Lokali na Hrvaškem imajo strožje ukrepe. Tako natakarji kot gostje morajo nositi masko, razen pri mizi. Foto: EPA
Lokali na Hrvaškem imajo strožje ukrepe. Tako natakarji kot gostje morajo nositi masko, razen pri mizi. Foto: EPA

Hrvaški štab civilne zaščite je sporočil, da so v zadnjih 24 urah ob 5693 opravljenih testih potrdili 1131 okužb z novim koronavirusom, kar je najvišje dnevno število novih primerov po četrtku, ko so jih našteli 793. S covidom-19 je umrl še en bolnik.

Na Hrvaškem so od začetka tedna zaznali 3225 novih okužb, s covidom-19 je v tem času umrlo 21 ljudi, v bolnišnicah je 505 bolnikov s covidom-19. Največ novih primerov okužb je znova v Zagrebu, 231, kar je tudi rekordno dnevno število v hrvaški prestolnici. Iz dveh Slavonskih županij so poročali o 55 okužbah, v Karlovški in Primorsko-goranski županiji 32, v Istrski dva.

Istrska županija prosi za izjemo glede nošenja mask

Na Hrvaškem veljajo strožji ukrepi za zajezitev širjenja virusa. Za gostinske lokale to pomeni, da bodo imeli lahko največ 50 gostov, njihovo število pa je odvisno od velikosti lokala, priporočilo je sicer štiri kvadratne metre na gosta. Prepovedan je samopostrežni bife. Lokali bodo lahko odprti med 6. in 24. uro. Zaščitne maske na obrazu so obvezne tako za osebje kot tudi za goste. Ob točilnih pultih ne bo več dovoljeno stati, temveč samo sedeti, in sicer na najmanj meter in pol razdalje med obiskovalci. Prav tako pa mora lokal zagotoviti t. i. koronaredarja, ki bo nadziral spoštovanje ukrepov. Gostinci trdijo, da jih bo ukrep pogubil.

Štab civilne zaščite Istrske županije je nacionalnega zaprosil za odobritev izjeme glede obveznosti nošenja mask v gostinskih lokalih v naslednjih 15 dneh. Menijo, da na njihovem območju to ni potrebno zaradi dolgotrajnega stabilnega epidemiološkega stanja in majhnega števila novih okužb v hrvaški Istri. Poudarili pa so, da bo obvezna uporaba mask še naprej veljala za zaposlene v gostinskih lokalih.

Sorodna novica NIJZ je med rdeče regije uvrstil tudi podravsko in pomursko regijo
  • Srbija uvaja maske tudi na prostem

Od danes je nošenje zaščitnih mask, tako kot v Sloveniji v rdečih statističnih regijah, obvezno tudi na prostem, krajevne oblasti pa ne smejo več izdajati dovoljenj za zbiranje ljudi.

Kot je pojasnila članica štaba, epidemiologinja Darija Kisić Tepavčević, bodo gostinski lokali lahko še naprej odprti do 23. ure, vendar tudi zanje zaostrujejo pravila glede nošenja mask. V lokal morajo gostje vstopiti z masko, ki jo lahko snamejo šele, ko sedejo za mizo. Če morajo na stranišče ali ko želijo zapustiti lokal, jo morajo znova nadeti. V vseh poslopjih za storitvene dejavnosti pa morajo določiti odgovorno osebo, ki bo nadzorovala dosledno spoštovanje ukrepov.

Poleg tega je srbski krizni štab za spoprijemanje z epidemijo covida-19 lokalnim oblastem prepovedal izdajanje dovoljenj za zbiranje ljudi. "Čeprav je bilo zbiranje omejeno na 30 ljudi, so vseeno potekala praznovanja in zbiranje," je pojasnila namestnica direktorja srbskega inštituta za javno zdravje.

  • Arena v Beogradu bo znova sprejemala bolnike

Glede na to, da se povečuje število okuženih in hospitalizacij, bo od ponedeljka beograjska Arena znova na voljo za sprejemanje bolnikov, je še povedala Kisić Tepavčevićeva. Po njenih besedah se je treba osredotočiti na začasne bolnišnice, da bodo lahko druge sprejemale bolnike, ki nimajo covida-19.

V Srbiji so bili v zadnjem dnevu 203 okužbe, dva bolnika sta umrla. Danes pa so poročali še o 265 novih okužbah in dveh smrtnih primerih. V bolnišnicah je 365 obolelih, 23 je priključenih na respiratorje.

  • Hitro slabšanje razmer v BiH-u

Iz Bosne in Hercegovine poročajo o rekordnih 621 okužbah, za covidom-19 je umrlo osem obolelih. V BiH-u so skupno opravili okoli 2500 testiranj, 371 okužb so potrdili v Federaciji BiH-a, 242 pa v Republiki Srbski.