našteli tudi okoli 350 smrtnih primerov zaradi covida-19 na dan, kar je več kot v prvih dveh valovih lani.

"Hitro moramo znižati število okužb pod 5000 na dan," je v televizijskem nagovoru pozval Erdogan. Napovedal je popolno zaprtje javnega življenja v državi. Zaprti bodo vsi lokali in trgovine z nenujnim blagom. Ljudje bodo morali ostajati v svojih stanovanjih, razen če bodo imeli "veljaven razlog" za izhod. Prepovedali bodo tudi gibanje med regijami, prvič pa bodo ob nedeljah zaprli tudi trgovske centre.

Ukrepi naj bi bili sicer namenjeni predvsem znižanju števila dnevnih okužb pred tradicionalnimi družinskimi srečanji ob praznovanju zaključka muslimanskega svetega meseca ramazana. Ta se bo končal konec maja. Poleg tega tudi v Turčiji težave povzroča počasno cepljenje. Doslej so z dvema odmerkoma cepili okoli osem milijonov ljudi, kar je manj kot deset odstotkov populacije.

Notranje ministrstvo je zatem sporočilo, da bodo turisti izvzeti iz novega ukrepa. Minister za turizem Mehmet Nuri Ersoy je pojasnil, da se bodo kljub splošnemu "lockdownu" v državi turisti lahko še naprej neovirano gibali. "Naši najbolj obiskani in najpomembnejši muzeji in arheološka najdišča bodo še naprej odprti," je povedal.

Turisti že doslej niso bili deležni omejevalnih ukrepov, ki so veljali v Turčiji. "V določenem smislu je v Turčiji bolje, če si turist," je komentiral minister Ersoy. Turizem je pomembna gospodarska panoga v Turčiji, ki jo je pandemija covida-19 močno prizadela. Glede na uradne podatke so lani v državi zaznali 70 odstotkov manj turističnih obiskov kot v letu 2019.