Čakanje na cepljenje proti covidu-19 v Nemčiji. Foto: EPA
Čakanje na cepljenje proti covidu-19 v Nemčiji. Foto: EPA

V Nemčiji kot merilo za uvedbo ukrepov tako ne bi bila več pojavnost okužb, temveč število hospitaliziranih covidnih bolnikov.

Nemški zdravstveni minister Jens Spahn meni, da upoštevanje incidence več kot 50 okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjem tednu, glede napredka pri cepljenju proti covidu-19, ni več smiselno. To določilo bi po njegovem prepričanju moralo biti umaknjeno iz zakona o boju proti nalezljivim boleznim, čeprav so se nekatere zvezne dežele že sicer pri uvajanju ukrepov začele odmikati od upoštevanja zgolj incidence okužb.

"Novi parameter bi morale postati hospitalizacije," je dejal Spahn, pri čemer je imel v mislih število ljudi, ki zaradi okužbe z novim koronavirusom pristanejo v bolnišnici.

Spahn si za spremembo, o kateri bi lahko v bundestagu glasovali še pred parlamentarnimi volitvami 26. septembra, prizadeva v luči visoke precepljenosti. V Nemčiji je bilo doslej z vsemi potrebnimi odmerki cepljenih skoraj 59 odstotkov prebivalcev.

Nasprotniki ukrepov v Londonu napadli televizijske postaje

Več deset protestnikov, ki nasprotujejo ukrepom za omejitev širjenja novega koronavirusa in kampanji cepljenja proti covidu-19, je v Londonu vdrlo v poslopje, kjer ima sedež več informativnih televizijskih postaj, med njimi ITV, Channel 4 in Channel 5. Več novinarjev je zaradi tega za nekaj časa obstalo v svojih pisarnah.

Protestniki so ob tem vzklikali: "Spravljajo se na naše otroke!". Na Otoku so namreč sprejeli ukrep, da bodo cepili tudi mladostnike, stare 16 in 17 let. Ob tem so bili nekateri kritični tudi do medijev, češ da poročajo zgolj o mrtvih zaradi covida-19.

Na prizorišče je prišla policija, a so protestniki že zapustili stavbo, je pa bilo območje pozneje pod močno policijsko zaščito.

V Združenem kraljestvu cepljenje proti covidu-19 ni obvezno, proti cepljenju usmerjeno gibanje pa ni zelo številčno – vsaj en odmerek cepiva proti covidu-19 je doslej prejelo že približno 90 odstotkov odraslih.

Vlada za zdaj še ni uvedla covidnega potrdila kot pogoj za vstop v različne prostore, je pa posvarila, da bi ga lahko septembra uveljavili za vstop na stadione ali diskoteke, še piše AFP.

Italijanskim učiteljem brez covidnega potrdila grozi suspenz

Medtem si italijanske oblasti prizadevajo, da bi se septembra pouk začel v šolah. Minister za izobraževanje Patrizio Bianchi je napovedal, da bodo učitelji in učiteljice morali predložiti covidno oziroma zeleno potrdilo. Če ga ne bodo imeli, jim grozi suspenz.

"Pripravljamo se na to, da bodo otroci in mladi znova šli v šole. Vendar pa bo to mogoče samo ob sodelovanju vseh," je povedal minister.

"Kar se tiče osebja in učiteljev, imamo jasna pravila. Vsakdo, ki bo imel zeleno potrdilo, bo septembra ob začetku šole lahko prisoten, medtem ko bo tisti, ki ga ne bo imel, suspendiran," je v nedeljo zvečer pojasnil Bianchi. Zavrnil je navedbe, da je covidno potrdilo, s katerim prebivalci Italije dokazujejo, da so covid-19 preboleli, da so bili proti tej bolezni cepljeni ali pa da so testirani na novi koronavirus, "kazenski ukrep".

Glede uporabe mask v šolah je povedal, da jih bodo morali otroci, starejši od šest let, še naprej nositi. Povedal je še, da mladim zaupa glede cepljenja proti covidu-19. Pojasnil je, da je cepljenih več kot 60 odstotkov mladostnikov, starih od 16 do 19 let.

V Italiji bodo sicer 1. septembra zaostrili ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. Od tedaj bo potrdilo o cepljenju, prebolelosti ali negativnem testu obvezno za vstop na letalo, hitri vlak, avtobus in trajekt.