Vzdolž celotne hrvaške obale bodo v ponedeljek veljali strožji ukrepi. Foto: MMC RTV SLO
Vzdolž celotne hrvaške obale bodo v ponedeljek veljali strožji ukrepi. Foto: MMC RTV SLO

"Celotna hrvaška obala pleše med oranžno in rdečo označbo na zemljevidu Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC)," je opozoril hrvaški notranji minister Davor Božinović.

Dodatne omejitve, ki jih bodo uveljavili v ponedeljek, veljale pa bodo do 15. avgusta, uvajajo v prizadevanjih, da bi preprečili uvrstitev Hrvaške na rdeči seznam ECDC-ja, kar bi bilo v nasprotju z željami Hrvaške in željami gostov, ki so se odločili za počitnice v državi, je pojasnil.

Število udeležencev na javnih prireditvah je omejeno na 50 ljudi. S covidnim potrdilom, ki zagotavlja pogoj PCT (prebolevnik, cepljen, testiran), bo možna udeležba največ 1000 ljudi. Na zasebnih dogodkih, kot so poroke, so število gostov zmanjšali s 30 na 15. Vsi dogodki lahko potekajo največ do polnoči.

Dovoljenja za vse dogodke bodo izdajali lokalni štabi civilne zaščite. Izjema so dogodki nad tisoč udeležencev, za katere bo zeleno luč lahko prižgal le nacionalni štab civilne zaščite.

Podaljšanje veljavnosti potrdila o cepljenju ali prebolelosti

S ponedeljkom bodo spremenili tudi omejitve za vstop potnikov na hrvaških mejnih prehodih. Potrdila o cepljenju ali preboleli bolezni po novem ne bodo smela biti starejša kot 270 dni. Doslej je bila omejitev 210 dni.

Zaradi poslabšanja epidemioloških razmer v Združenem kraljestvu, Rusiji in na Cipru bodo potniki iz teh držav pri vstopu na Hrvaško potrebovali negativen PCR- ali antigenski test, tudi če so bili cepljeni ali so covid preboleli. Test PCR ne sme biti starejši od 72 ur, antigenski pa 48 ur.

Porast okužb

Na Hrvaškem so od ponedeljka do danes potrdili za 35 odstotkov več novih primerov okužbe z novim koronavirusom v primerjavi s prvimi petimi dnevi prejšnjega tedna, je dejal direktor hrvaškega zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev znaša 39,8.

Najnižja incidenca je v Istrski županiji (3,8), najvišja v Zadrski (201). Smrtnost na državni ravni je 2031,7 na milijon prebivalcev. Capak je še dejal, da so polno cepili nekaj manj kot 42 odstotkov polnoletnih državljanov, z enim odmerkom pa je cepljenih 47,7 odstotka prebivalcev.

Pogovor z Metko Bradetić iz Hrvaške turistične skupnosti o razmerah na Hrvaškem
Zdravstvene razmere na Hrvaškem se slabšajo
Ukrepe zaostruje tudi Črna gora. Foto: Pixabay
Ukrepe zaostruje tudi Črna gora. Foto: Pixabay
  • Ukrepe zaostrila tudi Črna gora

Ukrepe je zaostrila tudi Črna gora in za sedem dni zaprla diskoteke in nočne klube tako na prostem kot v zaprtih prostorih. Odločitev so črnogorske zdravstvene oblasti sprejele, ker v državi v zadnjih dneh opažajo strm porast novih okužb. Prepovedali so tudi vse glasbene festivale in vsa zbiranja v zaprtih prostorih.

Prav tako bo od 2. avgusta vstop v notranjost gostinskih lokalov dovoljen samo cepljenim, tistim, ki bodo imeli negativen izvid PCR-testa, in prebolevnikom.

V Črni gori so v zadnjih treh dneh povprečno potrdili približno 60 novih okužb dnevno, kar je največ v zadnjih dveh mesecih. Najpogosteje za covidom-19 trenutno v Črni gori zbolevajo mladi in necepljeni do 29 let.

Epidemiološke razmere v državi so sicer še vedno ugodne, prav tako v Črni gori še niso uradno potrdili prisotnosti bolj nalezljive različice delta.

V Črni gori so doslej z dvema odmerkoma cepiva proti covidu-19 cepili 35 odstotkov odraslih.

  • V Italiji protesti proti covidnemu potrdilu

V Italiji bo od 6. avgusta za vstop v restavracije, bare in na množične dogodke obvezno covidno potrdilo. V Torinu se je v četrtek zvečer zbralo okoli 2000 nasprotnikov potrdila in nasprotovalo strožjim pravilom.

Protest je sledil četrtkovi odločitvi vlade premierja Maria Draghija o zaostritvi pogojev za vstop v restavracije in bare zaradi naraščanja okužb v državi. V Italiji so v četrtek zabeležili dobrih 5000 primerov novih okužb, umrlo je 15 covidnih bolnikov.

Razširjena uporaba covidnega potrdila ni samovoljno dejanje, ampak pogoj za odprtje države, je svojo odločitev utemeljil Draghi.

Po navedbah italijanskega ministrstva za zdravje bo v Italiji covidno potrdilo začelo veljati 14 dni po prejemu prvega odmerka. Za tamkajšnje prebivalstvo bo tako en odmerek cepiva zadostoval za obisk notranjosti restavracije. Če pozneje cepljenje ne bo zaključeno, bo potrdilo razveljavljeno.

Do zdaj je bilo v Italiji v celoti cepljenih več kot 53 odstotkov prebivalstva, starejšega od 12 let.