Cepljenje s cepivom AstraZenece v Tajvanu. Foto: EPA
Cepljenje s cepivom AstraZenece v Tajvanu. Foto: EPA

V tretji fazi kličnih preizkusov cepiva v ZDA je sodelovalo 32.449 ljudi, od katerih so dve tretjini cepili. Okoli 20 odstotkov udeležencev je bilo starejših od 65 let, okoli 60 odstotkov pa jih je imelo zdravstvena stanja, ki pomenijo večje tveganje za težji potek koronavirusne bolezni, kot so diabetes, bolezni srca in pretirana debelost, so sporočili iz britansko-švedskega podjetja.

Cepivo je bilo 79-odstotno učinkovito pri preprečevanju simptomatičnega covida-19 pri splošni populaciji in 100-odstotno učinkovito pri preprečevanju težjega poteka bolezni in hospitalizacij.

Odbor za nadzor varnosti ni ugotovil povečanega tveganja za trombozo (krvne strdke) med 21.583 udeleženci, ki so bili cepljeni z vsaj enim odmerkom cepiva.

Več držav cepljenja s tem cepivom ne priporoča za starejše od 65 let zaradi pomanjkanja podatkov za to starostno skupino v prejšnjih kliničnih testih. Zaradi primerov nastanka krvnih strdkov pa je več držav tudi ustavilo uporabo cepiva. Potem ko je Evropska agencija za zdravila v četrtek potrdila, da je cepivo varno in učinkovito ter da ni povezano s povečanim tveganjem za nastanek krvnih strdkov, je več evropskih držav znova začelo uporabljati cepivo.

Ann Falsey, profesorica medicine na medicinski fakulteti v Rochestru, ki je sodelovala pri kliničnih preizkusih, je ugotovitve predstavila kot razburljive, ker "prvič kažejo podobno učinkovitost cepiva pri starejših od 65 let kot pri splošni odrasli populaciji". Analiza po njenih besedah potrjuje, da cepivo zagotavlja zaščito pred novim koronavirusom za vse odrasle.

AstraZeneca je še sporočila, da se pripravlja na predložitev ugotovitev ameriškemu uradu za hrano in zdravila, da bi dovolil uporabo cepiva v ZDA.

Johnson želi s pogovori preprečiti izvoz cepiv iz EU-ja

V sporu glede morebitne ustavitve izvoza cepiv proti covidu-19 v Združeno kraljestvo se bo britanski premier Boris Johnson obrnil na nemško kanclerko Angelo Merkel in francoskega predsednika Emmanuela Macrona in ju poskušal prepričati, naj Evropska unija ne blokira izvoza.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Voditelji držav članic se bodo v četrtek sešli na virtualnem vrhu, na katerem naj bi govorili tudi o težavah zaradi bistveno manjše dobave cepiva podjetja AstraZeneca od predvidene. Johnson želi še pred tem preprečiti morebitno sprejetje odločitve o ustavitvi izvoza tega cepiva na Otok.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je namreč pretekli konec tedna ob sporu zaradi bistveno manjših dobav od dogovorjenih AstraZeneci zagrozila s prepovedjo izvoza njenega cepiva iz EU-ja.

"Imamo možnost prepovedati načrtovani izvoz. To je sporočilo AstraZeneci: najprej izpolni pogodbo z Evropo, preden začneš izvažati v druge države," je dejala von der Leynova.

Madžarska odobrila že drugo kitajsko cepivo

Kitajsko farmacevtsko podjetje CanSino Biologics je medtem sporočilo, da so pristojni organi na Madžarskem odobrili uporabo njihovega cepiva proti okužbi z novim koronavirusom.

Po cepivu podjetja Sinofarm je to že drugo kitajsko cepivo, ki ga bodo smeli uporabljati na Madžarskem.

Madžarski nacionalni inštitut za zdravila in hrano je po navedbah CanSina že izdal pogojno dovoljenje za promet z njihovim cepivom, poimenovanim Convidecia. Pogojno dovoljenje zato, ker tretja faza kliničnega testiranja še ni končana in imajo torej za zdaj na razpolago le začasne rezultate tega testiranja.

Koliko odmerkov cepiva in kdaj bo podjetje CanSino Biologics dobavilo Madžarski, za zdaj ni znano.

Testiranje kitajskega cepiva Convidecia še poteka, na fotografiji mehiški prostovoljec prejema odmerek. Foto: EPA
Testiranje kitajskega cepiva Convidecia še poteka, na fotografiji mehiški prostovoljec prejema odmerek. Foto: EPA

Pri cepljenju s cepivom Convidecia ali Ad5-nCoV sicer po poročanju kitajskega Global Timesa zadostuje že en odmerek. Na Kitajskem ima pogojno dovoljenje za množično uporabo od 25. februarja, prav tako so ga že februarja dovolili v Pakistanu in Mehiki, za dovoljenje pa je proizvajalec zaprosil tudi v Rusiji.

Po dozdajšnjih ugotovitvah nudi cepivo 28 dni po cepljenju 65,28-odstotno zaščito proti simptomom covida-19, medtem ko naj bi bilo pri preprečevanju hujših potekov te bolezni po 28 dnevih 90,98-odstotno učinkovito. O hujših neželenih učinkih cepljenja niso poročali, manj primerov stranskih učinkov zaznavajo pri starejših ljudeh. Cepivo so skupaj razvili podjetje CanSino in ekipa kitajskih vojaških strokovnjakov za nalezljive bolezni.

Proizvajalci Sputnika V evropskemu komisarju očitajo pristranskost

Proizvajalci ruskega cepiva proti covidu-19 Sputnik V evropskemu komisarju za notranji trg Thierryju Bretonu očitajo pristranskost, potem ko je ta v pogovoru za francosko televizijo TF1 v nedeljo zvečer izjavil, da Evropska unija tega cepiva "absolutno ne potrebuje".

Komisar je med drugim še dejal, da imajo Rusi težave s proizvodnjo Sputnika V in bodo zato verjetno potrebovali pomoč EU-ja. "Če jim bomo morali zagotoviti eno ali dve tovarni za izdelavo, zakaj ne, a trenutno so prioriteta Evropejci," je dodal.

Ruski sklad za neposredne naložbe (RDIF), ki je finančno podprl razvoj Sputnika V, je Bretona zato že obtožil, da je "očitno pristranski" in nenaklonjen temu cepivu, zato ker je rusko.

"Dragi komisar Breton, prosim prenehajte biti pristranski. Evropejci želijo izbiro varnih in učinkovitih cepiv, ki vam jih do zdaj ni uspelo zagotoviti," so mu sporočili prek Twitterja in dodali še, da je njihovo cepivo dovoljeno že v 54 državah.

Če je komisarjevo mnenje tudi "uradno stališče EU-ja", ga prosijo, da jih o tem obvesti, saj v tem primeru zaradi političnih predsodkov ni nobenega razloga za njihovo vztrajanje pri pridobivanju dovoljenja za uporabo od Evropske agencije za zdravila (EMA). Potem bodo, kot so zapisali, "raje reševali življenja v drugih državah".

Ruski predsednik Vladimir Putin je komentar predstavnika Evropske komisije označil za nenavadnega. Na srečanju o cepljenju, ki ga je neposredno prenašala televizija, je poudaril, da nikomur ničesar ne vsiljujejo. Po njegovem mnenju se ob takšnih izjavah uradnih oseb postavlja vprašanje, čigave interese ščitijo – interese farmacevtskih podjetij ali državljanov evropskih držav.

RDIF krepi proizvodnjo Sputnika V v Indiji

Ruski državni sklad RDIF, ki je financiral razvoj cepiva Sputnik V, je medtem po že dveh podobnih poslih sklenil dogovor o proizvodnji 200 milijonov odmerkov cepiva še z indijskim farmacevtskim podjetjem Virchow Biotech. "Prenos tehnologije mora biti končan v drugem trimesečju 2021, sledila mu bo komercialna proizvodnja v velikem obsegu," je sporočil RDIF.

Cepivo Sputnik V bodo proizvajali tudi v Indiji. Foto: Reuters
Cepivo Sputnik V bodo proizvajali tudi v Indiji. Foto: Reuters

Ta je že v petek naznanil ločen dogovor z indijskim podjetjem Stelis o proizvodnji prav tako 200 milijonov odmerkov. Še pred tem je že novembra lani sklenil dogovor o proizvodnji 100 milijonov odmerkov s še enim indijskim podjetjem Hetero.

"Partnerstva pri cepivih so edino sredstvo za izhod iz pandemije. Svet nadaljuje bitko s koronavirusom in vidimo vse večji interes za cepivo Sputnik V," je v izjavi zapisal vodja ruskega sklada Kiril Dmitrijev. Glede na navedbe sklada RDIF je bilo rusko cepivo odobreno v 54 državah. Med njimi sicer ni Indije, kjer trenutno poteka klinično testiranje cepiva.

Kmalu na voljo prvo cepivo, ki ga pogoltnemo?

Izraelsko-ameriško podjetje Oramed Pharmaceuticals in podjetje Premas Biotech s sedežem v Indiji medtem razvijata cepivo proti covidu-19, ki ga zaužijemo oralno. Poimenovali so ga Oravax, po spodbudnih izsledkih študije na živalih pa bodo kmalu začeli preizkušanje na ljudeh, in sicer v ZDA, Izraelu, Mehiki in Evropi, poroča RT.

Soustanovitelj Premas Biotech Prabuda Kundu je dejal, da bi bilo cepljenje kot "jemanje vitaminske tabletke". Generalni direktor Orameda Nadav Kidron je medtem prepričan, da bi oralno cepivo rešilo vse logistične težave množičnega cepljenja po svetu, saj bi lahko cepivo hranili v hladilniku in ga vzeli kar doma.