V ZDA so s cepivom Pfizer/BioNTech cepili več kot 200 milijonov ljudi. Foto: BoBo
V ZDA so s cepivom Pfizer/BioNTech cepili več kot 200 milijonov ljudi. Foto: BoBo

Cepivo podjetij Pfizer in BioNTech je prvo v ZDA dobilo dovoljenje za začasno uporabo, to je bilo decembra lani, z njim pa so cepili več deset milijonov ljudi. Maja je proizvajalec zaprosil za izdajo dovoljenja za promet za ljudi, starejše od 16 let.

Od decembra so z njim cepili več kot 204 milijone ljudi. Pristojne oblasti upajo, da bodo s tem pridobile zaupanje javnosti, da se bodo ljudje odločili cepiti proti covidu-19, saj je cepivo varno in učinkovito. Za mlade med 12. in 16. letom starosti še vedno ostaja v veljavi začasno dovoljenje za uporabo.

FDA je sporočil, da so dovoljenje za uporabo izdali na podlagi podatkov iz kliničnih preizkusov in ocen, pri čemer je sodelovalo več kot 40.000 ljudi.

Za stalno uporabo prosilo tudi podjetje Moderna

Začasno dovoljenje za uporabo imata v ZDA še cepivi Moderne in družbe Johnson & Johnson.

Moderna je že zaprosila tudi za stalno dovoljenje za uporabo, vendar FDA še ni predložil vseh dokumentov, medtem ko Johnson & Johnson zahteve za izdajo dovoljenja še ni vložil.

Za pridobitev dovoljenja je potrebnih desetkrat več podatkov kot za začasno dovoljenje.

V ZDA, ki so med državami, ki jih je epidemija najbolj prizadela, je popolnoma cepljenih 51 odstotkov ljudi.

ZDA: Cepivo Pfizerja bo v celoti odobreno

Pentagon napovedal obvezno cepljenje vojakov

Ameriška vojska je sporočila, da bo cepljenje obvezno za vse njene pripadnike, vključno z rezervno sestavo. Tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby je povedal, da bodo časovnico za cepljenje pripravili v prihodnjih dneh.

Mesto New York pa je napovedalo, da bo cepljenje obvezno za vse učitelje in drugo osebje v javnih šolah. Kot je dejal župan Bill de Blasio, mora vsak zaposleni do 27. septembra dobiti vsaj en odmerek cepiva proti covidu-19. Pojasnil je, da zaposleni ne bodo imeli možnosti, da se redno testirajo, temveč je cepljenje obvezno.

New York ima največji sistem javnih šol v ZDA. Skupno jih je okoli 1800, v njih se šola 1,1 milijona otrok, zaposlenih pa je skoraj 150.000 ljudi. Doslej se jih je cepilo 63 odstotkov.
V osemmilijonskem New Yorku je z najmanj enim odmerkom cepljenih več kot 75 odstotkov odraslih.