Na Kitajskem želijo preprečiti obsežnejše širjenje novega koronavirusa. Foto: EPA
Na Kitajskem želijo preprečiti obsežnejše širjenje novega koronavirusa. Foto: EPA

Po poročanju lokalnih medijev naj bi center zgradili v prihodnjih dneh.

Kitajska, kjer se je novi koronavirus konec leta 2019 prvič pojavil, je bila v boju proti širjenju virusa uspešna s strogimi ukrepi, omejitvami potovanj in množičnim testiranjem.

Zadnje tedne pa se znova spoprijema s porastom okužb, še posebej na severu države, kjer so oblasti zaradi več manjših lokalnih izbruhov znova uvedle stroge karantenske ukrepe in množično testiranje, pripravljajo pa se tudi na selitev vaščanov celotnih vasi v nov velik center za karanteno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prizori v predmestju Šidžjadžuanga, enajstmilijonskega glavnega mesta pokrajine Hebej, so podobni tistim z začetka lanskega leta, ko so samo v nekaj dneh zgradili veliko začasno bolnišnico v Vuhanu, takratnem žarišču okužb.

V centru za karanteno naj bi živelo več kot 4000 ljudi, ki so bili v tesnih stikih z okuženimi s koronavirusom. Državna televizija CCTV je objavila posnetke delavcev, kako ponoči sestavljajo bivalnikom podobne konstrukcije. Gradnjo so začeli 13. januarja, ko so v Šidžjadžuangu uvedli karanteno zaradi več sto okužb v nekaj tednih. Več kot 20.000 vaščanov iz okolice mesta pa so oblasti poslale v poslopja, določena za karanteno.

Več milijonov prebivalcev mesta so medtem večkrat testirali na okužbo.

Medtem so v Nangongu južno od Pekinga v petih dneh zgradili bolnišnico s 1500 sobami po tem, ko so v mestu zaznali porast števila okužb. Gre za prvo od šestih začasnih bolnišnic s skupaj 6500 sobami, ki jih gradijo v Nangongu v pokrajini Hebej, poroča kitajska tiskovna agencija Šinhua. Bolnišnice naj bi dokončali ta teden.

Na Kitajskem so izredno pozorni na naraščanje okužb pred kitajskim novim letom v februarju, ko naj bi milijoni meščanov potovali v svoje domače kraje na podeželju.

Japonska: V drugem valu epidemije več samomorov

Na Japonskem je stopnja samomorov v drugem valu epidemije covida-19 narasla, predvsem med ženskami in otroki, potem ko je med prvim valom upadla, kaže študija hongkonške univerze znanosti in tehnologije ter tokijskega metropolitanskega instituta za gerontologijo.

Študija kaže, da je stopnja samomorov med lanskim julijem in oktobrom narasla za 16 odstotkov glede na isto obdobje v letu 2019. Med lanskim februarjem in junijem pa je padla za 14 odstotkov glede na isto obdobje v letu 2019.

Avtorji študije, ki je objavljena v reviji Nature human behaviour, poudarjajo, da tokratna pandemija nesorazmerno vpliva na psihično zdravje otrok, najstnikov in žensk, še posebej gospodinj.

Na manjše število samomorov v prvem valu pandemije bi lahko vplivala vrsta dejavnikov, med njimi tudi vladna denarna podpora posameznikom in podjetjem, zmanjšanje delovnih ur in zaprtje šol, ugotavljajo avtorji.

Vendar pa se je v drugem valu to obrnilo, saj je stopnja samomorov med ženskami narasla kar za 37 odstotkov, kar je petkrat večji porast kot med moškimi. Takrat je podaljšana epidemija prizadela industrije, v katerih prevladujejo ženske, s tem pa se je povečalo breme zaposlenih žensk, medtem ko se je povečalo nasilje v družini, kaže študija.

Študija, ki temelji na podatkih ministrstva za zdravje od novembra 2016 do oktobra 2020, kaže tudi, da je med drugim valom stopnja samomorov med otroki in najstniki narasla za 49 odstotkov.

V državi trenutno veljajo izredne razmere zaradi covida-19 v enajstih od skupno 47 prefektur, tudi v prestolnici Tokio, v Kjotu in Osaki.