Otok Hvar. Foto: MMC RTV SLO
Otok Hvar. Foto: MMC RTV SLO

Na Hrvaškem so prejšnji teden potrdili 881 novih okužb, kar je občutno več kot v predhodnih treh tednih, ko so v povprečju odkrili po približno 500 okužb. Največ novih okužb je bilo v štirih dalmatinskih županijah, ki so priljubljeni turistični cilji. Nacionalni štab civilne zaščite bo za to območje uveljavil dodatne epidemiološke ukrepe, da bi zajezili širjenje okužb in nadzirali prireditve z večjim številom ljudi, je dejal Plenković.

Notranji minister Davor Božinović, ki je tudi vodja nacionalnega štaba civilne zaščite, je potrdil, da pripravljajo sveženj najnujnejših ukrepov, ki jih bodo predstavili v petek. Poostrene ukrepe za rešitev turistične sezone bodo uveljavili v ponedeljek.

Božinović je v pogovoru za hrvaško televizijo Nova TV napovedal, da bodo od ponedeljka evropska digitalna covidna potrdila pogoj za udeležbo na prireditvah ob obali, ki se jih udeležuje od 50 do 1000 ljudi. Lokalni štabi civilne zaščite bodo odločali o dovoljenjih za izvedbo prireditev, kot so različne poletne veselice in sejmi, ki jih organizirajo v številnih hrvaških obalnih krajih.

Že v sredo so na Hrvaškem potrdili, da bodo potniki iz Združenega kraljestva, Rusije in Cipra pri vstopu v državo potrebovali negativen izvid PCR- ali antigenskega testa, tudi če so bili cepljeni proti covidu ali pa so covid-19 preboleli. Tudi ta odločitev bo začela veljati v ponedeljek.

Na Hrvaškem so dozdaj z najmanj enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepili več kot 1,6 milijona polnoletnih državljanov, kar je okoli 48 odstotkov odraslega prebivalstva. Plenković je znova poudaril, da brezplačno cepljenje omogočajo tudi turistom, ki prihajajo na Hrvaško.

V Avstriji največ novih okužb od konca maja

V Avstriji pa so potrdili največ novih okužb od konca maja. Umrl je en covidni bolnik, v bolnišnicah pa se trenutno zdravita 102 covidna bolnika. Trenutno imajo nekaj več kot 4200 aktivnih primerov, še pred enim tednom jih je bilo manj kot 2700. Sedemdnevna incidenca okuženih na 100.000 prebivalcev je trenutno 28,3, precej višja je z 72,8 sicer na Solnograškem.

Strokovna ekipa predstavnikov ministrstev in dežel za zdaj ne načrtuje zaostritve ukrepov. Zaostritev ukrepov je sicer predlagalo ministrstvo za zdravje. Med drugim je bil na mizi predlog obveznega PCR-testa ob vrnitvi v Avstrijo.

Grška policija na protestih proti obveznemu cepljenju uporabila solzivec

V več mestih v Grčiji se je v sredo zvečer zbralo več tisoč nasprotnikov obveznega cepljenja proti covidu-19 za zdravstvene delavce. V Atenah se je na večer pred glasovanjem o predlogu o obveznem cepljenju v parlamentu zbralo 3000 ljudi, je navedla grška policija. V rokah so držali plakate z napisi "Ne obveznemu cepljenju" in "Svoboda" ter grške zastave.

Okoli 120 zamaskiranih protestnikov, ki so metali različne predmete, so policisti razgnali s solzivcem in vodnimi topovi. Protestniki so se med drugim zbrali tudi v Solunu, kjer je na ulice prišlo okoli 2000 nasprotnikov obveznega cepljenja proti covidu.

Grški parlament pa odloča o vladnem dekretu, v skladu s katerim bo cepljenje proti covidu-19 obvezno za zdravstvene delavce in zaposlene v domovih za starejše. Ti se morajo cepiti do 16. avgusta, od 1. septembra pa bo cepljenje obvezno za vse zdravstvene delavce v javnem in zasebnem sektorju, je prejšnji teden napovedal grški premier Kiriakos Micotakis.

V Grčiji, ki ima 10,7 milijona prebivalcev, je v celoti cepljenih 4,6 milijona ljudi. Število primerov okužb se je v dveh tednih z 800 povečalo na 3000 na dan.

Italija uvaja covidno potrdilo

V Italiji bo od 6. avgusta za vstop v zaprte prostore, kot so restavracije, ter na množične dogodke potrebno covidno potrdilo, je zvečer sklenila vlada premierja Maria Draghija, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Covidno potrdilo je instrument, ki bo Italijanom omogočil, da nadaljujejo svoje običajno življenje ob zagotovilu, da se ne bodo znašli med okuženimi," je po seji vlade na novinarski konferenci dejal Draghi, ki je vse prebivalce pozval, naj se cepijo. Potrdilo bo potrebno za vstop v gostinske lokalne, športne dvorane, muzeje, kinematografe in gledališča, v igralnice, na bazene ter za obisk športnih dogodkov in koncertov ali za kongrese. Diskoteke do nadaljnjega ostajajo zaprte, je sklenila vlada, ki pa bo temu sektorju finančno pomagala.

Covidno potrdilo bodo Italijani lahko dobili že po prvem odmerku cepiva, prav tako ga bodo dobili tisti, ki so covid preboleli, in tisti, ki imajo največ 48 ur star negativen test. Uvedbi covidnega potrdila je v vladi najbolj nasprotoval vodja skrajno desne Lige Matteo Salvini.

V Italiji se sicer število okuženih znova zvišuje, danes so zabeležili dobrih 5000 primerov okužb.