Zaostritev ukrepov. Foto: MMC RTV SLO
Zaostritev ukrepov. Foto: MMC RTV SLO

Rdeče regije so tiste, v katerih število na novo okuženih v zadnjih 14 dneh presega 140 na 100.000 prebivalcev. Nacionalni inštitut za javno zdravje je že objavil uradne številke, katere slovenske regije spadajo na rdeči seznam. Oranžne regije ostajajo zgolj tri, primorsko-notranjska, obalno-kraška in goriška.

Prehajanje med regijami. Foto: MMC RTV SLO
Prehajanje med regijami. Foto: MMC RTV SLO

Prebivalcem iz rdečih regij je prepovedan prehod v druge regije. Med izjemami so prihod na delo in odhod z dela, izvajanje gospodarskih, kmetijskih in gozdarskih dejavnosti, zagotavljanje storitev za zavarovanje zdravja in premoženja, varstvo ali nega družinskega člana, dostop do lekarn ter zdravstvenih storitev in bolnišnic.

Iz rdeče v oranžno regijo lahko posameznik preide, tudi če je lastnik nepremičnine v oranžni regiji. Poleg tega je med izjemami tudi tranzit v drugo državo. Izjema je še potovanje v že rezervirane turistične namestitve.

Za uveljavljanje izjem bodo potrebna dokazila, tako kot je to veljalo spomladi za prehajanje mej občin.

Policisti ne bodo angažirali dodatnih ekip

Prehode bo z naključnimi nadzori nadzorovala policija. Policisti bodo upoštevanje tega odloka nadzorovali v okviru svojih rednih oblik dela na terenu in za to niso angažirali dodatnih sil. "To pomeni, da če bo policist med izvajanjem svoje redne naloge pri nadzoru cestnega prometa hkrati ugotovil tudi kršitev iz odlokov, bo osebo na to opozoril, jo seznanil, izrazil pričakovanje, da s kršitvijo preneha in z načelom sorazmernosti o tem obvestil zdravstveni inšpektorat," je opisal vodja oddelka za javni red in mir Boris Rojs na upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi. Glob za kršitve odlokov namreč ne izrečejo policisti, ampak o prekršku obvestijo zdravstveni inšpektorat.

Kako se ukrepov držijo ljudje

Lokali in centri za fitnes od sobote zaprti

V rdečih regijah bodo od sobote zaprti tudi gostinski lokali in centri za fitnes, v frizerskih in kozmetičnih salonih bo lahko največ ena stranka.

Izjeme bodo nastanitveni objekti, ki lahko svojim gostom strežejo za primerno oddaljenimi mizami od 6. ure do 22.30. Prav tako lahko neomejeno deluje gostinstvo za osebni prevzem ali dostavo.

Omejitev in prepoved delovanja gostinskih obratov, fitnescentrov, športnih objektov, diskotek, frizerskih in kozmetičnih salonov. Foto: MMC RTV SLO
Omejitev in prepoved delovanja gostinskih obratov, fitnescentrov, športnih objektov, diskotek, frizerskih in kozmetičnih salonov. Foto: MMC RTV SLO

Prepoved zbiranja v rdečih regijah

Zbiranje je omejeno na 10 ljudi, v rdečih regijah pa velja splošna prepoved zbiranj. Velja tudi splošna prepoved prireditev, shodov, porok in verskih obredov ne glede na že predhodno pridobljeno pozitivno mnenje Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Izjeme so posamične prireditve, ki že imajo predhodno pozitivno mnenje.

Kakšno je stanje v podravski in pomurski regiji?
Če vsi sopihamo na Rožnik, je maska smiselna

Obvezna uporaba mask

Uporaba zaščitne maske je obvezna na odprtih javnih krajih in v osebnih vozilih, če je v njem več oseb, ki ne živijo v istem gospodinjstvu.

Izjema so otroci do dopolnjenega 6. leta starosti, učenci v osnovni šoli in dijaki v srednji šoli, izključno ko so v matičnem oddelku, vzgojitelji predšolskih otrok in učitelji do vključno 5. razreda osnovne šole pri opravljanju neposrednega dela z otroki oziroma učenci, višješolski in visokošolski učitelji, kadar predavajo za zaščitno pregrado iz stekla ali podobnega materiala, ter osebe, ki izvajajo individualno športno vadbo, če je zagotovljena medosebna razdalja vsaj tri metre.

Obvezno nošenja mask, prepoved zbiranja več kot 10 ljudi, prepoved prireditev, shodov, prepovd prehajanja mej med regijami. Foto: MMC RTV SLO
Obvezno nošenja mask, prepoved zbiranja več kot 10 ljudi, prepoved prireditev, shodov, prepovd prehajanja mej med regijami. Foto: MMC RTV SLO
Za zdravstvene delavce bo karantena zgolj ob stiku in pojavu simptomov okužbe

Ob slabšanju epidemiološke slike v državi se je vlada odločila tudi za spremembo pogojev, pod katerimi bo zdravstvenim delavcem odrejena karantena. Do zdaj je veljalo, da so bili v karanteno napoteni vsi z rizičnim stikom z okuženo osebo, zdaj pa bo za zdravstveni kader karantena veljala ob stiku in pojavu simptomov, značilnih za okužbo s koronavirusom. Bregantova je ob tem poudarila, da zaposleni v zdravstvu med delovnim časom nosijo zaščitno opremo. Pozvala je, da moramo narediti vse, da zajezimo vstop virusa v zdravstvene ustanove, in opozorila, da zdravstvenih delavcev ni dovolj.

Pouk na daljavo od šestega razreda osnovnih šol in v srednjih šolah

Od ponedeljka bo po sklepu vlade pouk za učence od vključno 6. razreda in dijake potekal na daljavo. Za zdaj je predvideno, da naj bi pouk na daljavo potekal prihodnji teden.

Na višjih strokovnih šolah pa bo pouk na daljavo potekal do konca oktobra.

Tudi v glasbenih šolah bo pouk prihodnji teden potekal na daljavo, v zavodih za izobraževanje otrok s posebnimi potrebami in osnovnih šolah s prilagojenim programom bodo vse programe izvajali v šoli. V domovih za učence s posebnimi potrebami bo program potekal v domu.

Dijaški domovi normalno nadaljujejo svoje delo. Dijaki, ki so že na praktičnem usposabljanju z delom, ga po navodilih ministrstva še naprej izvajajo v skladu z navodili in ukrepi delodajalca.

V Sodražici okuženih 25 otrok

Novo žarišče koronavirusa je v občini Sodražica, kjer je na osnovni šoli kar 25 okuženih otrok. To je kar 10 odstotkov vseh otrok na šoli, saj jih šolo obiskuje nekaj manj kot 250. Od ponedeljka bo zato šolanje za vse učence potekalo na daljavo, poroča TV Slovenija.

V Sodražici okuženi učenci v OŠ

Tudi študenti potrebujejo potrdilo, domovi ostajajo odprti

Po odločitvi univerz pa se bo na daljavo izvajala tudi večina predavanj na fakultetah. Izjema bodo določene vaje. Tudi ministrstvo za izobraževanje priporoča univerzam in visokošolskim zavodom, naj do konca novembra izvajajo študijsko dejavnost v živo zgolj v tistih delih učnih enot, ki so jih na svojih prioritetnih seznamih določili kot nujne za izvedbo v živo. Predavanja v tem obdobju naj se v največji možni meri prenesejo v virtualno okolje, so sporočili.

Sorodna novica V Mariboru zapirajo športne dvorane, okužena tudi direktorica občinske uprave

Prehajanje študentov med posameznimi statističnimi regijami je dovoljeno, če imajo potrdilo, da gredo na vaje in se te na fakulteti dejansko izvajajo.

Predavatelj ali predavateljica smeta izvajati predavanja na daljavo iz prostorov fakultete. Visokošolski zavodi smejo v prostorih zavoda opravljati vse nujne dejavnosti, pri čemer je potrebno upoštevati določbe drugih zadevnih odlokov. Obštudijske dejavnosti in slavnostne prireditve pa naj se prestavijo na poznejše obdobje.

Še naprej pa se bo izvajala Praksa v vzgojno-izobraževalnih zavodih, zagotavljajo na ministrstvu. Tudi študnetski domovi bodo ostali odprti, se morajo pa študenti odločiti o kraju bivanja, saj je treba zmanjšati gibanje med posameznimi deli države.

Rdeči še dve statistični regiji

Opozorila obrtne zbornice

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) opozarja, da gostinci, kozmetiki in frizerji, ki jim je vlada z odlokom prepovedala ali omejila delo, od države zahtevajo, da jim v celoti pokrije nadomestila plač zaposlenim, temeljni dohodek za delodajalce in vse fiksne stroške, vključno z najemninami. Prav tako želijo, da se jim v tem času zamrzne odplačevanje bančnih posojil in lizingov.

Gostinci, frizerji in kozmetiki so sicer še vedno mnenja, da lahko svojo dejavnost kljub slabši epidemiološki sliki varno in strokovno opravljajo še naprej skladno s priporočili NIJZ-ja. To so med drugim zapisali tudi v pismu, ki so ga v sredo poslali predsedniku vlade in resornim ministrom.

V sekciji za gostinstvo in turizem glede zaprtja gostinskih lokalov na rdečih območjih opozarjajo, da gostinski lokali nikoli niso bili viri okužb, zato se jim zapiranje zdi popolnoma neupravičeno. Kot alternativo zapiranju gostinci predlagajo, da bi lahko poslovali vsaj obrati s terasami, podobno kot maja, ter vsi obrati, kjer lahko zagotovijo ustrezno razdaljo med mizami.

Anketa Mediane: 32 % pripravljenost vlade na nov val ocenjuje kot nezadostno

Skoraj tretjina prebivalcev ocenjuje pripavljenost vlade na nov val okužb s koronavirusom kot nezadostno, ugotavlja Mediana v zadnjem merjenju javnega mnenja v začetku meseca. Kot zadostno pripravljenost vlade ocenjuje 16 odstotkov vprašanih, kot dobro ali zelo dobro pa manj kot četrtina.

Anketirani so ocenili tudi komunikacijo vlade z javnostjo v zvezi z ukrepi. Skoraj 36 odstotkov jo ocenjuje kot nezadostno, manj kot 20 odstotkov kot zadostno, in le četrtina kot dobro ali zelo dobro.

Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana je raziskavo izvedel med 2. in 4. oktobrom, v raziskavi je sodelovalo 505 polnoletnih prebivalcev Slovenije.

Oddaja: Premagajmo covid 19