V 24 urah so ob 12.032 testih odkrili 2904 nove primere okužbe z novim koronavirusom, je danes sporočil hrvaški nacionalni štab civilne zaščite.

Danes objavljeno število novih okužb je nekoliko manjše, kot je bilo prejšnji dve sredi. Pred tednom dni so potrdili 3117 novih primerov, 14. aprila pa 3099.

Iz Istrske županije so poročali o 11 novih primerih (fotografija je simbolična). Foto: Reuters
Iz Istrske županije so poročali o 11 novih primerih (fotografija je simbolična). Foto: Reuters

Do torka zvečer so porabili 812.984 odmerkov cepiva. Z dvema odmerkoma so cepili 173.420 ljudi. Za 2434 cepljenih ni podatkov, koliko odmerkov cepiva so dobili, je še sporočil hrvaški štab civilne zaščite.

Cepljenje v Srbiji v primerjavi z okoliškimi državami poteka zelo hitro. Foto: EPA
Cepljenje v Srbiji v primerjavi z okoliškimi državami poteka zelo hitro. Foto: EPA

Srbija tujce znova vabi na cepljenje

Kot sporoča srbski zdravstveni minister, je na intenzivnih oddelkih 99 odstotkov tistih, ki se niso cepili, ker je cepiva trenutno dovolj, pa so k prijavam prek srbskega portala znova pozvali tudi tujce.

Balkan: Kakšni ukrepi med pravoslavno veliko nočjo?

Kot je poročal dopisnik RTV Slovenija Boštjan Anžin, se je v Srbiji do zdaj cepilo okoli 40.000 tujcev, največ iz okoliških držav, iz Severne Makedonije npr. 15 000. V torek se je z drugim odmerkom cepil tudi srbski predsednik predsednik Aleksandar Vučić.

Prijave zbirajo prek srbske e-uprave, kjer je mogoča tudi izbrati cepiva, termini so pogosto že v nekaj dneh. Srbski državljani pa lahko na večja cepilna mesta pridejo tudi brez predhodne prijave, v tem primeru trenutno lahko izbirajo med ruskim Sputnikom in cepivom Pfeizerja/Biontecha.

Krizni štab bo danes odločal o ukrepih med prvomajskimi prazniki in pravoslavno veliko nočjo. Sprememb ni pričakovati – ob relativno običajnem življenju bo verjetno še naprej omejeno delo gostinskih lokalov v zaprtih prostorih, v državo pa je vstop mogoč za tiste, ki so se cepili v Srbiji ali z do 48 ur starim negativnim PCR-testom.

Črna gora sprošča ukrepe, da bi privabila turiste

Kot je poročal Anžin, prebivalci balkanskih držav lahko medsebojne meje večinoma prehajajo brez ovir. V Črni gori pa so se pred razmahom turistične sezone, ki je glavni vir zaslužka, prejšnjo pa je pandemija močno oklestila, odločili, da na seznam držav, od koder za vstop ni potrebno nikakršno dokazilo o cepljenju ali testiranju Srbiji, Bosni in Hercegovini, Kosovu, Albaniji in Hrvaški dodajo še Rusijo, Belorusijo, Ukrajino in Severno Makedonijo. Dovoljena bo živa glasba na terasah lokalov med 18. in 21. uro, obvezno ostaja nošenje mask, še naprej pa veljata policijska ura in prepoved medkrajevnega javnega prometa. Vsaj en odmerek cepiva je prejelo manj kot 10 odstotkov ljudi.

Ukrepe sproščajo tudi v Severni Makedoniji, kjer restavracije in bari spet odpirajo terase in vrtove, policijsko uro skrajšujejo, veljala bo od 21. do 5. ure. Število novookuženih se je v 20 dneh zmanjšalo za petino, pristojni pa verske dostojanstvenike pozivajo, naj v času pravoslavne velike noči in bajrama spoštujejo ukrepe, saj se je prav zato lani virus močno razširil, je še poročal dopisnik.