Skupno je na Poljskem do zdaj umrlo 18.208 bolnikov s covidom-19. Foto: Reuters
Skupno je na Poljskem do zdaj umrlo 18.208 bolnikov s covidom-19. Foto: Reuters

Na Švedskem so v zadnjem dnevu zaznali rekordnih 5400 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ do zdaj, umrlo pa je 174 bolnikov s covidom-19.

Na Poljskem skupno več kot milijon okuženih z novim koronavirusom

Na Poljskem so v zadnjih 24 urah potrdili še 13.855 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo je še 609 covidnih bolnikov, skupno 18.208. Okužb so do zdaj potrdili 1.013.747, poroča poljska tiskovna agencija PAP. V bolnišnicah se zdravi 20.855 bolnikov s covidom-19.

Od izbruha epidemije v marcu je poljska vlada uvedla vrsto ukrepov za zajezitev širjenja okužb. Do najmanj 27. decembra ostajajo zaprti restavracije, fitnesi, kinodvorane in gledališča, vlada pa je 28. novembra dovolila vnovično odprtje nakupovalnih središč.

Poljska naročila 45 milijonov odmerkov cepiva

Poljski premier Mateusz Morawiecki je napovedal, da naj bi v državi predvidoma februarja začeli cepljenje proti covidu-19. Po njegovih navedbah je Poljska pri več proizvajalcih naročila skupno 45 milijonov odmerkov cepiva.

"Cepljenje bo brezplačno, prostovoljno in v dveh krogih," je napovedal premier in dodal, da bo cepivo najprej na voljo zdravstvenemu osebju, sledili bodo starejši od 65 let ter bolniki v oskrbovanih domovih, nato pa še vojaki, policisti in gasilci.

Morawiecki je pojasnil, da bo cepljenje potekalo v ordinacijah družinskih zdravnikov in v posebnih centrih za cepljenje ter v začasnih bolnišnicah, ki so jih na Poljskem uredili za bolnike s covidom-19. Poljska vlada namerava še ta mesec začeti kampanjo ozaveščanja, s katero bi prebivalce spodbudila k temu, naj se odločijo za cepljenje.

V Franciji bodo zimskošportna središča med prazniki odprta, vendar žičniške naprave ne bodo obratovale. Foto: Reuters
V Franciji bodo zimskošportna središča med prazniki odprta, vendar žičniške naprave ne bodo obratovale. Foto: Reuters

Francija napovedala karanteno za smučarje

Francoska vlada namerava za prebivalce, ki bodo med prazniki odšli na smučanje v Švico ali Španijo, uvesti sedemdnevno karanteno, je napovedal tamkajšnji premier Jean Castex.

Da bi Francozom preprečili, da bi se na smučiščih v sosednjih državah, kot sta Švica ali Španija, okužili z novim koronavirusom "bomo uvedli karanteno", je pojasnil Castex. V okviru tega ukrepa bodo na mejah izvajali naključni nadzor.

Prefekti departmajev bodo lahko Francozom, ki se bodo vrnili s smučišča v Švici ali Španiji, odredili sedemdnevno karanteno, v tem času pa jih bodo tudi testirali na novi koronavirus.

Diplomatske dejavnosti glede usklajenega obratovanja smučišč z drugimi evropskimi državami se po Castexovih navedbah nadaljujejo. Francija se namreč skupaj z Nemčijo in Italijo zavzema, da bi bila smučarska središča po vsej Evropi zaprta do začetka januarja, Avstrija, Švica in Španija pa temu nasprotujejo. V Franciji bodo zimskošportna središča med prazniki odprta, vendar žičniške naprave ne bodo obratovale.

Francoska vlada namerava uvesti tudi obvezno predložitev negativnega izvida testa za potnike ob prihodu na letališče.

Sorodna novica Kakšni bodo "koronaprazniki"? Ukrepe bodo v nekaterih državah začasno omilili

Na Norveškem za praznike blažji protikoronski ukrepi

Na Norveškem bodo med božično-novoletnimi prazniki v veljavi nekoliko blažji ukrepi za zajezitev novega koronavirusa. Gospodinjstva bodo na obisk lahko povabila deset ljudi namesto petih, je sporočila norveška vlada.

Posamezno norveško gospodinjstvo lahko trenutno na obisk povabi največ pet ljudi, ki morajo upoštevati najmanj meter medsebojne razdalje. To pravilo bo v veljavi do prihodnjega leta, vendar bodo lahko gospodinjstva v prazničnem času dvakrat povabila največ deset ljudi, je sporočila vlada. "Letos boste morali improvizirati in morda nekoliko raztegniti mizo," je dejala premierka Erna Solberg.

Norveška v drugem valu epidemije covida-19 v nasprotju z več drugimi evropskimi državami ni ustavila javnega življenja, bodo pa do 16. decembra v veljavi stroga pravila za zajezitev širjenja novega koronavirusa. V Oslu so poleg tega prepovedali tudi prodajo alkohola v barih in restavracijah. Skandinavska država, ki ima okoli 5,3 milijona prebivalcev, ima eno najnižjih stopenj okužb z novim koronavirusom v Evropi, saj so do zdaj potrdili 36.591 primerov okužbe, umrlo je 351 ljudi.

Francija se namreč skupaj z Nemčijo in Italijo zavzema, da bi bila smučarska središča po vsej Evropi zaprta do začetka januarja, Avstrija, Švica in Španija pa temu nasprotujejo. Foto: Reuters
Francija se namreč skupaj z Nemčijo in Italijo zavzema, da bi bila smučarska središča po vsej Evropi zaprta do začetka januarja, Avstrija, Švica in Španija pa temu nasprotujejo. Foto: Reuters

Hrvaška: Novih 3539 okužb in 55 žrtev

Na Hrvaškem so v preteklih 24 urah ob opravljenih 10.077 testih potrdili 3539 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 55 bolnikov s covidom-19, je sporočil nacionalni štab civilne zaščite.

Današnje število novih primerov je višje kot v ponedeljek in torek, ko so potrdili 1830 oziroma 2900 novih okužb, a tudi nižje kot prejšnjo sredo, ko so potrdili 3603 nove okužbe ob 10.194 testih. Prejšnji teden so nato do konca tedna potrjevali rekordne številke, ki so presegle 4000 okuženih dnevno. Največje dnevno število na novo okuženih je bilo prejšnji petek, ko je doseglo 4080.

Na Hrvaškem je trenutno 22.610 aktivnih okužb. V bolnišnicah se zdravi 2408 bolnikov s covidom-19, na medicinske ventilatorje je priključenih 252 ljudi.

Avstrija bo zaostrila ukrepe na mejah in letališčih

Avstrija namerava zaradi pandemije covida-19 med božičnimi prazniki zaostriti ukrepe na mejah in letališčih za tiste, ki potujejo v države z visokim tveganjem za okužbo, tudi v vse sosednje države, oziroma se bodo iz njih vrnili.

Avstrija namerava med božičnimi prazniki zaostriti ukrepe na mejah in letališčih za tiste, ki potujejo v države z visokim tveganjem za okužbo. Foto: Reuters
Avstrija namerava med božičnimi prazniki zaostriti ukrepe na mejah in letališčih za tiste, ki potujejo v države z visokim tveganjem za okužbo. Foto: Reuters

Po pisanju časopisa Kurier vlada pripravlja odlok o obvezni karanteni, po katerem bodo morali vsi, ki bodo v Avstrijo prišli iz držav s 14-dnevno incidenco, višjo od 100 na 100.000 prebivalcev, za deset dni v karanteno. Po petih dneh se bodo lahko testirali na novi koronavirus, in če bo izvid testa negativen, bodo lahko karanteno končali.

Ukrep bo veljal za vse sosednje države, piše časopis Der Standard na svoji spletni strani. Med njimi je tudi Slovenija, kjer glede na nove podatke Evropskega centra za nadzor in preprečevanje bolezni (ECDC) 14-dnevna incidenca znaša 972.

Zaposleni za čas karantene in čakanja na izvide testiranj po pisanju Kurierja ne bodo upravičeni do odsotnosti z dela, temveč bodo morali tisti, ki bodo za praznike potovali v rizične države, vzeti deset dni dopusta za karanteno.

Tarča ukrepa so predvsem tisti, ki bi za praznike potovali k sorodnikom na Balkan ali v Turčijo. Ukrepi bodo zaradi pravoslavnega božiča veljali do 10. januarja, s čimer želi avstrijska vlada preprečiti tretji val epidemije covida-19 po praznikih oziroma zlom zdravstvenega sistema, kjer so zaposleni številni priseljenci, še poročajo avstrijski časopisi.

Avstrijsko notranje ministrstvo je pojasnilo, da bodo omejitve ob ponovnem vstopu v Avstrijo veljale od 19. decembra letos do 10. januarja prihodnje leto, kar je povezano tudi s pravoslavnim božičem 7. januarja. Obvezna desetdnevna karantena bo veljala samo za tiste, ki bodo v državo vstopili, ne pa za vse njihove družinske člane iz istega gospodinjstva.

V Avstriji bodo postopoma odprli nekatere storitve

Avstrijski kancler je napovedal, da se bodo restavracije in hoteli lahko odprli 7. januarja, smučanje bo dovoljeno od 24. decembra, medtem ko se bodo trgovine in osnovne šole znova odprle v ponedeljek.

Kot je poudaril Kurz, je ustavitev javnega življenja, ki traja že okoli dva tedna, delovala, kar kaže tudi sedemdnevna incidenca, ki je pred tednom dni znašala okoli 600 na 100.000 prebivalcev, konec tega tedna pa bo predvidoma okoli 250. "A pandemije še ni konec," je posvaril kancler, ki dopušča tudi možnost ponovnega zvišanja števila okužb med božično-novoletnimi prazniki.

Ob izboljšanih epidemioloških razmerah se bodo v ponedeljek lahko v Avstriji znova odprli knjižnice in muzeji, kulturne prireditve pa še vedno ne bodo dovoljene, zaprte bodo ostale tudi kinodvorane, se bo pa v šolske klopi lahko vrnil del avstrijskih šolarjev.

Avstrija dovolila odprtje smučarskih središč 24. decembra

Še naprej bodo prepovedane športne dejavnosti v zaprtih prostorih, bodo pa od 24. decembra dovoljene nekatere individualne dejavnosti na prostem, kot sta smučanje in drsanje.

Restavracije, bari in hoteli bodo zaprti do 6. januarja, božični sejmi letos ne bodo dovoljeni, prav tako še naprej ne bo dovoljeno prodajati alkoholnih pijač za s seboj.

Bodo pa v Avstriji v ponedeljek nekoliko razrahljali omejitve glede druženja, in sicer se bodo – razen za božič in silvestrovo – lahko srečevali člani dveh različnih gospodinjstev. V ponedeljek bodo znova lahko začeli delovati frizerski in masažni saloni, a bo zanje veljala omejitev ene stranke na desetih kvadratnih metrih površine.

V Avstriji je od 17. novembra drastično omejena svoboda gibanja in druženja, zaprte so vse nenujne trgovine ter številne storitvene dejavnosti, kor so frizerski saloni. Z izjemo članov istega gospodinjstva so dovoljena le še srečanja z življenjskim partnerjem, ki ne živi v istem gospodinjstvu, z enim najožjim sorodnikom oziroma z eno drugo osebo. Odhod z doma na delo je dovoljen, če je to res potrebno, ves pouk poteka na daljavo, pa tudi vrtci so večinoma zaprti.

V Avstriji se začenja množično testiranje. Foto: Reuters
V Avstriji se začenja množično testiranje. Foto: Reuters

Tudi v Italiji strožji ukrepi med prazniki

Tudi v Italiji bodo med božičnimi in novoletnimi prazniki veljali strožji ukrepi, da bi preprečili tretji val epidemije covida-19, je napovedal minister za zdravje Roberto Speranza. "Nadaljevati moramo jasne in stroge ukrepe, da ne bi ogrozili doseženega v zadnjih tednih pri zmanjševanju števila okužb," je dejal.

Minister je pojasnil, da naj bi med prazniki prepovedali potovanje v tujino in med deželami, 25. in 26. decembra ter 1. januarja pa bi omejili tudi potovanje med občinami.

Drugi val, ki je Italijo prizadel oktobra in novembra, se je počasi začel umirjati. Foto: Reuters
Drugi val, ki je Italijo prizadel oktobra in novembra, se je počasi začel umirjati. Foto: Reuters

"Stike med ljudmi moramo kar se da omejiti," je poudaril Speranza in posvaril, da bo sicer januarja in februarja "pred vrati tretji val".

Speranza drugih ukrepov ni omenjal, a mediji poročajo, da namerava vlada ohraniti policijsko uro, omejiti družinska srečanja ob božiču, smučišča pa naj bi bila zaprta do začetka januarja.

Minister je še napovedal, da bo Italija kar se da hitro, po možnosti konec januarja prihodnje leto, začela kampanjo cepljenja proti covidu-19. Cepljenje bo brezplačno in prostovoljno. Rim je za 60 milijonov prebivalcev naročil 202 milijona odmerkov cepiva.

Drugi val, ki je Italijo prizadel oktobra in novembra, se je medtem počasi začel umirjati. Speranza padec števila okužb med drugim pripisuje razdelitvi države na območja različnih barv glede na nevarnost tveganja za okužbo z novim koronavirusom.

V zadnjem dnevu so zaznali 20.709 novih okužb, potem ko so jih dan pred tem 19.350, kar je precej manj kot ob vrhuncu drugega vala 13. novembra, ko so jih našteli 41.000. Skupno so v Italiji do zdaj potrdili več kot 1,6 milijona okužb z novim koronavirusom, umrlo je 57.045 ljudi s covidom-19, od tega 684 v zadnjem dnevu, kar je približno sto manj kot dan pred tem, kažejo podatki italijanskega ministrstva za zdravje.

Še naprej se zmanjšuje število covidnih bolnikov v italijanskih bolnišnicah, saj je v zadnjih 24 urah padlo z 32.811 na 32.454. Na intenzivni negi je 3616 covidnih bolnikov, kar je približno 50 manj kot v torek.