Ema bo v četrtek odločila o cepivu AstraZeneca

"Cepljenje proti covidu-19 ne bo omililo bolezni ali zmanjšalo števila smrti zaradi drugih vzrokov. Tromboze so pogoste. Venska tromboza je tretja najpogostejša bolezen srca in ožilja na svetu," so poudarili v izjavi.

Strokovni odbor WHO-ja trenutno še preučuje zadnje podatke o cepivu AstraZenece. "Ko bo pregled končan, bo WHO nemudoma sporočil ugotovitve javnosti," so dodali. Več držav je nedavno začasno prekinilo cepljenje z AstraZeneco, potem ko so zaznali nekaj primerov krvnih strdkov po cepljenju. Po svetu so sicer uporabili že več milijonov odmerkov cepiva AstraZenece.

V Odmevih je bil gost Roman Jerala, vodja odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu Romana Jerala. ki ga je voditeljica Rosvita Pesek povprašala tudi o izjavi Slovenske škofovske konference (SŠK). Ta vernikom med drugim sporoča, da podpira cepljenje, posebej sporoča, da je to prostovoljno ter nekako svetuje, naj se cepijo s Pfizerjem in Moderno, hkrati pa pravi, da se pri Astrazeneci odpira vprašanje etičnosti uporabe cepiv, "ki so bila ustvarjena z uporabo embrionalnih celičnih linij". Ta je v odgovoru najprej spomnil, da je tudi papež Frančišek javno pozval ljudi, naj se cepijo in se tudi sam posebej izrekel, da cepljenje s cepivom AstraZenece ni v nasprotju z načeli: "Tako da moram reči, da ne razumem, zakaj bi zdaj to izpostavljali na drugačen način. Mislim, da je v tem sporočilu škofovske konference dobesedno napisano, da ljudem svetujejo, naj se ne cepijo s cepivom Astrazenece, kasneje pa potem sledi pojasnilo - razen, če nimate nobenega drugega na izbiro in razen, če kdo ni ogrožen." Opozoril je, da vsak tak nasvet lahko za sabo pusti neke posledice: "Če se bo manjše število cepilo, ali pa če bodo ljudje dvomili v to, ali se cepijo, potem so posledice lahko v hujšem poteku bolezni ali žrtev." Kot je dejal, so verjetno tudi cepiva Johnson & Johson in Sputnik pripravljena z enakim tipom celic, na ta način je narejenih tudi veliko bioloških zdravil. "Tukaj ni časa, da bi razpravljali o tem, o sami zgodovini teh celic in o samem etičnem ravnanju, ampak mislim, da najbrž ni najbolj smotrno to navodilo," je zaključil.

Pogovor z Romanom Jeralo

Evropske države čakajo na odločitev Eme
Evropske države pri nadaljnjem cepljenju z AstraZeneco čakajo predvsem na odločitev Evropske agencije za zdravila (Ema). Ta je v torek sporočila, da trenutno ni dokazov, ki bi povezali cepivo s krvnimi strdki. WHO je še pojasnil, da v kampanjah množičnega cepljenja države običajno opozorijo na potencialne nevarne dogodke, potem ko so bili ljudje cepljeni. To pa ne pomeni nujno tudi povezave s cepivi, ampak je dobra praksa preiskovanja takih primerov.

Cepivo Johnson & Johnson tudi za različice novega koronavirusa

Medtem pa so strokovnjaki WHO-ja cepivo ameriškega podjetja Johnson & Johnson priporočili tudi za cepljenje v državah, kjer se širijo različice novega koronavirusa. Po pregledu dokazov je WHO ugotovil, da je to cepivo, ki je varno in v zadostni meri učinkovito, da ga lahko priporočijo za cepljenje za starejše od 18. let brez zgornje starostne omejitve, je pojasnil. Cepivo je 66-odstotno učinkovito.

WHO je pretekli petek že izdal izredno dovoljenje za uporabo tega cepiva, s katerim je za zaščito pred covidom-19 potrebno cepljenje samo z enim odmerkom. Pred tem sta izredno odobritev pri WHO-ju prejeli samo cepivi podjetij Pfizerja in BioNTech ter AstraZeneca, s katerima se je treba cepiti z dvema odmerkoma. Cepivo Johnson & Johnson je pretekli četrtek dobilo tudi pogojno dovoljenje za uporabo v EU-ju. Odobrili so ga tudi v ZDA, Kanadi in Južni Afriki.