Foto: BoBo
Foto: BoBo

Trije bolniki so bili iz bolnišnice odpuščeni v domačo oskrbo. Po podatkih sledilnika covid-19 je trenutno 313 aktivno okuženih.

10 novih okužb je bilo odkritih v Ljubljani, štiri v Celju in Tržiču, tri v Črnomlju, Šentjurju, Ilirski Bistrici, po eno okužbo pa so odkrili v Novem mestu, Mariboru, Lukovici, Domžalah, na Igu, v Medvodah, Metliki, Rečici ob Savinji, Zagorju ob Savi, Zrečah, Ankaranu, Ljubnem, občini Miren - Kostanjevica, Mirni, Radečah in Štorah.

Največ novookuženih je v starostni skupini 25–34 let (11), sledijo mlajši od 24 let (10), okužbo so odkrili tudi pri enem otroku, sedmih ljudeh, starih med 35 in 44 let, štirje so iz skupine 45–54 let, devet jih je starejših od 55 let in eden starejši od 85 let.

Okužba v slovenjgraški bolnišnici

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec po daljšem obdobju brez potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom obravnavajo t. i. vdor v belo cono. Okužbo so namreč potrdili pri bolniku, ki je bil na oddelek sprejet zaradi poslabšanja drugega, kroničnega obolenja.

SB Slovenj Gradec. Foto: Televizija Slovenija
SB Slovenj Gradec. Foto: Televizija Slovenija

Okuženi bolnik bo zdravljenje nadaljeval v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, so sporočili iz Splošne bolnišnice Slovenj Gradec. Ob tem iz bolnišnice pozivajo tako bolnike kot ostale obiskovalce bolnišnice, da se držijo predpisanega hišnega reda, upoštevajo navodila osebja in podajajo resnične podatke o svojem zdravstvenem stanju, stikih in gibanju. "Le tako lahko zagotavljamo varnost in zdravje vseh v bolnišnici, vključno z zaposlenimi – s tem omogočamo tudi nemoteno izvajanje vseh ostalih zdravstvenih storitev," so še spomnili v bolnišnici.

Na Koroškem so po zadnjih podatkih sledilnika za covid-19, ki zajemajo podatke do vključno srede, v zadnjih 14 dneh potrdili 11 primerov okužbe z novim koronavirusom, toliko je torej v regiji trenutno aktivnih okužb. Od tega so največ, to je štiri, potrdili v Slovenj Gradcu, sledijo Prevalje s tremi primeri, Ravne na Koroškem z dvema, po enega pa so potrdili na Muti in v Mislinji.

Vlada z uredbo zagotovila denar za dodatne kadre v domovih

Vlada je na seji izdala uredbo o zagotovitvi sredstev za financiranje dodatnih kadrov pri izvajalcih institucionalnega varstva v javni mreži. Uredba določa metodologijo ocenjevanja potreb, pogoje in postopek dodelitve sredstev za omenjeni namen, so sporočili po seji vlade.

Kot so zapisali, pravno podlago za zagotovitev sredstev za dodatni kader daje zakon o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val covida-19, pri čemer se sredstva namenjajo za izvajanje osnovne in socialne oskrbe. Pri izvajanju institucionalnega varstva je poudarek na nadomeščanju ali dopolnjevanju funkcije doma, kar pomeni, da se mora v primeru priprav na covid-19 ali vnosa okužbe s covidom-19 pri izvajalcu celodnevnega institucionalnega varstva zlasti uporabnikom, ki niso okuženi, zagotavljati osnovno in socialno oskrbo v enakem oziroma nespremenjenem obsegu, so na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pojasnili namen uredbe.

Uredba določa višino sredstev, ki je posameznemu izvajalcu na razpolago v obdobju dveh let po uveljavitvi uredbe, dejanska višina porabe pa bo odvisna od potreb posameznega izvajalca.
Uredba določa tudi vrsto pravnih razmerij, prek katerih bodo dodatni kadri opravljali delo.


Karantena pripomore k preprečevanju širjenja v populaciji

Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni NIJZ-ja Nuška Čakš Jager je pojasnila, da povečano število okužb pomeni veliko obremenitev za epidemiološko službo, in čeprav epidemiološke preiskave še potekajo, so do zdaj našli 14 vnesenih primerov, skoraj vsi so iz Hrvaške.

Epidemiologi po njenih besedah prosijo, da se ljudje poskusijo držati vseh priporočil, da sodelujejo z epidemiološko službo, ko je treba pridobivati podatke, in da uporabljajo aplikacijo za iskanje stikov. "To bi nam v izjemno obremenjenem delovnem procesu pomagalo, da bi širjenje le zamejili."

"Razpršenost po Sloveniji je precejšnja," izpostavlja Nuška Čakš Jager z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Foto: Zajem zaslona

Položaj je trenutno drugačen kot spomladi, ko je bilo odkritih toliko okužb, saj so se v teh časih veliko naučili in se drugače organizirali, pravi. Sledenje in koordinacija na državni ravni prispevata k temu, da preprečijo nadaljnjo rast, zato bodo upoštevali več dejavnikov, ko bodo predlagali zaostrovanje katerega od ukrepov.

"Stikov novookuženih je precej, sedem jih je bilo takih, ki so že imeli odrejeno karanteno in nam je torej uspelo zamejiti potencialno širjenje naprej. Karantena pripomore k preprečevanju širjenja v populaciji," je poudarila.

Toliko okužb nazadnje na začetku aprila

43 novih okužb so nazadnje zaznali na začetku aprila, takrat je bilo v bolnišnicah tudi več kot 100 ljudi. Največji dnevni porast do zdaj je bilo 61 novih okužb v enem dnevu, skok to sredo pa se uvršča med deset najvišjih dnevnih prirastov od začetka odkrivanja okužb. O podobnih 'rekordih' žal poročajo tudi iz drugih evropskih držav.

V skladiščih 29 milijonov mask

Število okužb z novim koronavirusom se v zadnjih dneh torej povečuje. Slovenija je vsaj glede zalog zaščitne opreme na drugi val epidemije dobro pripravljena, zagotavljajo pristojni. Po podatkih zavoda za blagovne rezerve je v skladiščih med drugim več kot 29 milijonov različnih zaščitnih in kirurških mask ter več kot 29.000 litrov razkužila.

Podatki o širjenju novega koronavirusa pri nas niso dobri