Foto: EPA
Foto: EPA

Nemške oblasti odsvetujejo vsa potovanja na tovrstna tvegana območja zaradi razširjenosti okužb z novim koronavirusom. Za vse, ki želijo vstopiti v Nemčijo in so bili v zadnjih 14 dneh na teh tveganih območjih, je obvezna karantena.

Netvegani deli Slovenije pa za Berlin še naprej ostajajo obalno-kraška, goriška, posavska, podravska in pomurska statistična regija ter jugovzhodna Slovenija.

Sorodna novica Bi šli radi v tujino? Pogoje vstopa v ciljno državo morate poiskati sami.

Spremembe tudi za druge države

Nemška vlada je sicer danes svoj rdeči seznam razširila tudi na dodatna območja v sosednjih Hrvaški in Madžarski, pa tudi na Slovaškem, Bolgariji in v nekaterih drugih državah. Za tvegano je razglasila celotno Romunijo in celotno Nizozemsko z izjemo pokrajine Zeeland in čezmorskih območij.

S seznama pa je medtem umaknila francoski otok Korzika in Brodsko-posavsko županijo na Hrvaškem.

Oceno, katero območje se uvrsti na nemški rdeči seznam, sprejemajo skupaj nemška ministrstva za zdravje, zunanje zadeve in notranje zadeve.

Načeloma se na ta seznam uvrstijo območja, v katerih so v zadnjih sedmih dneh zaznali več kot 50 novih okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev. Upoštevajo pa se tudi druga merila, navaja Inštitut Roberta Kocha na svoji spletni strani.