Foto: Reuters
Foto: Reuters

To je največje dnevno število okužb po pretekli soboti, ko so poročali o 86 primerih okužbe.

Največ novih okužb – 15 – je bilo v Splitsko-dalmatinski županiji. Od obalnih županij so samo še iz Primorsko-goranske sporočili, da imajo dva nova primera.

V vseh preostalih županijah je bilo skupno 31 okuženih, od tega 19 v dveh slavonskih županijah. Iz sedmih županij, vključno z Istrsko, so sporočili, da od torka niso zaznali novih primerov.

Od 25. februarja, ko so na Hrvaškem zaznali prvo okužbo z novim koronavirusom, so potrdili skupno 5376 okužb. Okrevalo je 4589 ljudi, umrlo pa je 154 ljudi. Do zdaj so testirali skoraj 124.400 ljudi, v preteklih 24 urah 1167.

V državi je 633 aktivnih primerov okužbe. Na zdravljenju v bolnišnicah je 111 bolnikov, od tega jih je sedem priključenih na medicinski ventilator.

  • V Srbiji 295 novih okužb, v BiH 274

V Srbiji so v zadnjem dnevu po 9.858 testih potrdili 295 novih okužb, umrlo je devet ljudi. V bolnišnicah je 287 bolnikov, od tega jih je na ventilatorju 132.

Premierka Ana Brnabić je dejala, da se manjša pritisk na zdravstveni sistem in da se razmere počasi umirjajo, to dokazuje tudi, da več ljudi odpustijo iz bolnišnic, kot pa jih sprejmejo.

Postopoma bodo v Srbiji tudi odpravili ukrepe, trenutno pa imajo prednost šole, saj se bliža september in začetek pouka. S tem se trenutno ukvarja krizni štab. Po besedah Brnabićeve bo sicer še dolgo v veljavi ukrep nošenja mask.

V BiH so potrdili 274 novih okužb, od tega 183 v Federaciji BiH. Največ novih okužb, 86, je v Sarajevu. Umrlo je šest ljudi, med njimi tudi pripadnik vojske.

  • V Severni Makedoniji okužbe upadajo, v Črni gori rastejo

V Severni Makedoniji pa upada število aktivno okuženih. V zadnjem dnevu je namreč ozdravelo 113 ljudi, potrdili pa so 88 novih okužb. Umrlo je šest ljudi. Od izbruha so v državi potrdili 11.289 primerov okužbe, umrlo je 511 ljudi.

Vlada je danes odločila, da bodo za nekatere dele Severne Makedonije, predvsem na jugu in severu, podaljšali izredne razmere za 30 dni zaradi povečanega števila migrantov in grožnje širjenja virusa.

V Črni gori so medtem potrdili 50 novih okužb, umrli so štirje bolniki, kar je največ v enem dnevu doslej. V državi so doslej potrdili 3411 primerov okužbe, umrlo je 57 ljudi, od tega 48 od začetka junija do danes.