Cepljenje v Ukrajini se še vedno ni začelo, saj država ni prejela še niti enega odmerka cepiva, medtem pa v avtonomnih regijah Doneck in Lugansk prebivalce že cepijo z ruskim cepivom Sputnik V. Foto: EPA
Cepljenje v Ukrajini se še vedno ni začelo, saj država ni prejela še niti enega odmerka cepiva, medtem pa v avtonomnih regijah Doneck in Lugansk prebivalce že cepijo z ruskim cepivom Sputnik V. Foto: EPA

Ukrajina je prepovedala uporabo cepiva Sputnik V proti covidu-19, ki je proizvedeno v Rusiji. Za prepoved so se v Kijevu odločili kljub velikim težavam pri nabavi cepiv, saj v to nekdanjo sovjetsko republiko in eno najrevnejših evropskih držav ni prispel še niti en sam odmerek katerega koli cepiva.

Sorodna novica Nataša Pirc Musar: Pri cepilnih potnih listih vidim več težav kot koristi

Odločitev, ki prepoveduje registracijo cepiv iz "agresorskih držav", je vlada sprejela 8. februarja. Oznaka "agresorska država" se v Ukrajini od leta 2015 uporablja za Rusijo. V separatističnih regijah Doneck in Lugansk prebivalce cepijo s Sputnikom V.

Prozahodne ukrajinske oblasti so že pred tem večkrat zavrnile pozive ruskih politikov, naj dovolijo uporabo ruskega cepiva, saj ga vidijo kot geopolitično orožje. V 40-milijonski Ukrajini pričakujejo dobavo osmih milijonov odmerkov cepiva, obljubljenih v okviru pobude Covax, ter petih milijonov odmerkov kitajskega cepiva CoronaVac. Poleg tega se je država dogovorila za nabavo 12 milijonov odmerkov cepiv podjetij AstraZeneca in Novavax. A vse to, tudi ko oziroma če enkrat bo dostavljeno, ne bo dovolj za cepljenje zadostnega deleža prebivalstva.

V Ukrajini so do zdaj potrdili več kot 1,2 milijona okužb s koronavirusom in več kot 24.000 smrti s covidom-19.

PCR-test z grgranjem je zanesljivejši od hitrega antigenskega testa. Foto: MMC RTV SLO
PCR-test z grgranjem je zanesljivejši od hitrega antigenskega testa. Foto: MMC RTV SLO
  • Na Dunaju akcija Vsi grgramo

V avstrijski prestolnici poteka začetna faza projekta Vsi grgramo, v okviru katerega se lahko Dunajčani kar sami doma testirajo na koronavirus. To so testi PCR, ki so zanesljivejši od hitrih antigenskih testov, obenem pa je testiranje preprosto, saj ne zahteva neprijetnega odvzema brisa globoko v nosni votlini, ampak je dovolj že grgranje.

Projekt se je začel konec januarja, a glede na njegovo uspešnost si oblasti na Dunaju obetajo, da bo že marca na voljo tudi širši populaciji, so sporočili s predstavništva mesta Dunaj v Ljubljani.

Za zdaj se z omenjenim testom dvakrat tedensko testirajo zaposleni v dunajskih podjetjih in organizacijah s področja zdravstva in socialnega dela, industrije, storitvenih dejavnosti, prodaje in uprave ter njihovi najožji družinski člani.

Glavna novost je samotestiranje z aplikacijo na računalniku, tablici ali pametnem telefonu. Oseba najprej potrdi svojo identiteto, tako da pred kamero drži osebno izkaznico ali potni list, kar velja kot digitalno dokazilo. Aplikacija nato posname grgranje, kar zagotavlja, da je test resnično opravila identificirana oseba. Ta vzorec odda bodisi v eni od prodajaln Bipa ali pa v svojem podjetju. Od tam vzorce pošljejo v laboratorij, testirani pa svoj rezultat prejmejo po elektronski pošti najpozneje v 24 urah.

Test je razvilo dunajsko zagonsko podjetje Lead Horizon. Cena testnega kompleta znaša približno osem evrov, stroške zanje pa krije država.

  • Italija odpira smučišča

Celotno območje Italije je trenutno epidemiološko obarvano rumeno, zaradi česar so se oblasti v Lombardiji odločile, da bodo s 15. februarjem odprle vsa tamkajšnja smučišča. Prodaja vstopnic za smučišča bo omejena, smučišča pa bodo lahko zapolnjena le 30-odstotno.

Naslednji teden bi se lahko odprla še druga smučišča po državi. Čeprav je večina Italije rumena, ostajajo v rdeči coni Južna Tirolska na severu države, Umbrija, Apulija in Sicilija, kjer ukrepov niso začeli rahljati.

Strokovnjaki opozarjajo, da odločitev pristojnih oblasti ni najpreudarnejša, saj je imelo samo v zadnjem dnevu pozitiven izvid testa 13.000 ljudi, 336 pa jih je umrlo zaradi zapletov, povezanih z boleznijo covid-19. V Italiji je od začetka epidemije umrlo več kot 92.000 ljudi, več kot 2,6 milijona pa je bilo potrjenih okužb.

V Italiji postopno odpirajo smučišča po državi. Foto: EPA
V Italiji postopno odpirajo smučišča po državi. Foto: EPA
  • Hrvaška razmišlja o rahljanju ukrepov

Hrvaški premier Andrej Plenković je ob zmanjšanju števila novih okužb napovedal omilitev nekaterih ukrepov v gostinstvu, šolstvu in športu.

Od 15. februarja bodo gostincem omogočili prodajo kave za s seboj, obenem pa bodo gostinci tudi do konca februarja upravičeni do vladne finančne pomoči za ohranitev delovnih mest. Znova bodo lahko odprli telovadnice in fitnese, otroci pa bodo lahko znova spremljali pouk v šolah za tuje jezike in programe v okviru različnih delavnic, ki niso del rednega šolskega pouka. Znova se bodo odprle stavnice in igralnice, a ob omejitvi prodaje pijač.

V zadnjem dnevu so na Hrvaškem opravili 6340 testov, med katerimi jih je bilo 376 pozitivnih, umrlo pa je 25 obolelih s covidom-19.

  • Madžarska uvaja certifikat o imunosti

Madžarska vlada se je odločila za uvedbo posebnega certifikata o imunosti proti okužbi s koronavirusom. Potrdilo bo prejel vsak državljan, ki je bil bodisi cepljen z dvema odmerkoma cepiva proti covidu-19 bodisi je dokazano prebolel to bolezen.

Na certifikatu bo datum, kdaj je oseba prejela drugi odmerek cepiva. Če gre za nekoga, ki je covid-19 prebolel, pa bo na certifikatu podatek, kdaj je bila ta oseba odpuščena iz bolnišnice ali prvič po okužbi znova imela negativen izvid na PCR-testu ali pa podatek, kdaj je minilo deset dni od pozitivnega izida na PCR-testu.

Tretja možnost za pridobitev certifikata o imunosti proti okužbi, ki pa je samoplačniška, je, da posamezniku na osnovi krvne slike v enem od za to akreditiranih laboratorijev potrdijo prisotnost protiteles. V tem primeru bo potrdilo veljavno štiri mesece.

V preostalih dveh primerih certifikat ne bo imel roka veljavnosti, saj za zdaj še ni jasno, kako dolgo po cepljenju ali prestani bolezni je oseba dejansko imuna proti ponovni okužbi s koronavirusom. Kaj točno bo certifikat imetnikom omogočal, za zdaj še ni določeno.

Madžarska je sicer prva država članica EU-ja, ki je – poleg treh cepiv proti covidu-19, ki jim je zeleno luč prižgala Evropska agencija za zdravila (EMA) – dovolila tudi cepljenje z ruskim cepivom Sputnik V ter cepivom kitajskega podjetja Sinopharm. Število ljudi, ki so prejeli prvi odmerek cepiva, je že preseglo 300.000, medtem ko je bilo več kot 117.000 ljudi cepljenih že tudi z drugim odmerkom.

Nemčija podaljšuje stroge omejevalne ukrepe
  • Nemčija zapira mejo za prišleke iz Tirolske in Češke

Nemška vlada se je odločila za omejitev vstopa v državo vsem, ki bodo prišli iz avstrijske Tirolske in Češke, kjer so zaznali nove, bolj nalezljive različice koronavirusa.

Kot je pojasnil nemški notranji minister Horst Seehofer za Suddeutsche Zeitung, so se tako odzvali na prošnji deželnih vlad na Bavarskem in na Saškem, kjer se bojijo nove britanske in južnoafriške različice koronavirusa. Prva je bolj prisotna na Češkem, druga pa na Tirolskem.

Na notranjem ministrstvu so zatem potrdili, da sta tudi Češka in Tirolska na nemškem seznamu območij z visoko stopnjo okuženosti s tema različicama koronavirusa, ki so ga uvedli konec januarja. Strožji nadzor nad prišleki na nemške meje iz teh bolj tveganih območij bo začel veljati v nedeljo, še vedno pa potekajo pogovori o morebitnih izjemah.

Bavarski ministrski predsednik: Ne želimo si drugega Ischgla

Bavarski ministrski predsednik Markus Söder se je zavzel, da bi nemška vlada avstrijsko Tirolsko in Češko razglasila za območje mutacije novega koronavirusa. To pomeni nadzor na meji za obe, vstop v Nemčijo pa bi dovolili samo tistim z negativnim izvidom testa.

Söder je še dejal, da podpira ravnanje avstrijske vlade glede Tirolske, in hkrati izrazil dvom, da so resnost razmer prepoznali tudi na Tirolskem.

Avstrija je že sprejela omejitve za Tirolsko, ki jo je po navedbah kanclerja Sebastiana Kurza prizadel največji izbruh južnoafriške različice koronavirusa v Evropi. Kdor želi zapustiti to avstrijsko zvezno deželo, mora predložiti negativni izvid testa. Za kršilce so predvidene globe do 1450 evrov.

Bavarska je zaskrbljena nad razmerami na Tirolskem. "Drugega Ischgla si ne želimo doživeti še enkrat," je posvaril Söder.

Avstrijsko smučarsko središče Ischgl na Tirolskem si je neslavni sloves prislužilo na začetku lanskega leta, ko je postalo eno od prvih žarišč covida-19 na stari celini, iz katerega so okuženi turisti virus ponesli po vsej Evropi.

Nemčija je do zdaj kot območje mutacije razglasila Veliko Britanijo, Portugalsko, Irsko, Brazilijo in Južno Afriko, saj so v teh državah potrdili veliko razširjenost mutiranega koronavirusa.

Na Irskem so prva vala epidemije prestali z relativno nizkim številom okužb in smrti, po omilitvi ukrepov v decembru, da bi prebivalcem omogočili praznovanje božiča, pa se je število okužb dramatično povečalo. Porast pripisujejo praznovanjem in pojavu novih različic virusa. Foto: Reuters
Na Irskem so prva vala epidemije prestali z relativno nizkim številom okužb in smrti, po omilitvi ukrepov v decembru, da bi prebivalcem omogočili praznovanje božiča, pa se je število okužb dramatično povečalo. Porast pripisujejo praznovanjem in pojavu novih različic virusa. Foto: Reuters
  • Irska zaprta do velike noči

Irska bo omejitve javnega življenja verjetno podaljšala do aprila, je danes napovedal premier Micheal Martin in dodal, da vlada razmišlja o podaljšanju strogih omejitev do velike noči, saj morajo zmanjšati število okužb in smrti zaradi covida-19. Vlada mora odločitev sprejeti še danes, prioritetno pa bi se morali v šole vrniti učenci. Spet bi morali zagnati tudi gradbene projekte.

Na Irskem so restavracije in pivnice zaprte od božiča, nenujni maloprodajni sektor pa od začetka leta. Učenci se po praznikih januarja niso vrnili v šole, prebivalci pa ostajajo doma, medtem ko so močno omejili potovanja po državi in mednarodna potovanja.

Po podatkih oxfordske univerze so imeli na Irskem na začetku januarja najvišje število okužb na prebivalca na svetu. Več kot 40 odstotkov vseh, ki so med epidemijo umrli zaradi covida-19, pa je umrlo v prvih šestih tednih letošnjega leta. Pretekli teden so imeli črn dnevni rekord, ko je umrl 101 bolnik.

  • Litva v ponedeljek odpira preostale trgovine in salone

V ponedeljek bodo v Litvi vrata odprle še preostale trgovine, ki ne prodajajo hrane ali zdravil in niso večje od 300 kvadratnih metrov, imeti pa morajo neposreden vhod z ulice ali ločen vhod. Stranke bodo lahko sprejemali tudi kozmetični in frizerski saloni. Še naprej velja omejitev osebnih stikov ter gibanja.

Sorodna novica WHO priporoča uporabo cepiva AstraZenece tudi za starejše od 65 let

Litva z okoli tremi milijoni prebivalcev se je jeseni spopadala s skokovitim porastom novih okužb z novim koronavirusom. Zato je vlada sredi decembra uvedla stroge ukrepe za njihovo zajezitev. Od takrat je bila večina trgovin v državi zaprtih. Razmere so se do zdaj nekoliko izboljšale. Kljub velikemu padcu novih okužb z novim koronavirusom v zadnjem času je število covidnih bolnikov v bolnišnicah še vedno petkrat večje kot ob začetku drugega vala.

V tej baltski državi so do zdaj potrdili skoraj 188.000 okužb z novim koronavirusom, umrlo je skoraj 3000 bolnikov s covidom-19.

  • Slovaška znova zaostrila pogoje za vstop v državo

Za vse, ki bodo od ponedeljka potovali na Slovaško, pa bo obvezna 14-dnevna samoizolacija. Razlog za zaostritev je pojav južnoafriške različice koronavirusa, ki ga v državi še niso potrdili, so ga pa v sosednji Avstriji.

Kot je pojasnil slovaški minister za zdravje Marek Krajči, bo pred vstopom v državo obvezna registracija, potnikom pa bodo omogočili, da bodo karanteno preživeli v državnih ustanovah. Tam bodo osmi dan karantene lahko opravili PCR-test. Če bo ta negativen, bodo lahko karanteno končali. Za dnevne migrante obvezne karantene ne bo, bodo pa morali na meji pokazati negativni izvid testa.

Na Slovaškem z okoli 5,5 milijona prebivalcev so do zdaj potrdili okoli 269.000 okužb s koronavirusom, umrlo je več kot 5500 bolnikov s covidom, s čimer spada ta država med najbolj prizadete v drugem valu epidemije.

V Srbiji se nadaljuje množično cepljenje