Upravitelj ladje Holland America je potrdil smrtne žrtve na ladji. Ob tem ima še 53 potnikov in 84 članov posadke gripi podobne simptome. Skupno je na ladji 1243 potnikov in 586 članov posadke.

Zakonca Harper iz britanskega okrožja Dorset sta za BBC povedala, da se je izbruh okužb na ladji začel dva tedna po izplutju iz Buenos Airesa v Argentini 7. marca.

Kapitan ladje je nato razglasil karanteno. Potnikom so po štirih dneh karantene v kabinah dovolili pol ure rekreacije na krovu. Člani posadke potnikom pred vrata trikrat dnevno nastavljajo hrano in občasno tudi križanke ali karte.

Harperjeva še navajata, da ladji več držav Južne Amerike ni dovolilo vplutja, zaradi česar se je pojavilo pomanjkanja hrane in goriva, vendar so nato zaloge obnovili v Čilu.

Podjetja Holland America je ob tem sporočilo, da je ladja zdaj preskrbljena, vsem gostom pa so ob porastu bolezenskih znakov pri potnikih odredili zaprtje v kabine 22. marca.

Medtem so jim dostavili tudi teste za novi koronavirus, s katerim sta potrjeno okužena dva potnika na ladji. Nekaj potnikov nameravajo zdaj premestiti na sestrsko ladjo Rotterdam, preostale pa naj bi izkrcali na Floridi.

Potnikom in posadki so ponudili brezplačno telefonsko svetovanje, še sporočajo iz podjetja.

Kitajska tujcem prepovedala vstop
Kitajska je v boju proti novemu koronavirusu začasno prepovedala vstop v državo vsem tujcem, čeprav imajo ti vizume ali dovoljenja za bivanje.

Kitajska je omejila tudi letalski promet. Tako za kitajske kot tuje letalske družbe velja omejitev en polet na teden, pa še ta je lahko največ 75-odstotno zapolnjen, navaja BBC.

Prizor iz Pekinga. Življenje na Kitajskem, kjer je januarja izbruhnila epidemija novega koronavirusa, se počasi vrača v stare tirnice. Kitajska je za spopad z boleznijo covid-19 do zdaj porabila približno 12 milijard dolarjev. Glavni žarišči pandemije postajata Evropa in ZDA. Foto: Reuters
Prizor iz Pekinga. Življenje na Kitajskem, kjer je januarja izbruhnila epidemija novega koronavirusa, se počasi vrača v stare tirnice. Kitajska je za spopad z boleznijo covid-19 do zdaj porabila približno 12 milijard dolarjev. Glavni žarišči pandemije postajata Evropa in ZDA. Foto: Reuters

Od 55 novih okužb kar 54 iz tujine
V četrtek je bilo na Kitajskem odkritih 55 novih okužb, od katerih je bilo kar 54 vnesenih iz tujine, zato so se oblasti odločile, da povsem omejijo vstop tujcem. Omejitve ne veljajo za diplomate in posadke letal. Številne tuje letalske družbe so sicer že pred tem ukrepom ustavile polete na Kitajsko.

Brez novih okužb v pokrajini Hubej
Kitajska, kjer je januarja izbruhnila epidemija novega koronavirusa, ima do vključno petka 81.340 potrjenih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 3.292 ljudi. Od potrjenih okužb jih je 565 označenih kot vnesenih iz tujine. V pokrajini Hubej, žarišču koronavirusa, v četrtek niso potrdili novih okužb. Popolna karantena v mestu Vuhan, ki je bila uvedena januarja, bo razrahljana 8. aprila.

Južna Koreja: Rahel upad okužb
V Južni Koreji imajo rahel upad novih okužb z novim koronavirusom. Kot je sporočilo južnokorejsko ministrstvo za zdravje, so v četrtek potrdili 91 okužb. Že nekaj dni zapored se v Južni Koreji število novih okužb na dan giblje okoli številke 100. V državi so doslej potrdili 9332 primerov okužb in 139 smrtnih primerov. Hkrati v Južni Koreji podobno kot na Kitajskem ugotavljajo tudi vnesene primere okužb z novim koronavirusom. V četrtek so jih potrdili 13, dan prej 30.

Vse več okuženih tudi v Turčiji

Turčija: 3600 okuženih, še brez splošne karantene
V Turčiji se je število žrtev novega koronavirusa povzpelo na 75, število okuženih pa je preseglo 3600. Vlada v Ankari medtem uvaja nove ukrepe za zajezitev širjenja virusa. Turške oblasti so v minulih tednih odredile zaprtje večine javnih objektov, šol in univerz ter omejile javni prevoz, splošne karantene pa niso uvedle. V Ankari so pred dnevi prepovedali gibanje starejših od 65 let in oseb s kroničnimi boleznimi. Stojnice na bazarjih in tržnicah morajo biti med seboj oddaljene tri metre, prodaja nenujnih izdelkov, kot so obleke, pa je prepovedana. Vsa hrana mora biti pakirana, je v četrtek odredilo turško notranje ministrstvo.

Iran: 2378 smrtnih žrtev in 32.332 okuženih
V Iranu je za covidom-19 umrlo še 144 ljudi, tako da je ta bolezen vse skupaj zahtevala 2378 smrtnih žrtev. V zadnjih 24 urah so zaznali 2926 novih okužb z novim koronavirusom, vse skupaj so do zdaj v Iranu potrdili 32.332 primerov okužb. Dodali so, da je zdravstveno stanje skoraj 2900 ljudi, ki so okuženi, kritično.

Južnoafriška vojaka na ulicah Johannesburga ustavljata brezdomko. Foto: Reuters
Južnoafriška vojaka na ulicah Johannesburga ustavljata brezdomko. Foto: Reuters

Južna Afrika uvaja tritedensko karanteno
Južnoafriške varnostne sile so začele uvajanje tritedenske karantene, da bi omejile širitev novega koronavirusa v državi. Gibanje je omejeno na najnujnejše opravke. Šole so zaprte, odprte so trgovine s hrano, prodaja alkohola pa je prepovedana. Notranji minister Beki Cele je državljane pozval, naj ostanejo trezni. Iz države poročajo o 927 okuženih, umrla pa sta dva človeka. Južna Afrika je afriška država z največ okuženimi, največ smrtnih žrtev, 24, pa ima Egipt. Po podatkih Afriškega centra za nadzor in preprečevanje bolezni (Africa CDC) so na tej celini doslej potrdili 3243 primerov okužb in 83 smrtnih žrtev koronavirusne bolezni 19.

Izraelski policist v starem delu Jeruzalema. Foto: Reuters
Izraelski policist v starem delu Jeruzalema. Foto: Reuters

Izraelski policiji bo pomagala vojska
Tudi v Izraelu bo policiji pri nadzoru karantene oziroma omejevanju gibanja pomagala vojska. Od nedelje bo tako na izraelskih ulicah patruljiralo približno 500 vojakov. Šole v Izraelu so zaprte, prav tako veliko podjetij, tako da je na čakanju približno 500.000 ljudi. Iz Izraela poročajo o 3.000 okuženih, deset ljudi je umrlo. Je pa kriza očitno pripomogla, da bosta premier Benjamin Netanjahu in vodja opozicije Beni Ganc sestavila vlado narodne enotnosti in tako končala politično krizo v državi, ki traja že leto dni.